Vlad George
Vlad George Foto:Alexis HAULOT europa.eu

Poslanik Evropskog pralamenta iz Rumunije Vlad George rekao je za Nova.rs da je važno ispitati navode od špijuniranju ruske opozicije u Beogradu. Prema njegovim rečima, ukoliko se otkriju dokazi o praćenju i prisluškivanju, to onda dovodi u pitanje opredeljenost srpske vlasti za članstvo u EU.

Poslanik EP iz redova evropskih liberala (“Obnovimo Evropu”) u razgovoru za Nova.rs ističe da niko ne može da se pretvara da je na evropskom putu, a da s druge strane radi ovakve stvari.

“Ja sam advokat i zato se uvek oslanjam na realne dokaze, a ne samo na izjave. Činjenice bi trebalo proveriti, ali ako se ispostavi da je situacija onakva kakvu opisuje ruski političar Vladimir Kara-Murza, to svakako otvara nova pitanja o opredeljenosti srpskih zvaničnika ka evropskom putu. Trebalo bi da bude jasno da, s obzirom na trenutni kontekst u Ukrajini, u Кazahstanu, da ne zaboravimo Belorusiju, nema mesta naivnosti: očigledno to nisu puke slučajnosti ili izolovani incidenti”, ističe on.

Sagovornik našeg portala ističe da je zajedno sa kolegama iz poslaničke grupe “Obnovimo Evropu” zahtevao od Evropskog parlamenta da uspostavi istražni odbor o zloupotrebi špijunskog softvera “Pegasus” od strane vlada EU, a protiv opozicionih političara, advokata i novinara.

“Poznata je činjenica da Кremlj ne prihvata realnost da su zemlje u njegovoj nekadašnjoj sferi uticaja opredelile za evropsko ili severnoatlantsko članstvo, sa svim onim što to podrazumeva: vladavinu prava, ljudska prava, povećanje prosperiteta i bezbednosti. Imajući sve ove delove slagalice na umu, očekivalo bi se da srpske vlasti istraže pomenutu epizodu i nadamo se da odbace svaku nezakonitu aktivnost u vezi sa njom. Ne možete biti na ovom putu dok se istovremeno pretvarate da cenite evropske principe”, naglašave George i dodaje da građani Srbije ne moraju biti kažnjeni za postupke jednog ili više političara ili stranke.

“Srbi su Evropljani i izabrali su evropsku budućnost. I siguran sam da će s obzirom na predstojeće opšte izbore, suditi i delovati u skladu sa svojim najboljim interesima”, zaključio je on.

Podsetimo, u eksluzivnom intervjuu za dnevni list „Nova“, Vladimir Kara-Murza je rekao da su on i njegove kolege bili pod konstatnom pratnjom tokom boravka u Beogradu, gde su održali skup lokalnih opozicionih predstavnika iz Rusije.

„Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Nama je to bilo čak i smešno, ali sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali. Nedelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Andrej Pivovarov je uhapšen“, ispričao je on.

BONUS VIDEO Ruski opozicionar tvrdi da ga je Vulin tajno snimao u Beogradu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar