Ana Brnabić i Ivica Dačić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Skupštine Ivica Dačić sazvao je za danas prvu posebnu sednicu parlamenta, sa jednom tačkom dnevnog reda - izbor Vlade i polaganje zakletve premijera i članova Vlade Srbije. Početak sednice zakazan je za 10 sati, najavljeno je iz Skupštine Srbije.  

U Skupštini Srbije mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izložiće danas ekspoze i predstaviti članove kabineta. Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta je i polaganje zakletve predsednika i članova vlade, čime zvanično počinje da im teče mandat.

Nju je ispred zgrade parlamenta dočekao Dačić. Mandataraka će na početku sednice izneti ekspoze o programu vlade i predstaviti predložene ministre.

Posle rasprave u parlamentu, očekuje se glasanje i polaganje zakletve koja glasi:

„Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom časću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova, koja se tiču brige o selu, o porodici i demografiji i ljudskim i manjinskim pravima i društvenom dijalogu, kao i dva ministra bez portfelja. Skupština Srbije je juče usvojila Zakon o ministarstvima, koji je preduslov za konstituisanje nove Vlade Srbije i, prema tom aktu, nova Vlada imaće 21 ministarstvo, a gotovo polovinu ministara činiće žene.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar