Evropski parlament, Brisel, Vladimir Kara Murza, Vladimir Puitn, Aleksandar Vulin,
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET/CLEMENS BILAN/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN/TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Poslanici socijaldemokrata u Evropskom parlamentu reagovali nakon pisanja “Nove” i intervjua koji za naš dnevni list dao opozicionar i protivnik režima Vladimira Putina, Vladimir Kara-Murza. Oni su istakli da su zgroženi vešću da je ministar policije Aleksandar Vulin učestvovao u nelegalnom prisluškivanju ruske opozicije.

Druga najbrojnija poslanička grupa u Evropskom parlamentu oglasila se putem svog zvaničnog Tviter naloga, osudivši to što je Srbija, kandidat za članstvo u EU, sarađuje sa autokratskim režimom u progonu ruske opozicije.

Pročitajte još...

“Zgroženi smo ovom uznemirujućom vesti. Srbija kao zemlja kandidat za EU ​​mora da poštuje ljudska prava, a ona sarađuje sa autokratskim režimom u progonu ruske opozicije. Ova vest još više zabrinjava uoči referenduma o ustavnim promenama u nedelju, koji bi trebalo da ojača srpsko pravosuđe”, poručuju iz ove parlamentarne grupe.

Podsetimo, u eksluzivnom intervjuu za dnevni list „Nova“, Vladimir Kara-Murza je rekao da su on i njegove kolege bili pod konstatnom pratnjom tokom boravka u Beogradu, gde su održali skup lokalnih opozicionih predstavnika iz Rusije.

„Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Nama je to bilo čak i smešno, ali sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali. Nedelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Aleksej Pivovarov je uhapšen“, ispričao je on.

Vulin: Tužiću Kara-Murzu

Ministar policije tvrdi da je laž je da su pripadnici ruske opozicije prisluškivani u Beogradu i da je ministar policije Vulin predao transkripte tih razgovora sekretaru Saveta bezbednosti Rusije Patruševu najavio je tužbu protiv Kara-Murze.

“Svaki špijun može da se predstavi kao humanitarni radnik ili aktivista bilo koje vrste. Ne znam u koju kategoriju spada ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, ali znam da je lažov koji će svoje laži morati da pravda i pred srpskim i pred ruskim sudovima, gde god da budem mogao da ga tužbom izvedem pred lice pravde i dovedem poznavanju istine”, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

****

BONUS VIDEO: Kara-Murza objašnjava kako ih je Vulin prisluškivao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare