Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon četiri meseca od izbora i apsolutne pobede Srpske napredne stranke, lider SNS Aleksandar Vučić i mandatarka Ana Brnabić saopštili su imena ministara nakon sednice Predsedništva stranke.

„Nekoliko važnih stvari razmatrali smo na sednici Predsedništva i dogovorili – bar što se tiče odgovornosti SNS – članove Vlade Srbije, članove pokrajinske vlade, ali i Skupštinu SNS“, rekao je Vučić i dodao da Skupština stranke treba da bude održana najkasnije u martu 2021.

Plan i ciljevi najvažniji

„Najvažnije je bilo da se postave ciljevi vlade i da se ispuni još nekoliko uslova, kako bismo mogli da izmerimo rezultate rada vlade krajem 2021. godine, da vidimo ko je šta uspeo, ko nije, i da onda možemo da uvedemo dodatno promene, ako dobijemo poverenje naroda, i novu energiju u neku novu vladu 2022. godine“, rekao je Vučić posle sednice Predsedništva SNS.

On je rekao da je stranka zahtevala da se država energičnije suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, navodeći da će i on na tome insisitrati svakog dana.

„Boriću se da ljudi to primete i vide da Srbija ne sme i ne može da bude Kolumbija ili neka zemlja u okruženju, da ne smemo da budemo Srbija iz 2002. godine, kada su se događala mafijaška ubistva svaki dan. Verujem da možemo da se vratimo u stanje pre godinu i po kada smo imali dva ubistva za godinu dana“, rekao je Vučić.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dve odluke nisu donete, neslaganje unutar SNS, ali SPS

Vučić je rekao da dve odluke nisu donete, da se čekaju predstavnici SPS za njihove odluke za jedan resor i ministarstvo bez porfelja.

Naveo je da je bilo nekavih neslaganja unutar SNS oko potencijalnog imena jednog ministra bez porfelja, kao i da je bilo neslaganja oko jednog kandidata iz SNS.

Kako je glasao SNS

Govoreći o odluci da predsednik UO Mona Hotel Management Tomislav Momirović bude ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture on je rekao da veruje da će on dobro voditi resor. Pominjući Dariju Kisić Tepavčević i Anđelku Atanasković, takođe nove ministarke u Vladi Srbije istakao je da je reč o ženama jake energije.

„Bilo je nesuglasica oko sastava Vlade, dva glasa su bila protiv, a jedan je bio uzdržan“, rekao je Vučić.

Istakao je i da će vlada morati da sačuva samostalnost i nezavisnost, da će morati da bude naglašena evropska perspektiva Srbije i evropski put – koji treba da znači ispivanjanje obaveza u skladu sa vrednostima EU, a ne da Srbiji bude nametnuto da radi ono što nijedna druga stranka ne bi.

Vučić je rekao i da će SNS podržati Ratka Dmitrovića kao kandidata za ministra ispred SPAS.

Suzana Paunović dosadašnja direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, najavio je Vučić, biče novi generalni sekretar Predsednika.

„Ja sam predložio zamenu Vulina i Stefanovića“

Na pitanje novinara N1 za Anu Brnabić da li rokada Stefanovića i Vulina govori da je nezadovoljna radom bivšeg ministra policije – odgovorio je Vučić.

„Ja sam predložio zamenu resora Vulina i Stefanovića, kao što sam predložio promenu resora Zorane Mihajlović“, rekao je Vučić. „Ako neko kaže da je kazna odlazak u ministarstvo odbrane, nek razmisli o tome. Na borbi protiv organizovanog kriminala radiće više ministarstava – i policije i odbrane i finansija, ali i BIA“.

Težak dan za nas

Vučić se dotakao i korona krize, najavljujući „težak dan za nas“.

„Ovo je bila jedna od najtežnih nedelja. Imaćemo danas između 600 i 700 zaraženih“, rekao je Vučić i dodao da smo i dalje najbolji u regionu, a među najboljima u Evropi.

„Očekujemo da u narednim danima pređe i 800, 900, 1.000. I dalje to nije zastrašujuće, ali imamo problem sa bolničkim kapacitetima“, rekao je Vučić i zamolio građane da budu odgovorni.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare