Foto:EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK/EPA-EFE/CJ GUNTHER/EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Sporazum Beograda i Prištine, koji uskoro treba da bude potpisan u Beloj kući, neće biti konačno rešenje za kosovski problem, već samo korak ka tome, i izvesno je da će najviše koristiti američkom predsedniku Donaldu Trampu. Kako sagovornici portala Nova.rs navode, srpska strana nije trebalo da bude iznenađena i verovatno je bila upoznata jučerašnjom ponudom sa spornom tačkom 10, u kojoj se kao stavka pominje “međusobno priznanje”.

Delegacije Beograda i Prištine predvođene Aleksandrom Vučićem i Avdulahom Hotijem danas će u prisustvu Trampa potpisati sporazum. I dok su juče direktno sa pregovora curile informacije o ponudi koja je bila na stolu, o kojoj je za vreme sastanka govorio i ministar finansija Siniša Mali, javnost još nije upoznata šta će se naći u dokumentu koji će danas parafirati predstavnici dve strane.

Informacije koje su juče stizale iz Vašingtona napravile su pravu pometnju u srpskoj javnosti, a nakon vesti da je od Beograda već prvog dana, na samom početku sastanka sa predstavnicima Prištine, zatraženo „međusobno priznanje“. Tu nezvaničnu informaciju, koju je potvrdio Mali, kao deo tačke 10, demantovao je ubrzo Ričard Grenel.

Ipak, tekst sporne tačke objavljen je u medijima u celosti:

„Obe strane obavezuju se na međusobno priznanje i zaštitu etničkih manjina i restituciju imovine, rešavanje statusa lica bez državljanstva i pristaju na otvaranje kancelarija zaduženih za zaštitu i godišnje izveštavanje o pravima manjina“.

Iznenađenje ponudom – priča za široku publiku

Kada se pažljivo čitaju stavke u ovoj tački, moglo bi se zaključiti i da se “međusobno priznanje” odnosi na etničke manjine. U prilog ovoj tvrdnji ide i nelogičnost da se tako krupna stvar, kao što je priznanje nezavisnosti, nađe tek u 10. tački nekog sporazuma.

Kako god bilo, ovako sročen tekst, koji su srpski zvaničnici odbili, mogao bi da bude zloupotrebljen pre ili kasnije, čak i da se „međusobno priznanje“ odnosi na manjine.

Foto: TANJUG/ FOTO TWITTER/ NATIONAL SECURITY COUNCIL/bs

Na sve ovo članovi srpske delegacije na čelu sa Vučićem verovatno su bili spremni. I da su posrednici Ričard Grenel i Robert O’Brajen zatražili od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ni to ne bi trebalo da čudi, budući da SAD to godinama traži od Beograda.

Sa druge strane, predsednik Srbije je nekoliko dana pre odlaska u Vašington rekao je da će jedina tema sastanka u Vašingtonu biti međusobno priznanje Srbije i Kosova.

„Ubeđen sam da je Vučić znao šta nas sve čeka i da su dobili i non-pejper pre odlaska u Vašington. Takvi sastanci se ne spremaju da bude iznenađenja i da neko bude u neprilici. Stranama se jasno stavi do znanja o čemu će biti reči.  Oni se ne pripremaju da jedna strana bude u podređenom ,a druga u nadređenom položaju. To je priča za široku publiku, ali ljudima koji poznaju tehniku pregovaranja i uzmu u obzir činjenicu da se oni održavaju u Beloj kući, na najvišem nivou, jasno je da tu ne može da bude iznenađenja“, objašnjava za Nova.rs diplomata Srećko Đukić i dodaje da američki pregovarači Beograd i Prištinu nisu zvali na “kafu i čaj”, već da reše najteže političko pitanje.

„Pokušaj uvijanja priznanja oko manjina“

On navodi da sporna tačka 10 na direktan način ne govori o priznanju nezavisnosti, već to čini na mekši.

Srećko Đukić
Foto: N1

„To priznanje je pokušalo da se uvije oko manjina, sa stvarima koje su sekundarne i već rešene u sistemu Srbije i Kosova“, dodaje on.

Izlazak člana delegacije Siniše Malog pred medije u Vašingtonu i prenošenje ponude sa sastanka koji je u tom trenutku trajao, nije uobičajen za diplomatsku praksu. Đukić kaže da to nije korektno ni prema partnerima, te da treba sačuvati kredibilnost i atmosferu u odnosima, naročito i zbog toga što ga je potom Grenel demantovao.

„Ne izlazi se sa takvim stvarima dok traju pregovori. Oni mogu da se kreću na različite načine – mogu da budu tih, bučni, propraćeni visokim tonovima… Treba sačekati da se pregovori završe, pa onda izlaziti u javnost“, dodaje on.

Đukić ističe da će sporazum biti tako koncipiran da sve tri strane budu zadovoljne.

„Neće definitivnog rešenja, ali hoće biti korak ka tome. Tu će se pominjati neke rokovi i ekonomski projekti. Ipak, isključivo ekonomskim sporazumom bio bi zadovoljan samo Beograd, Priština ekonomskim i političkim, a SAD svakako ne bi davala novac za ekonomske projekte, a da ne ostvari i politički rezultat. Ova sporazum će već u Briselu biti na dnevnom redu“, zaključuje on.

„Sporazum će biti uvijen u roze“

Da dokument koji će u ime Srbije večeras potpisati Aleksandar Vučić neće biti dobar p oSrbiju, smatra Vladeta Janković, bivši srpski ambasador. On za Nova.rs kaže da će sporazum biti “tragično loš”, “zakamufliran” i „predstavljen u ružičastim bojama“.

Foto: Screenshot N1

„Beograd neće biti zadovoljan postignutim, Priština će biti delimično, a Amerika će biti zadovoljni potpuno, jer to je za njih propagandna vežba i sa jednim jedinim ciljem, a to je da Tramp zadene za svoj šešir još jednu perušku dva meseca pred izbore“, navodi Janković.

On smatra da je Siniša Mali pred medije izašao u panici, sa ili bez Vučićeve sagalsnosti, ali da možda sve to i nije bilo slučajno.

„Možda je cilj bio da se takav utisak ostavi. To je jedna psihološka igra namenjena s jedne strane, međunarodnoj javnosti, ali u mnogo većoj meri našoj domaćoj javnosti, koja iščekuje napeto te rezultate. Čim je ono krenulo sa ispraćajom na Topčiderskoj zvezdi, pa on besmislena podrška Vlade koja nije vlada, Deklaracijom, i to u poslednjem trenutku, pružajući podršku predsedniku, postalo je jasno da tu dobra biti neće. To su samo neki očajnički potezi, a sada ćemo videti kako će sve to biti kamuflirano i objeno u roze“, zaključuje Janković.

On navodi i da jučerašnji sastanak u Beloj kući nije mogao da bude iznenađenje, te da je godinama govorio da bi do ovog moglo da dođe.

„To što je rekao Mali jeste apsolutno verodostojno. Od tih 16 tačaka, jedna je nedoupustiva i neprihvatljiva za nas. I verujem da je ona moneta za potkusurivanje, da bi se povukla radi drugih ustupaka“, smatra Janković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare