Andrij Naumov Foto: радио свобода/MUP Srbije/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na graničnom prelazu Preševo, u pokušaju da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju, 7. juna uhapšen je Andrij Naumov, bivši visoki funkcioner ukrajinske tajne službe. Sa njim je uhapšen i neimenovani nemački državljanin, a policija je kod njih pronašla pravo malo bogatstvo.

Kod Naumova i Nemca, za koga se pretpostavlja da je vozač, pronađeno je 600.000 evra i 150.000 dolara u gotovini, ali i drago kamenje, dva smaragda ogromne vrednosti.

Naumov i Nemac su zadržani zbog carinskog prekršaja, jer nisu prijavili dragocenosti i novac ni prilikom ulaska ni prilikom pokušaja izlaska iz Srbije. Po našem zakonu, svako ko unosi ili iznosi sumu veću od 10.000 evera ili neke druge dragocenosti, poput nakita ili antikviteta, taj novac i predmete mora da prijavi prilikom ulaska u našu zemlju, gde dobija potvrdu. Povodom hapšenja ove dvojice MUP Srbije se oglasio zvaničnim saopštenjem, ali nije naveden pun identitet uhapšenih već samo inicijali A. A. (36) i Ukrajinac A.N. (40).

Pročitajte još:

Naumov, iz njemu znanih razloga, to nije uradio, a čini se da je srpska policija na neki način znala da sa sobom nosi ogromnu sumu novca. Kako piše ukrajinski portal NV, niti su srpske vlasti obavestile ukrajinsku ambasadu o hapšenju ukrajinskog državljanina, niti je Naumov zatražio bilo kakvu pomoć od diplomata svoje zemlje, na šta ima pravo.

Ukrajinski mediji još pišu da je za zaprećena zatvorska kazna za šverc ove sume novca i dragocenosti u Srbiji od 1 do 12 godina i da bi Naumova, bivši general obaveštajne službe, mogao da menja neke bitne informacije, od nacionalnog značaja za Ukrajinu, za manju kaznu ili da bi potpuno izbegao suđenje.

Ono što još prenosi sajt NV je da postoji opasnost da informacije kojime raspolaže uhapšeni Andrij Naumov, procure i do Rusa i do njihove obaveštajne službe. Kako navode, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, Aleksandar Vulin, je proruski političar, koji ima bliske veze sa Kremljom.

Aleksadnar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Naumov je u SBU došao 2019. godine iz kancelarije državnog pravobranioca, u kojoj je radio 12 godina, na poziv tada novog načelnika SBU Ivana Bakanova. Dve godine kasnije imenovan je za šefa glavnog direktorata za unutarnju sigurnost, koji je tada dobio nova veća ovlašćenja. SBU je inače organizacija nalik sovjetskom KGB-u i glavna je obaveštajna agencija u zemlji, zadužena i za kontrašpijunaže i borbu protiv terorizma. Upravlja i vlastitom specijalnom jedinicom pod nazivom Alfa.

Krajem 2021. Naumov je bio naveden kao potencijalna žrtva atentata koji je pokušao organizuje takođe visoko rangirani zvaničnik SBU-a, Dmitro Neskromni. Upućeni smatraju da je bilo reči o borbi za prevlast unutar službe.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinu je Naumov, prema navodima lokalnih medija, u grupi od još nekoliko osoba napustio samo nekoliko sati pre nego što su ka njenoj teritorije poletele prve ruske rakete 24. februara. Svoju porodicu je van zemlje poslao nekoliko nedelja ranije.

Vladimir Zelenski ga je službeno razrešio svih dužnosti i činova tek 31. marta, tvrdeći da je počinio veleizdaju i nazivajući ga „antijunakom“ koji je „prekršio vojničku zakletvu“. Odmah je otvorena i istraga pod optužnicom za veleizdaju.

BONUS VIDEO:  Vila Darka Šarića dan posle hapšenja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare