Foto: FoNet/Ana Paunković, TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs, Goran Srdanov/Nova.rs

Na sednici Odbora za poljoprivredu, predsedavajući Marijan Rističević kritikovao je rad Ministarstva poljoprivrede i poručio da su predstavnici nezadovoljnih malinara počeli da ga napadaju upravo nakon sastanka sa ljudima iz ovog ministarstva. Naglasio je da ministarka Jelena Tanasković "nije našla za shodno" da dođe na sednicu Odbora, te da ukoliko im se ne sviđa njegov rad kao predsednika, mogu slobodno da traže njegovu smenu kroz podršku vladajuće većine, posle čega on "može kući da ide".

Sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu održana je u utorak, a njen početak obeležila je manja rasprava između predsedavajućeg Marijana Rističevića i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, konkretno Veljka Odalovića.

On je došao na sednicu Odbora, što je Rističević iskoristio da bi „raspravio“ određene trzavice na relaciji Ministarstvo-proizvođači malina-Odbor za poljoprivredu“.

U samom uvodu Rističević je poručio da je sednica sazvana zbog trenutne situacije oko afričke kuge koja se pojavila u više od 1.000 gazdinstava, kao i situacijom oko stanja jagodičastog i bobičastog voća u Srbiji.

Foto:M.M./ATAImages

“Ovu situacija oko zaraze svinja razmatraće se na zahtev predsednika Pododbora Milije Miletića, njihov predlog je bio da ta tačka bude na dnevnom redu. Prisutna je na preko 1.000 gazdinstava, on je imao pravo da stavi jednu ovakvu tačku na dnevni red imaju u vidu celokupnu situaciju”, rekao je predsedavajući Rističević.

Odmah nakon kratkog uvoda, Rističević se osvrnuo na temu malina i naveo da se neosnovani napadi upućuju ka njemu, te naglasio da ministarka nije našla za shodno da dođe na sednicu.

„Nemam nikakve veze sa švercom nekih teladi i junadi, niti sam uvoznik malina iz Poljske. Ne kontrolišem uvoz malina, tu su predstavnici Uprave na veterinu, nemam nikakve veze sa blokadom stočara ili ustankom malinara. Tražimo od organa MUP-a da se utvrdi da li govorim istinu ili ne, nemam nikave veze sa šest udruženja koji svakodnevno govore. Taj način na koji nas predstajaju pojedinci iz Ministarstva poljoprivrede, u razgovori sa njima, mislim da to nije u redu. Ovaj odbor mogu i da odložim, on je pet dana ranije zakazan, ministarka nije našla za shodno da dođe na ovu sednicu, ali i portira da pošalju mi ćemo o tome raspravljati. Mi se držimo teme. Da li je pojedini članovi odbora prisustuju protestima, to je njihova stvar. Od BIA sam tražio da me stavi na mere, da me vidi sa kim sam koordinirao takve proteste”, rekao je između ostalog Rističević na početku sednice.

Ubrzo je usledio odgovor državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede Veljka Odalovića.

Veljko Odalovic
Veljko Odalović Foto:FoNet/Božana Pavlica

„Ministarka je sprečena da dođe… Bilo bi dobro i da čujemo gospodina Miletića, da čujemo da li bilo nešto zanimljivo na šta bi kolege mogle da odgovore. Ministarka je praktično svakoga dana u poseti nekom okrugu i krajevima. Sve mogu da razumem, vaše interesovanje je opravdano i dobro je da se upoznate sa svim merama. Ono što je naša obaveza mi ćemo poštovati“, rekao je između ostalog Veljko Odalović.

„Ako ste nezadovoljni mojim radom, smenite me“

Rističević je odmah nakon nastupa Odalovića poručio da mogu slobodno da ga smene ako nisu zadovoljni njegovim radom.

Marko Atlagić, Marijan Rističević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Nije vaš posao da napadate predsednika Odbora. Ako treba da vam pokažem dokaze, nije baš tačno da Ministarstvo poljoprivrede nije krenulo na predsednika Odbora. Interesantno je da su Terzić i Radović (predsednici malinara prim. aut) posle razgovora sa Ministarstvom krenuli na predsednika Odbora, baš je interesantno to. Sačekajte, pustite me da kažem. Ja sam ćutao dok ste vi govorili. Nemam ništa protiv toga da sarađujete sa njima, ali nemojte nas da uvlačite u to, a ja imam dokaze da ste razgovarali sa njima. Pokazaću vam dokaze na koji način je Ministarstvo umešano u celu priču… Mi smo ovde rekli da ćemo pozdraviti svaki dogovor proizvođača malina sa Ministarstvom, izvolite pa se dogovorite. Ne možete vi da utvrdite cenu od 300 dinara kao država i prebacite odgovrnost na mene. Što je to moja odgovornost? Ne želim nikakvu svađu. Ako ste nezadovoljni, podnesete zahtev preko poslanika vladajuće većine i onda lepo idem kući, zahvalim se svima na saradnji. Treba da štitim i državu i proizvođače, sad ispada ja ne štitim proizvođače “, objašnjavao je Rističević oko problema malina.

Mitrović: Čudna sednica Odbora, očigledno postoje problemi u raju

Član Odbora za poljoprivredu, poslanik Demokratske stranke i veterinar Nenad Mitrović rekao je da sve ovo govori da se unutar SNS dešavaju ogromni problemi.

Nenad Mitrović Foto: Nova

„Čudan je bio Odbor, jer prvi put vladajuća većina se međusobno optuživala ko je kome nameštao proteste u okviru vladajuće koalicije. Baš su problemi u njihovom raju. Došli smo u situaciju da su postali organizacija koja više sama sa sobom ne može da živi. Došlo je vreme na naplatu neulaganja u znanje. U potpunosti je ugrožena domaća proizvodnja svinja“, rekao je Mitrović gostujući na televiziji Nova.

Podsetimo, afrička svinjska kuga zahvatile je desetine opština u državi i širi se velikom brzinom.

Do petka je eutanazirano oko 18.000 svinja. Problema u proizvodnji svinjskog mesa bilo je i pre pojave afričke kuge svinja. Navodi da smo u 2023. godinu smo ušli sa nekih 2.670.000 svinja, što je za preko 200.000 manje nego 2022. godine.

Bonus video: Žena čita lekciju Marijanu Rističeviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar