Foto: Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, rekao je za Nova.rs da odbegli ukrajnski obaveštajac Andrij Naumov predstavlja rizik po Ukrajinu i da se zbog toga protiv njega vodi istraga.

On se osvrnuo na navode da je Naumov spreman da svedoči u Rusiji u montiranom procesu koji bi se vodio protiv Zelenskog, rekavši da razume da je Rusiji važno da pronađe osobu koja je ljuta na ukrajinsku vladu.

Pročitajte još...

„Bilo je jasno na početku rata da Naumov predstavlja rizik, zbog čega ga je predsednik lišio vojnog čina i protiv njega su otvorene istrage. Mi smo pratili šta se radi sa njim u Evropskoj uniji. Mi razumemo da je Ruskoj Federaciji važno da nađe osobu koja je možda ljuta na ukrajinsku vladu, iz jednog ili drugog razloga, i da tog čoveka iskoristi u svom specijalnom informacionom ratu. Treba shvatiti da se sve to radi zarad pritiska unutar Ukrajine, to je ista situacija kao sa kolaboracionistima. Ti ljudi daju izjave, traže se stvari koje mogu da ih kompromituju, a to se onda održava na nas“, ističe Podoljak i dodaje da je u pitanju standardna propaganda Rusije.

„U tom smislu njima može da bude potreban Naumov, ali to govori o tome da Rusija ne zna šta se dešava u Ukrajini. Oni žele da prave propagandu na elementima koji u Ukrajini nemaju nikakvu vrednost. Pre svega, predsednik je već pokazao svoje stavove prema Naumovu time što ga je lišio vojnih činova. Drugo, krivični organi u Ukrajini imaju dosije Naumova, u toku je detaljna istraga o svim elementimakrivičnih dela vezanih za njega. Treće, pravosudni organi Ukrajine sada su u komunikaciji sa odgovarajućim organima u Srbiji da Naumova vratimo u Ukrajinu i vodićemo direktne pregovore po tom pitanju. Naravno, pregovarački proces je komplikovan, ali računamo na razumevanje srpske strane, jer tok rata pokazuje da je perspektivnije podržavati Ukrajinu“, zaključio je on.

Podsetimo, tokom nedavne posete Moskvi ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, razgovarao je sa sektretarom za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolajem Patruševim o mogućnosti da odbegli ukrajniski obaveštajac Andrij Naumov, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Srbiji, bude prebačen u Moskvu kako bi svedočio na montiranom procesu koji bi se u Rusiji vodio protiv predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Ova saznanja su za dnevni list “Nova” potvrdili izvori bliski ruskoj opoziciji, a preneli su i pojedini ruski mediji, uključujući i Insajder.

Andrij Naumov Foto: радио свобода

Andrij Naumov bio je načelnik Uprave unutrašnje bezbednosti SBU u Ukrajini, a zemlju je napustio neposredno pre ruske invazije. On je uhapšen u Srbiji 7. juna i trenutno se nalazi u pritvoru u Nišu. Protiv njega se u Ukrajini vodi proces zbog sumnje za veleizdaju, a istovremeno za njega je zainteresovana i Rusija koja planira da ga iskoristi u procesu koji bi se vodio u toj zemlji protiv ukrajinskog predsednika Volodimra Zelenskog.

Sa čim je uhvaćen Naumov

Naumov je uhapšen 7. juna u na graničnom prelazu Preševo, prilikom pokušaja da pređe u Severnu Makedoniju. Sa Numovim je bio nemački državljanin Aleksandar Akst, koji je bio vozač automobila. Povod za hapšenje dvojice stranaca je bio to što je u automobilu pronađena velika suma novca, evri i američki dolari, kao i dva smaragda. U međuvremenu, Naumovu je ponuđena konzularna pomoć Ukrajine koju je odbio, a prema informacijama ruskih medija on je spreman da plati veliku količninu novca kako bi dobio bezbednosne garancije i slobodu u Srbiji koja ga tereti za pranje novca.

Šta je Černobiljska zona isključenja kojom je upravljao Naumov

Černobiljska zona isključena je 30-kilometarsko područje na kom je zabranje slobodan pristup i koje je pod intezivnim zagađenjem nakon Černobiljske katastrofe. Ovu zonu su uvele Sovjetske oružane snage 1986. Godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar