Andrij Naumov Foto: радио свобода

Andrij Naumov, jedan od najvažnijih ljudi ukrajinske obaveštajne službe SBU uhapšen je u Srbiji zbog sumnje da je "prao novac". Iako način na koji je uhapšen sugeriše da se radi o sitnom kriminalcu, Naumov je mnogo više od toga - jedan od najvećih problema Ukrajine i, kako smatraju tamošnji mediji, potencijalni kec u rukavu ministra policije Srbije Aleksandra Vulina.

Pre svega, mistični obaveštajac je iz Ukrajine otišao u danima koji su prethodili ruskoj invaziji. Zatim je 31. marta zvanično otpušten, a tada ga je i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski optužio za veleizdaju.

Pročitajte još:

Prema dosad raspoloživim informacijama, Naumov je uhapšen na jugu Srbije zajedno s jednim nemačkim državljaninom, navodno njegovim vozačem.

Srpska policija potvrdila je da je ukrajinski državljanin uhapšen u sredu na graničnom prelazu Preševo, na ulazu u Severnu Makedoniju. Kod njih je pronađeno 607.990 evra i 124.924 dolara u gotovini, kao i dva draga kamena – smaragda. Ni novac ni drago kamenje nisu prijavili te se stoga terete da su ih stekli kriminalnim aktivnostima.

Prebačeni su u istražni zatvor u Nišu i čekaju da izvođenje pred sud. Prema zakonima Srbije za takvo može da se dobije kazna od jedne do čak 12 godina zatvora. Težina kazne zavisi od okolnosti zločina i vrednosti zaplenjenih sredstava.

Međutim, kod Naumova je stvar nešto drugačija. Iako i dalje ukrajinski državljanin, nije zatražio pomoć ambasade niti se obratio predstavnicima Ukrajine u Srbiji. Ukrajinski mediji stoga spekulišu da ovaj ukrajinski državljanin računa na pomoć Srbije i ministra policije Aleksandra Vulina, koji kako navode, želi da informacije koje dobije na saslušanju Naumova prenese Kremlju.

Aleksadnar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

U službi od 2019. godine

Naumov je u SBU došao 2019. godine iz kancelarije državnog pravobranioca, u kojoj je radio 12 godina, na poziv tada novog načelnika SBU Ivana Bakanova. Dve godine kasnije imenovan je za šefa glavnog direktorata za unutarnju sigurnost, koji je tada dobio nova veća ovlašćenja. SBU je inače organizacija nalik sovjetskom KGB-u i glavna je obaveštajna agencija u zemlji, zadužena i za kontrašpijunaže i borbu protiv terorizma. Upravlja i vlastitom specijalnom jedinicom pod nazivom Alfa.

Krajem 2021. Naumov je bio naveden kao potencijalna žrtva atentata koji je pokušao organizuje takođe visoko rangirani zvaničnik SBU-a, Dmitro Neskromni. Upućeni smatraju da je bilo reči o borbi za prevlast unutar službe.

Ukrajinu je Naumov, prema navodima lokalnih medija, u grupi od još nekoliko osoba napustio samo nekoliko sati pre nego što su ka njenoj teritorije poletele prve ruske rakete 24. februara. Svoju porodicu je van zemlje poslao nekoliko nedelja ranije.

Vladimir Zelenski ga je službeno razrešio svih dužnosti i činova tek 31. marta, tvrdeći da je počinio veleizdaju i nazivajući ga „antijunakom“ koji je „prekršio vojničku zakletvu“. Odmah je otvorena i istraga pod optužnicom za veleizdaju.

Volodimir Zelenski Foto:Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Švercovao pare i ranije

Inače, bivši obaveštajac je bio meta brojnih novinarskih istraga koje su se ticale korupcije, švercovanja novca i drugih vrednih predmeta u inostranstvo. Tada se pokazalo da je Naumov vlasnik brojnih nekretnina koje su u priličnom neskladu s njegovim službenim primanjima.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Intervju osuđenih Britanaca iz januara 2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram