Viola Fon Kramon
Viola Fon Kramon Foto:N1

Poslanica iz redova Zelenih u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon, reagovala je povodom intervjua koji za dnevni list “Nova” dao ruski političar Vladimir Kara-Murza. Ona je rekla da je šokirana informacijom da su ruski opozicionari prisluškivani u Beogradu.

Poslanica iz redova Zelenih u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon, reagovala povodom na intervjua koji za dnevni list “Nova” dao ruski političar Vladimir Kara-Murza. Ona je rekla da je šokirana informacijom da su ruski opozicionari prisluškivani u Beogradu.

“Šokirana sam vestima o prisluškivanju ruskih opozicionih lidera u Beogradu i dostavljanju informacija ruskoj obaveštajnoj službi. Srbija mora da čuva osnovna prava i ljudsko dostojanstvo svih ljudi na svojoj teritoriji, poručila je ona.

Fon Kramon dodaje da Srbija mora da izabere da li želi da se zaista transformiše i pridruži ili da se dodatno uskladi sa autokratama iz Moskve i Pekinga.

“Politika sedenja na dve stolice je neprihvatljiva”, podvlači ona.

Uz Fon Kramon, povodom ovog slučaja danas su reagovao i poslanički klub socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.

Druga najbrojnija poslanička grupa u Evropskom parlamentu oglasila se putem svog zvaničnog Tviter naloga, osudivši to što je Srbija, kandidat za članstvo u EU, sarađuje sa autokratskim režimom u progonu ruske opozicije.

“Zgroženi smo ovom uznemirujućom vesti. Srbija kao zemlja kandidat za EU mora da poštuje ljudska prava, a ona sarađuje sa autokratskim režimom u progonu ruske opozicije. Ova vest još više zabrinjava uoči referenduma o ustavnim promenama u nedelju, koji bi trebalo da ojača srpsko pravosuđe”, poručuju iz ove parlamentarne grupe.

Podsetimo, u eksluzivnom intervjuu za dnevni list „Nova“, Vladimir Kara-Murza je rekao da su on i njegove kolege bili pod konstatnom pratnjom tokom boravka u Beogradu, gde su održali skup lokalnih opozicionih predstavnika iz Rusije.

„Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Nama je to bilo čak i smešno, ali sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali. Nedelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Aleksej Pivovarov je uhapšen“, ispričao je on.

BONUS VIDEO: Ruski opozicionar tvrdi da ga je Vulin tajno snimao u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare