Mihalj Kertes Foto:E-Stock/Djordje Kojadinović

Nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes oslobođen je pre nekoliko dana optužbi za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa krijumčarenjem cigareta u Srbiji od 1996. do 2001. godine. Međutim, i da je osuđen, pitanje je da li bi izvršio kaznu, budući da je presudom Apelacionog suda u Beogradu decembra 2015. osuđen na dve i po godine zatvora za šverc cigareta u grupi u kojoj je organizator Siniša Stojičić, a koju već više od pet godina odlaže. Da li je konačno otišao na izvršenje kazne nismo uspeli da saznamo od Drugog osnovnog suda u Beogradu, koji do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na naša pianja.

Protiv Mihalja Kertesa Bracike, čoveka od poverenja bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, vođeno je ukupno šest postupaka pred srpskim sudovima – tri zbog šverca cigareta, a po jedan u vezi sa zloupotrebom sa dodelom državnih stanova, zbog atentata na Ibarskoj magistrali i iznošenja novca na Kipar.

U poslednjem postupku, u kojem mu se sudilo još od 2007. godine za šverc cigareta, zajedno sa još troje preostalih na optuženičkoj klupi, oslobođen je optužbi.

Iako je u većini postupaka oslobođen optužbi, uglavnom zbog zastare, za zločin na Ibarskoj magistrali osuđen je na godinu i po dana zatvora jer je pomogao Radomiru Markoviću da prikrije zločin, tako što mu je dao novi kamion, a za onaj koji je izazvao sudar napravio falsifikovanu dokumentaciju i tu kaznu je odslužio u „Zabeli“.

Međutim, Apelacioni sud u Beogradu osudio je pravosnažno Kertesa decembra 2015. godine na dve i po godina zatvora zbog organizovanog šverca cigareta u kojoj je prvooptuženi, Siniša Stojičić, brat bivšeg generala policije Radovana Stojičića Badže, „dobio“ četiri i po godine.

Kako se navodilo u optužnici, Kertes je omogućio da se cigarete ne registruju na carini ili da se prikažu kao da su u tranzitu i da ih nije potrebno cariniti. Stojičićev brat Radovan, koji je u to vreme bio zamenik ministra unutrašnjih poslova Srbije, obezbedio je da policajci ne proveravaju ovu robu na granici. Osim toga, po njegovom naređenju nakon jedne zaplene cigarete su vraćene njegovom bratu, a uhapšeni oslobođeni.

Mihalj Kertes Bracika Foto: Printscreen/Jedinica

Po optužnici iz 2007. godine, Radovan Stojičić Badža, koji je ubijen 1997. godine, a čije ubistvo nije rasvetljeno, označen je kao organizator šverca cigareta.

Međutim, iako je pravosnažnom presudom osuđen na zatvorsku kaznu, Kertes uspešno izbegava zatvor iz zdravstvenih razloga.
Naime, kako nam je potvrdio Drugi osnovni sud u Beogradu u julu prošle godine, Kertes je čak 16 puta uspeo da izbegne izvršenje kazne, ali mu je jula prošle godine i odbijena nova molba.

„Dana 6. jula odbijena je molba Mihalju Kertesu za odlaganje izvršenja kazne. Na ovu odluku osuđeni i njegovi branioci imaju pravo žalbe“, rečeno nam je iz Drugog osnovnog suda u Beogradu jula prošle godine.

Radovan Stojičić Badža i Željko Ražnatović Arkan Foto: EPA PHOTO EPA FILES/STRINGER

Da li mu je žalba uvažena ili je možda Mihalj Kertes otišao na izvršenje zatvorske kazne nismo uspeli da saznamo u Drugom osnovnom sudu u Beogradu, koji nije odgovorio na naša pitanja.

Foto: E-Stock/djordje kojadinovic

Mihalj Kertes poznat kao Bracika rođen je 1947. godine u Bačkoj Palanci, gde je završio osnovnu srednju i Višu upravnu školu smer za socijalni rad. Počeo je kao referent za socijalnu zaštitu u rodnom gradu, promenio još nekoliko poslova a onda 1981. godine ušao u političke strukture SO Bačka Palanka. Kako je pisao Istinomer, sekretar opštinskog komiteta SK postaje 1986. da bi krajem osamdesetih podržao dolazak na vlast Slobodana Miloševića.

Proslavio se rečenicom „Ako se ja kao Mađar ne bojim Srbije, zašto se Srbin boji Srbije“.

Biran je za poslanika 1990. godine u Grockoj, gde nikada nije živeo, ubrzo je postavljen na čelo službe Državne bezbednosti saveznog MUP-a i za pomoćnika saveznog minista inostranih poslova, ali je 1992. godine smenjen. Postavljen je 1993. za direktora Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije i na toj poziciji ostao je do oktobra 2000. godine.

BONUS VIDEO: Koliko traju suđenja u Srbiji?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare