Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović ima svoju taktiku. On odgovara na pitanja novinara, ali ne govori o onome što je pitan. Umesto da objasni kako su predsednik Srbije i premijerka, pozivajući se i na informacije iz tog ministarstva, znali da je iz Smedereva na Voždovac preseljena samo jedna osoba, Martinović je do u nedogled ponavljao ime Dragana Đilasa, i to da je birački spisak dostupan.

„Na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave imate kompletan birački spisak za celu teritoriju Republike Srbije koji je povezan sa matičnim knjigama koje vode naše opštine i gradovi i koji je povezan sa evidencijom o prebivalištu i boravištu građana. Tri javne evidencije su elektronskim putem umrežene – jedinstveni birački spisak, matične knjige, evidencije o prebivalištu i boravištu građana, nikakav izborni inženjering u takvim uslovima nije moguć“, objašnjava Martinović, prenosi N1.

Kako je naveo, izborni inženjering je bio moguć u vreme kada je Dragan Đilas bio na vlasti.

„Mi tad nismo imali jedinstven birački spisak, danas ga imamo“, kazao je.

Na pitanje novinara N1 kako su predsednik Srbije i premijerka, pozivajući se i na informacije iz tog ministarstva, znali da je iz Smedereva na Voždovac preseljena samo jedna osoba, Martinović odgovara:

„Nije bilo nikakvih zloupotreba niti su zloupotrebe moguće. Elekstroni sistem po kome se vodi jedinstveni birački spisak je tako postavljen i koncipiran da apsolutno nikakve zloupotrebe i nikakve manipulacije sa jedinstvenim biračkim spiskom nisu moguće. Vi sad možete da me pitate sto puta nešto vezano za birački spisak, moj odgovor će uvek ostati isti. Sve je javno, sve je dostupno, svaki grašani može da proveri da li je upisan u birački spisak, i ako nije da zatraži da bude upisan.“

***

BONUS VIDEO – Slučaj Mala Krsna: Gradonačelnica Smedereva beži od novinara, njen kolega se informiše na TikToku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare