Potpisivanje sporazuma kojim je predviđen i dolazak DFC-a Foto: TANJUG/ PREDSEDNISTVO RS/bs

Beogradski Blic objavio je detaljnu informaciju o sadržini tek potpisanog sporazuma Beograda i Prištine u Vašingtonu, a koji se tiče ekonomske saradnje dve strane.

Kako otkriva Blic Priština će prema tom sporazumu pristupiti inicijativi Mini šengen, bez odlaganja će početi izgradnja mreža novih puteva i pruga koje će bolje povezati region, a u Beogradu će biti otvorena kacelarija Američkog fonda za razvoj.

Na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Sjedinjenih Država Donaldom Trampom i uz prisustvo kosovskog premijera Avdulaha Hotija dogovoreno je da će Priština u potpunosti pristupiti inicijativi Mini Šengen, koju su pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića inicirali i albanski premijer Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. Ovo je inače značajna vest za Srbiju koja je najveći izvoznik u regionu i koja je zbog zatvaranja tržišta Kosova izgubila više od pola milijarde evra za samo dve godine.

Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Pristupanje Prištine Mini Šengenu daće ključni zamajac ovoj inicijativi, pokazati čvrstu podršku Amerike toj inicijativi i doprineti da se i preostale zemlje regiona koje to do sada nisu učinile priključe. Ova stavka sporazuma značajno će ubrzati proces Mini Šengena i stvaranja jedinstvenog tržišta.

Neke od konkretnih koristi ovoga novog srpskog izvoza su i: Rešava se sadašnji zastoj u priznavanju sertifikata, ukida se mogućnost uvođenja jednostranih trgovinskih barijera, ukidaju se dosadašnje kolone kamiona i vozila na administrativnim prelazima i olakšava građanima slobodno kretanje, priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata pružiće veće šanse mladim ljudima na obe strane, posebno Srbima sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici koji su do sada bili diskriminisani jer im institucije u Prištini nisu priznavale diplome.

Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Dve strane, uz posredovanje američkog predsednika, su se sporazumele i formalno obavezale da bez odlaganja započnu sa izgradnjom mreže novih puteva i pruga koje će promeniti sliku regiona.

Uz autoput Niš – Priština punog profila, i uz izgledno američko finansiranje, Srbija dobija još jednu direktnu železničku prugu, preko Kosova i Metohije, do Jadranskog mora, do luke Drač; Takođe, naše sredine na KiM biće povezane novom železničkom prugom koja će iz Prištine preko Kosova Polja i Prilužja izlaziti na Merdare.

Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Postignut je veoma važan dogovor vezan za imovinu Srpske pravoslavne crkve, kojim se Priština formalno i pisano pred predsednikom SAD obavezala da će početi da poštuje presude koje se odnose na imovinu naše crkve.

Ovo je izuzetno važno upravo zbog nedavnih pokušaja da se uzurpira imovina i naruši miran život manastira Visoki Dečani, ali i Pećke patrijaršije i mnogih drugih naših svetinja, i predstavlja važan prvi korak i pisanu garanciju za dalji rad na poboljšanju položaja naše crkve na KiM, koji svakako treba da se desi kao deo normalizacije odnosa. Dečani su danas sigurniji za dogovor o njihovoj imovini potpisanim pred šefom americke države;

Strane će početi da primenjuju najsavremenije procedure za uklanjanje bezbednosnih pretnji po putnike na graničnim i administrativnim prelazima, čime ćemo biti značajan korak bliže za uvođenje bezviznog režima između građana Srbije i SAD;

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Otvaranje kancelarije Američkog razvojnog fonda u Beogradu, što je prvi takav sličaj u našem regionu.

Američki predsednik Donald Tramp dočekao je danas oko 17 sati predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija u Ovalnom kabinetu, nakon čega će se obaviti ceremonija potpisivanja sporazuma, navedeno je u rasporedu Bele kuće. Sastanak tri delegacije održan je najpre juče, kada su se takođe u 17 sati predstavnici Beograda i Prištine sreli u Beloj kući sa Robertom O’ Brajenom, savetnikom za bezbednost predsednika Trampa, i Ričardom Grenelom, predsednikom izvestiocem za dijalog Beograda i Prištine. Teme koje su dominirale sastankom bile su vezane za ekonomiju, a takav sporazum se i očekuje. Već na početku sastanka pojavile su se spekulacije da je Srbiji ponuđeno da prizna Kosovo, što je novinarima potvrdio i ministar Siniša Mali. Grenel je, međutim, te navode demantovao. Po završetku sastanka, predsednik Vučić rekao je da je napravljen izvestan napredak u razgovorima, i da se nada da će Tramp prisustvovati potpisivanju sporazuma Bela kuća potvrdila je da će Tramp prisustvovati potpisivanju sporazuma Očekuje se da će premijer Hoti i predsednik Vučić dobiti nekoliko minuta nasamo sa Trampom.

Sva dešavanja sa sastanka pratite na našem lajv blogu: OVDE

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare