Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia, ABACA / Abaca Press / Profimedia,радио свобода/MUP Srbije

Tokom nedavne posete Moskvi ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, razgovarao je sa sektretarom za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolajem Patruševim o mogućnosti da odbegli ukrajniski obaveštajac Andrij Naumov, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Srbiji, bude prebačen u Moskvu kako bi svedočio na montiranom procesu koji bi se u Rusiji vodio protiv predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Ova saznanja su za dnevni list “Nova” potvrdili izvori bliski ruskoj opoziciji, a preneli su i pojedini ruski mediji, uključujući i Insajder.

Andrij Naumov bio je načelnik Uprave unutrašnje bezbednosti SBU u Ukrajini, a zemlju je napustio neposredno pre ruske invazije. On je uhapšen u Srbiji 7. juna i trenutno se nalazi u pritvoru u Nišu. Protiv njega se u Ukrajini vodi proces zbog sumnje za veleizdaju, a istovremeno za njega je zainteresovana i Rusija koja planira da ga iskoristi u procesu koji bi se vodio u toj zemlji protiv ukrajinskog predsednika Volodimra Zelenskog.

Andrij Naumov Foto: радио свобода

Naime, nemera Moskve je da upravo Naumov bude jedan od ključnih svedoka koji će goviriti na sudu protiv ukrajinskog predsednika u delu optužnice koja se odnosi na ratne zločine počinjena nad ruskim stanovništvom u Ukrajini.

U tom poslu Rusija očekuje pomoć ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, koji je prethodne nedelje posetio Moskvu i sastao se sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta za nacionalnu bezbednost.

Rojters ga opisao kao Putinovog spavača

U nedavnom istraživanju koje je objavio Rojters, navodi se da je Kremlj dugo planirao rat u Ukrajini, zbog čega još prošle godine poslao tajne agente, spavače, koji su se infiltrirali u ukrajinski državni aparat, posebno u Službu bezbednosti Ukrajine (SBU). Prema saznanjima agencije, jedan od navodnih spavača je upravo Andrij Naumov.

Tema njihovog razgovora upravo je bio pomenuti Naumov i mogućnost da ga Srbija prebaci u Rusiju, gde bi on trebao da dobije azil.

“Nakon što bi poslao odbeglog ukrajinskog bivšeg generala osumnjičenog za izdaju, ministar unutrašnjih poslova Vulin mogao bi i sam da se preseli u Moskvu, imajući u vidu da ga čeka imenovanje na mesto ambasadora Srbije u Rusiji”, navodi ruski Insajder.

Nakon bekstva beksta iz Ukrajine Naumov je izgubio generalski čin, jer ga je predsednik Zelenski degradirao 31. marta 2022. „zbog antiherojstva“.

Pročitajte još...

Imajući u vidu da je bio na čelu Glavnog odeljenja unutrašnje bezbednosti SBU i da je prethodno bio na čelu državnog preduzeća „Centar za organizaciono-tehničku i informatičku podršku za upravljanje zonom isključenja“, koja se nalazi u Černobilju, Naumov je imao mogućnost da prikuplja podatke o sistemima bezbednosti nuklearke, koji predstavljaju državnu tajnu.

U zvaničnom odgovoru Državnog istražnog biora Ukrajine na novinarske upite koje odnose na Naumova, navodi se da sprovodi “pretkrivična istraga o činjenici moguće izdaje državljanina Ukrajine, na funkciji šefa državnog preduzeća koje obezbeđuje rad černobilske zone isključenja, a kasnije i na visokom položaju u Službi bezbednosti Ukrajine”.

Predstavnici ukrajnskih službi smatraju da je upravo Andrej Naumov ruskim specijalnim službama mogao da prenese poverljive informacije koje su kasnije omogućile ruskoj vojsci da brzo zaume teritoriju Černobiljske zone isključenja. Predviđena kazna zatvora za veleizdaju, prema ukrajinskim zakonima, je od 12 do 15 godina, sa ili bez oduzimanja imovine.

Sa čim je uhvaćen Naumov

Naumov je uhapšen 7. juna u na graničnom prelazu Preševo, prilikom pokušaja da pređe u Severnu Makedoniju. Sa Numovim je bio nemački državljanin Aleksandar Akst, koji je bio vozač automobila. Povod za hapšenje dvojice stranaca je bio to što je u automobilu pronađena velika suma novca, evri i američki dolari, kao i dva smaragda. U međuvremenu, Naumovu je ponuđena konzularna pomoć Ukrajine koju je odbio, a prema informacijama ruskih medija on je spreman da plati veliku količninu novca kako bi dobio bezbednosne garancije i slobodu u Srbiji koja ga tereti za pranje novca.

Šta je Černobiljska zona isključenja kojom je upravljao Naumov

Černobiljska zona isključena je 30-kilometarsko područje na kom je zabranje slobodan pristup i koje je pod intezivnim zagađenjem nakon Černobiljske katastrofe. Ovu zonu su uvele Sovjetske oružane snage 1986. Godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar