Mihalj Kertes Foto:E-Stock/djordje kojadinovic

Bivši direktor Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije i jedan od bliskih saradnika Slobodana Miloševića Mihalj Kertes preminuo je u 75. godini života, potvrđeno je za portal Nova.rs.

Mihalj Kertes poznat kao Bracika je rođen 29. avgusta 1947. u Bačkoj Palanci, gde je završio osnovnu srednju i Višu upravnu školu smer za socijalni rad. Za direktora Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije izabran je 1993. godine i na toj poziciji je ostao do oktobra 2000.

Počeo je kao referent za socijalnu zaštitu u rodnom gradu, promenio još nekoliko poslova, a onda 1981. godine ušao u političke strukture SO Bačka Palanka.

Kertesov uspon u visoku politiku je počeo tokom Antibirokratske revolucije, podržavajući Miloševićevu politiku – započeo je proteste u Bačkoj Palanci i vodio demonstrante do Novog Sada.

Izabran je za poslanika u Skupštini Srbije na izborima 1990. godine i to u Grockoj, u kojoj nikad nije živeo. Ubrzo je postavljen na čelo službe Državne bezbednosti Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova i za pomoćnika saveznog ministra inostranih poslova.

Nakon 5. oktobra, Kertes je osuđivan, optuživan ili je bio svedok u nekoliko suđenja.

Kada je pala Miloševićeva vlast, jedan od rektih koji se našao na meti istrage bio je upravo Kertes, odnosno Bracika, kako su ga zvali. On je osuđen za iznošenje novca na Kipar, mada je taj slučaj ostao nejasan do danas, i na osam godina zatvora i na još jednu i po godinu jer je Jedinici za specijalne operacije dao kamion sa carine kojim je izvršen atentant na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, kada su poginula četiri člana SPO.

Za to je dobio godinu i po dana. Međutim, već 2012. Apelacioni sud mu je kaznu smanjio na šest godina zatvora. Ipak, ta presuda je, po dolasku SNS na vlast, ukinuta, pa je Bracika odslužio samo kaznu za kamion.

Od osnivanja je bio član Socijalističke partije Srbije, a početkom decembra 2015. mediji su objavili da je postao član Srpske napredne stranke.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare