Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je još jednu konferenciju za medije na kojoj je bilo svega - obećanja penzionerima, priča o "zlim opozicionarima" i njemu kao žrtvi. Predsednik Srbije je tokom obraćanja medijima u jednom trenutku delovao i kao spiker sa reklame za megamarkete najavjući nove akcije na rafovima trgovina, sa sve cenama koje se završavaju ",99". Pokazivao je predsednik krompir, pileći parizer, stigao da podeli jednu životnu lekciju Vladimiru Đukanoviću, SNS advokatu i da "očita bukvicu nepristojnim novinarima". Dovoljno da se postavi pitanje, da li je to zaista neko ko bi trebao da obavlja funkciju predsednika Republike?

„Mi u sredu ili četvrtak idemo u Brisel na razgovor sa Prištinom. To je za nas jedina obaveza, jer smatramo da je dijalog jedini način da se problemi reše, a problemi nagomilijavaju. Dan posle što je gensek NATO Jan Stoltenberg rekao da očekuje značajne konsultacije za bilo kakve akcije KBS i kosovske policije, albanski policajci su upali u fabriku „Ivo Lola Ribar“ u Zubinom potoku. To je stara fabrika i još jedan pokazatelj da je njihova ženja da pokažu kako prkose svemu onome što je govorio gensek NATO“, rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ...

Vučić je rekao da se dogodio 401 napad na Srbe i njihovu imovinu od kad je na vlast premijer Aljbin Kurti.

„Moj zahtev za EU i SAD, kao i našim tradicionalnim prijatlejima Kini i Rusiji, da kroz argumente sagledaju situaciju na KiM, a ne kroz to ko je stvarao tzv. kosovsku nezavisnost. Nego da vidimo ko je zaista proizvodio nemire, nerede i sukobe, kome je u to u interesu, a ko ni na koji način u tome nije učestvovao. Razumemo mi kampanje, plaćenje kampanje…. Razumemo mi zašto se određeni tekstovi, emisije i mnoga druga čuda proizvode. Sve političke interese mi razumemo. Ali kad je u pitanju očuvanja mira, onda svi ti interesi ne mogu da budu ispred svega ovoga o čemu sam govorio“, rekao je on.

O izborima

Vučić se osvrnuo i na zahtev opozicije da se raspišu izbori.

„Sada su izašli sa zvaničnim zahtevom da se raspišu izbori na konferenciji za medije. To je ono što je moglo da se čuje, jer sve ostalo nije moglo da se čuje od zaglušujuće buke koje su naprimeren način tražili. Tražili su izbore na svim nivoima, kako su rekli. Nije uobičajeno da na tako agresivan način to zahtevate u trenucima kad imamo mnogo drugih problema. Međutim, smatrao sam oduvek, još od 2012. godine, da ne postoji ništa lošije za zemlju nego da neko ko nema legitimitet od naroda, poput onoga što je bio slučaj sa Pajtićem u Vojvodini ili Đilasom u Beogradu, posebno sa Bojanom Pajtićem u Vojvodini… da se držite za fotelju kao pijan plota. Uvek sam smatrao da je to veoma loše. Želim da kažem da sam razgovarao sa predstavnicima političkih partija vlasti i da postoji raspoloženje da se izađe u susret zahtevima bivšeg režima i ne vidim potrebe da neko po svaku cenu čuva svoju fotelju. Ostaju tehnički detalji. Hiljadu tehničkih detalja kako i u kom trenutku to da izvedete“, rekao je Vučić, dodajući da je neophodno sačekati da prođu sednica Generalne skupštine UN i razgovori o Kosovu.

„Onda ćemo da napravimo sastanke. Prvo sa predstavnicima vlasti koje ću da zamolim da uzmu u obzir sve zahteve, molbe i pretnje predstavnika bivšeg režima i da u skladu sa tim, pošto je tu važna uloga predsednika Republike, doneti odluku“, rekao je Vučić.

On je rekao da smatra da je to važno za demokratiju u Srbiji.

„Važno da je da pokažemo da smo spremni da poštujemo volju bivšeg režima. Mislim da je to izvanredna poruka da ljudi uvek znaju da kod nas prava manjine moraju da se poštuju i da je to izuzetna stvar za budućnost Srbije. Verujem i kada ubedljivo pobede, a naravno, to ćemo viditi kako, da će to i ono omogućavati nekom drugom u budućnosti kad to budu zahtevali i tražili“, rekao je Vučić.

On je čestitao predstavnicima Narodne skupštine koji su, kako kaže, doneli veoma važne zakone i izdržali sav teror.

„Bio sam srećan što mogu da potpišem dobre zakone, važne zakone za lečenje naše dece, dobar rebalans“, kaže Vučić.

A sad je vreme za obećanja 

Vučić je rekao da ima nekoliko dobrih vesti za građane. Kako kaže, situacija u budžetu je mnogo bolja nego planirana.

„U prvom delu trećeg kvartala, po svim parametrima, verujemo da ćemo doći do stope rasta veće od 2,5 odsto u ovoj godini uprkos lošijem početku godine. To će nam omogućiti smanjenje stope javnog duga na tačno 50, 51, 52 odsto. Nijednog sekunda preko toga. Za našu zemlju je posebno važno da po tom pitanju budemo bolji od velikog broja zemalja Evropske unije. Pozdravljam odluku da minimalna cena rada bude 402 evra. To je najviša u srpskoj istoriji. Istovremeno za one neznalice koji po različitim portalima govore da postoje negativne strane povećanja minimalca. Naravno da postoje, samo što vi ništa ne znate o ekonomiji. Izgubićemo jedan deo radno intezivnih preduzeća jer će ići u zemlje gde su nižu minimalci, ali ćemo nastaviti da privlačimo kapitalno intezivna preduzeća. Stopa nezaposlenosti je ponovo na nanižem nivou, 9,6 odsto“, rekao je Vučić.

Foto: Aleksandar Barda/FoNet

Vučić je najavio da se sprema mera koja će obradovati prenzionere.

„Mi smo imali sastanke, zahvalan sam ministarstvu finansija na tome, doneli smo odluku da između 25. novembra i 5. decembra isplatimo po 20.000 dinara svakom penzioneru. Svaki penzioner će, mimo povećanja, dobiti dodatnih 20.000 dinara. Ovo je ogroman novac, kad kažem da je to ogroman novac, morate da znate da je to trošak za državu u visini od 285 miliona evra. To je, dakle, veliki novac. Verujem da ćemo na taj način ne samo ispraviti sve nepravde, gde penzije nisu pratile plate, već pokazati kolika je naša briga prema penzionerima“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je nivo investicija prešao 2 milijerde ove godine, te da veruje da će do kraja godine prevaziđi 4 milijarde.

Predsednik doneo korpu iz marketa

Vučić je na današnjoj doneo korpu iz marketa sa proizvodima za koje kaže da će pojeftiniti od naredne nedelje.

„Ono što je veoma važno, ja sam molio ministra Tomislava Momirovića da zajedničkim naporima sa proizvođačima i trgovcima pokušamo da uradimo određene stvari. Ja sam zahvalan svima – proizvođačima, trgovicima, ministarstvu i ministru Momiroviću lično… Ovde su proizvodi koji će biti označeni ovakvim logom – ‘Bolja cena’. To ćete od sledeće srede videti u svim lancima. To je 20 proizvoda, među kojima su neki od osnovnih. Mi smo spremili cene u regionu zbog laži mnogih kako imamo najviše cene.. Imate hleb, koji je osnovi proizvod, koji ima ubedljivo najnižu cenu u regionu. Pošto smo zajednički pregledali gde imamo probleme sa cenama, molili smo ljude… Ja ću vam pokazati sad, evo za parizer da se uhvatim. Ovo je pileći parizer, redovna cena danas je 399 dinara, a od srede će biti 259,99 dinara. Dakle, reč je o ogromnom pojeftinjenju. Evo je jogurt, redovna cena mu je 164, 90 dinara, a biće 130,90 dinara. Molim ljude da pronađu na rafovima gde piše ‘Bolja cena’. Nekima to izgleda smešno. Meni ne izgleda. Ovo je naš način da pokažemo ljudima koliko brinemo i da razumemo poruke“, kaže Vučić.

On je zatim pokazao deterdžent za pranje posuđa.

„Redovna cena je 126 dinara, a nova će biti 70 dinara. Ovo su neke špagete, 75 dinara je cena, a biće 49,99 dinara. Mleko dugotrajno, redovna cena je 109,99, a biće 95 dinara. Ovo je sok od jabuke, od 120 dinara, biće 80 dinara od srede. Krompir – redovna cena je 99 dinara, moćićete da nabavite dobar krompir za 60 dinara. Imaćete domaći neki začin, domaći, tako se zove, dodatak jelima, redovna cena je 70 dinara, biće 50 dinara. Ima šampon za bebe, redovna cena 107,99, biće 69,99. To je veoma važno za majke i očeve. I ovo je kafa, ona je 139,99, a biće 89, 99 dinara“, rekao je Vučić.

Najava obraćanja predsednika Srbije usledila je dva dana nakon što su predstavnici opozicije uputili zahtev Vučiću da se raspišu vanredni parlamentarni i beogradski izbori.

O akciji opozicije u Skupštini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je akciju opozicije koja je utorak i sredu opstrusiala rad Skupštine Srbije usled toga što vlast nije ispunila niti jedan zahtev protesta „Srbija protiv nasilja“.

„Predstavnici skupštinske većine su pokažali poštovanje prema narodu. Jer da slušate da vam sve vreme neko na nehigijanski način kroz vuvuzele trubi, pentra po klupama, udara po klupama u trenutku kad treba da donese izvanredne odluke u korist građana Srbije…. Zbog toga što su promenili svoju politiku preko noći, jer su nam svakog dana saopštavali da ne žele izbore. Onda su nam u jednom danu rekli da nema Skupštine i da moraju izbori. Kako je to moguće da iko sluša te ljude, da iko razume šta je to što onih hoće kad su sve vreme govorili da su protiv izbora“, rekao je Vučić.

Foto: Aleksandar Barda/FoNet

On je rekao da ne da prelaznu vladu, te da su predstavnici opozicije pozvali na njegovo ubistvo.

„Nemojte da se pravite naivini, vi ste bukvalno pozivali na ubistvo i govorili ako ne daš prelaznu vladu ili ne znam već  šta… A ja ponavljam – ne dam.. Ne dam da zemlja bude uništena, ali izbore ćete da dobijete. A da uništavam zemlju da takvi koji govore da život nečiji nije važan i da svi ostali ćute i iz medija na kojima je to rečeno i da svi političari ćute, kao da ništa nije rečeno… Zamislite da sam ja to rekao? Pa, obesili biste me na Terazijama. A ko mi to govori? Oni koji su razgradili našu zemlju, koji su uništili našu armiju… Ali nemam nikakav problem sa tim i nemam za čim da žalim. Srećam se što iza mene nešto ostaje, a iza njih razorena armija koja nije imala ni čizme, ni cipele, a kamoli oružje i oruđe. Šta da radite, u tome se razlikujemo“, rekao je on.

O Jovanjici i Đukanoviću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je lično razgovarao sa inspektorom Slobodanom Milenkovićem i rekao mu da završi slučaj „Jovanjica“.

Upitan o Milenkovićevoj službenoj belešci, prema kojoj je advokat Vladimir Đukanović navodno u Vučićevo ime nudio inspektoru 100.000 evra da se zataška „Jovanjica“, rekao je da „nikad u životu“ nije pričao sa Đukanovićem o bilo čemu sličnom.

Vučić je rekao da je sa Milenkovićem pričao u trenutku kada je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin „hteo da ga procesuira i da ga smenjuje“.

„Ja sam tad rekao molim vas uradite to sa Jovanjicom, završite sve do kraja“, kazao je Vučić.

Foto: Aleksandar Barda/FoNet

Kako je rekao, zamolio je Vulina da se strpi zato što je bitno da se taj slučaj završi.

„Mi tu imamo belešku, datum upisan i sve drugo. Ne u kafani, već na zvančinom mestu. O čemu ljudi vi govorite? Nije vama Đukanović meta, koji inače pošten čovek. Ovakav i onakav, ali pošten čovek. Težak tip, voli da kuka, voli onako, voli ovako, ali pošten čovek. Ja sam vama meta. Evo, ja vas pitam gde su Andrej i Aleksandar Vučić u Jovanjici. Što ste lagali tri godine, što ste tri godine lagali i moju porodicu kriminalizovali. Što ste to radili? Da vam kažem, teške su to stvari. Sve najbolje u životu želim svim tim ljudima, jedino što sam tad poručio da hapse te kriminalce, narkomane i narko dilere. Hapsite to i očistite nam ulice. Isto sam to rekao kad sam mu dodelio odlikovanje i pištolj, potpuno isto“, rekao je Vučić.

Lekcija Đuki i prozivanje novinara

Tokom konferencije za medije predsednik Srbije je u svom uobičajenom maniru pokušavao da sebe predstavi kao žrtvu, nekoga ko je stalno izložen napadima, napominjući da ga niko ne brani. Posebna meta su mu bili mediji i novinari Junajted grupe koje je prozivao po imenu.

Na pitanje da prokomentariše svoje učešće na stranačkom skupu SNS u Novom Sadu i kako je mogao da se pojavi tamo kad se već predstavlja kao „predsednik svih građana“, Vučić je rekao da je on tamo otišao zato što je bio pozvan, te da ne vidi ništa sporno u tome što je učestvovao u stranačkom skupu i razgovorao o održavanju vanrednih izbora.

Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Zatim je pred svima „posavetovao“ Vladimira Đukanovića.

„Šta da ti radim, sve sam istinu rekao, Đukanoviću. I svi znaju da sam rekao istinu. Vidiš kako nikad ne mora da se žuri sa odgovorom. Nikad, pustim i godinu dana i posle godinu dana im kažem istinu. Pusti nekad, vreme pokaže sve i uvek stvari dođu na svoje mesto“, poručio je Vučić svom stranačkom kolegi.

Zatim je usledio obračun sa novinarima.

#related-news_1

„Moram da jurim za Niš, opet ću, Gajiću (obraća se novinaru N1 prim aut.) biti na jednom stranačkom skupu. Pozvali me ljudi. A pre toga imam druga pitanja koja su mi mnogo važnija. Unapred vas obaveštavam da će ću u tome da pristuvujem. Sad nešto vama da kažem, što drsko i nepristojno dobacujete vi sa Nova S, svaki put… Što ste bili i politički angažovani, pa nam objašnjavate da niste. Da vam ja odgovorim nešto, potpuno mirno – to što nemate dovoljno vaspitanja nije pitanje za mene, već za neke druge. I četvrti ili peti put vam govorim da je dobro da to promenite. To je zdravo, lekovito i blagorodno da promenite. A da vam ukažem razliku na mene i ove koje podržavate…. Na svako vaše pitanje, kao i danas, uvek sam insistirao da ih postavite, ta najteža pitanja, jer sam znao šta će da vam budu pitanja. Ja vas čitam kao bukvar. Čitam vas, sa 53 godine kao bukvar, a mogu da čitam bukvar bar na 6 jezika, a na srpskom sam čitao bukvar sa nepune 4 godine. E, tako vas čitam. Ali vam svaki put pružim priliku da postavite pitanje, da bih vam odgovorio i pokazao besmisao svih vaših tvrdnji i svih vaših neistina svakoga dana. Je l’ vi mislite da vas ja slučajno puštam? Vi mislite da znate moj posao bolje nego ja? Da ga znate bolje od onoga koji živi za to 24 sata dnevno. Koji radi za to sve vreme i koji se bori za svoju zemlju. Mislite da možete da budete uspešniji? Teško, vrlo teško“, kaže Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare