Aleksandar Vučić, Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Srbija će danas dobiti novu Vladu nove/stare premijerke Ane Brnabić. Više od četiri meseca nakon junskih izbora, Vlada stiže usred trećeg talasa epidemije a objavljuje rat mafiji, u njoj je 11 žena, SPS-u su sputana krila, Moskva joj je nikad dalja, a tu je i Toma Mona.

Ovo su fakta koja bi trebalo da znate o tome ko će činiti vrh izvršne vlasti u Srbiji u naredne dve i po godine (objašnjavamo i zašto neće trajati četiri godine).

Čekala se četiri meseca i sedam dana

Iako vlada dolazi nakon ubedljive pobede Srpske napredne stranke na izborima (sa osvojenih nešto manje od 50 odsto glasova), formirana je kao Skadar na Bojani. Skoro 130 dana bilo je potrebno da se usaglase partikularni interesi ministara, želje mandatrke i zapovesti predsednika. Na kraju, Srbija je dobila prvu koncentracionu Vladu, u kojoj su predstavnici svih parlamentarnih stranaka (osim dve manjinske). Bilo je to jedno od najdužih formiranja u istoriji srpske demokratije.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Oročena je

Dugo smo je čekali, kratko ćemo pod njom živeti: predsednik Vučić rekao je da će Vlada trajati najkasnije do početka aprila 2022. godine, kada njemu ističe mandat. Tada će Srbija opet na izbore, i predsedničke i parlamentarne a bogami i one za grad Beograd.

Ovo je prva Vlada oročenog trajanja – pala je pre nego što je formirana. 

Sastavljao ju je Vučić

Iako je mandatarka nova/stara premijerka Ana Brnabić, Vladu je sastavljao predsednik Aleksandar Vučić. To nisu samo spekulacije: i mandatarka i svi ministri su se složili da je on najveći politički autoritet, on se od tih optužbi nije branio.

Toliko je bio transparentan u tom poslu da je na dan poslednjeg kruga konsultacija organizovao svoje, paralelne konsultacije za sastavljanje Vlade, na kojima se sreo sa predsedtavnicima SPS i SPAS. Na kraju je i „uzeo reč“ i premijerki dok je javnosti prezentovala ko će biti ministri u Vladi, objašnjavajući zašto je insistirao na određenim personalnim rešenjima.

Novi ministri

Vlada koja će danas biti izglasana biće Vlada konstinuiteta, premda će u njoj biti dosta novih lica. Među njima su i, recimo, Tomislav Momirović, vlasnik lanca hotela „Mona“, koji u Vladu ulazi iz privatnog sektora, a čime je zaslužio fotelju ministra saobraćaja – nepoznato je. Novo lice je su i ministarke Maja Popović, Tatjana Matić i Darija Kisić Tepavčević: prva u Nemanjinu dolazi iz BIA (uprkos tome što joj je suprug sudija a ona ministarka pravde), druga nasleđuje šefa (Matić je funkcionerka Ljajićeve SDPS), a treća je „slavu“ stekla kao članica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa (ali nije poznato kakve veze ima sa ministarstvom za rad).

Foto:Vesna Lalic/Nova.rs; TANJUG DRAGAN KUJUNDZIC; medija centar beograd

Vredno je zabeležiti da će u Nemanjinu i najbliži saradnik predsednika Vučića, Nikola Selaković, koji će biti ministar spoljnih poslova.

Spoljnopolitički zaokret

Uočljivo je da u novoj Vladi ima zanačjno manje ministara iz redova SPS – umesto pet, imaće dva resora (ministarstvo prosvete i jedno ministarstvo bez portfelja). Osim toga, energetika, kojom su socijalisti suvereno vladali godinama unazad, vraća se u ruke SNS. Ako se uzme u obzir i da, kako se za sada čini, u Vladi neće biti ni Nenada Popovića, postaje jasno da će se Vlada značajno udaljiti od „tradicionalno prijateljske“ Moskve.

Ženska Vlada

Predsednik, premijerka i mediji bliski vlasti Vladu su najavili kao „žensku“: 11 od 23 resora vodiće pripadnice nežnijeg pola. To ime numerički je opravdano, ali suštinski, kabinet premijerke nije biran da osnaži žene, nego da posluži kao PR atrakcija predsednika Vučića. Zvuči grubo? Zapravo je realno: ministri – i ženski i muški – birani su po slobodnom nahođenju predsednika, ne po njihovim kvalifikacijama.

Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Borba protiv mafije

Nije poznato kako će izgledati ekspoze nove/stare premijerke, ali je iz dosadašnjih najava jasno da će težište biti na borbi protiv mafije. Iako se Srbija nalazi u trećem talasu korona virusa, permanentnoj krizi u dijalogu sa Prištinom i neminovnim problemima koji će se ticati ekonomske krize po završetku pandemije, borba protiv mafije izabrana je za „barjak“. Kako će izgledati ta borba i šta je razlikuje u odnosu na prethodne najave – nije poznato.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare