Foto: Printscreen/Pink

Sastanak Srbije i Kosova u Vašingtonu, kojem danas prisustvuje i predsednik Amerike Donald Tramp, nedeljama unazad je tema medija, javnosti i kako je sam priznao bio je prava noćna mora predsednika Aleksandra Vučića, ipak, na ove razgovore poveo je ministra finansija Sinišu Malog koji je javno označen kao plagijator, predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i Marka Đurića, za kojeg se ne zna tačno za šta je stručan. U timu nema ministra spoljnih poslova, ministarki pravde i evropskih integracija, uopšte nikoga ko bi svojom stručnošću mogao da doprinese možda i odlučujućoj borbi za KiM.

Sa druge strane, kosovska delegacija pošla je u Vašington u očigledno mnogo pripremljenijem sastavu. U Beloj kući su uz premijera Avdulaha Hotija potpredsednici Vlade Kosova – Aljbuljena Baljaj i Driton Seljmanaj, ministar spoljnih poslova Meljizu Haradinaj, ministar infrastrukture Arbana Abrašija, pravde Seljim Seljimij, koordinator za dijalog Skender Hiseni i šef kabineta premijera Ardita Duši.

Vučić je uoči odlaska u Vašington priznao da ga ovaj razgovor najviše opterećuje, te da ga čekaju besane noći, međutim, preskočio je priliku da tamo povrede nekog čoveka od integritet. Čisto poređenja radi svojevremeno je Slobodan Milošević u svojoj delegaciji imao diplomate Vladislava i Živadina Jovanovića, profesore Vladana Kutlešića i Ratka Markovića, svaki od njih bez ijedne mrlje u karijeri i priznati u svojoj struci.

Srpska delegacija – ko fali?

Kada je reč o izboru sadašnjeg predsednika Srbije, stvari stoje ovako: Siniša Mali jeste stručnjak u svojoj oblasti, ali je u ovom slučaju problem moralnog karaktera. Ministar finansija je bio akter jedne od najvećih afera prethodne vlade, jer je dokazano da je plagirao doktorat, a na ruku mu ne ide ni afera sa 24 stana u Bugarskoj, pa ni rušenje u Savamali koje se povezuje sa njegovim imenom dok je obavljao funkciju gradonačelnika. Većin atih stvari dospela je i u strane medije, dakle opšte poznate su stvari.

Što se Marka Čadeža tiče, osim njegovog zalaganja za regionalnu saradnju i kontakata sa nemačkim privrednicima, nepoznanica je zašto je procenjeno da predsednik Privredne komore Srbije može da pomogne u rešavanju kosovskog pitanja.

Na kraju dolazimo do Marka Đurića, koji jeste šef Kancelarije za KiM, ali u ovako važnom trenutku kada se uveliko spekulisalo da bi na stolu u Vašingtonu moglo da se nađe priznavanje Kosova, nepoznato je kojim bi znanjem i umećem Đurić mogao da pomogne Vučiću.

Foto: TANJUG/ FOTO TWITTER/ NATIONAL SECURITY COUNCIL/bs

Diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić kaže da je sastav srpske delegacije koja je otišla na ovako važan sastanak veoma diskutabilan.

„Meni je zaista čudan sastav srpske delegacije, da nije bilo nijednog eksperta iz međunarodnog prava, iz međunarodnih odnosa, da nije bilo ministra spoljnih poslova i ambasadora. Bez obzira što sastanak ima i ekonomski profil, on ima i međunarodnu i političku dimenziju“.

Bivši diplomata i član stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Jovan Jovanović smatra da je Vučić delegaciju birao ne prema stručnosti, već prema odanosti.

Odani napred, ostali stoj

„Mislim da se ovde radi pre svega o ljudima od Vučićevog najvećeg poverenja. Sigurno je da bi još neki kompetentni ljudi i stručnjaci trebalo da budu u delegaciji. Ima i toga da mi u Srbiji nemamo legitimnu vladu, Skupština nije do kraja konstituisana, pa verovatno zato nije bilo još ministara iz vlade“, kaže Jovanović i dodaje da je očigledno da gledamo završni čin drame o rešavanju kosovskog pitanja, pa zato nije ni bilo potrebe za stručnijim članovima delegacije.

Gluma za oskara

Bivši novinar Rojtersa Jakša Šćekić kaže da je na ove sastanke mogao otići i sam Vučić.

Jakša Šćekić Foto: N1

„Ta delegacija je mogla da ima i jednog člana, a to je predsednik Aleksandar Vučić. Ako u jednom od najbitnijim pregovorima ne prisustvuje ministar spoljnih poslova nego sedi u studiju i komentariše, a ne učestvuje u najvažnijem političkom događaju godine, šta onda reći. Ovi koji su otišli su samo dekor. Siniša Mali kao ministar finansija i zbog pregovora sa MMF, Đurić zbog Kosova i jer dobro aplaudira, a Čadež zbog najavljenih otvaranja međunarodnih kancelarija i biznisa“, kaže Šćekić.

Uveren je, pak, da je ceo jučerašnji sled događaja samo dobra gluma sve tri strane, te da su zaslužili oskara.
„Tramp je poslao ćerku Ivanku da vidi da li su se dogovorili, kad je čuo da jesu, onda će se pojaviti danas i predstacviti to svojoj javnosti kao potvrdu da je Amerika glavna sila, što mu znači pred izbore. Vučić je izboksovao da se izbaci iz tačke 10 to što je pisalo o međusobnom priznavanju, jer to je moglo zaista da bude podvala i dvojako značenje. U Srbiji će se to predstaviti kao herojski čin. Kosovski predstavnici će svojima reći da je to veliki korak ka priznanju. Sve je to bilo unapred izrežirano, a ovo je predstava za javnost“, zaključuje Šćekić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare