Demonstranti koji su se prethodne večeri okupili u Pljevljima, kako bi protestovali zbog hapšenja sveštenika i episkopa Joanikija, fizički je razdvojila crnogorska policija, nakon čega su oni jedni druge pozdravljali uzvikujući "Kosovo je Srbija".

Prethodne večeri u Pljevljima su organizovani protesti zbog hapšenja episkopa Srpske pravoslavne crkve Joanikija i nekoliko sveštenika iz Nikšića. Na pomenutim demonstracijama u jednom momentu je došlo do sukoba između demonstranata i policije, koja je okupljene razdvojila na dve grupe. U sukobu sa demonstranitma, crnogorska policija je prethodne večeri upotrebila suzavac i šok bombe.

Pre nego što su organizovane demonstracije, mediji u Crnoj Gori su objavili da su odbijene sve žalbe branilaca sveštenika i episkopa Joanikija, koji su se žalili na pritvor u trajanju od 72 sata. Upravo je zadržavanje sveštenika i episkopa Joanikija bio povod za okupljanje građana u Pljevljima.

Podsetimo, Episkop budimljansko nikšićki Joanikije i sedam sveštenika SPC privedeni su u utorak uveče, 12. maja, u nikšićko Osnovno državno tužilaštvo, gdje im je određeno zadržavanje od 72 sata zbog kršenja mera Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

Naime, oni su 12. maja organizovali večernju službu povodom praznika Svetog Vasilija ostroškom u nikšićkom Sabornom hramu, koja se potom pretvorila u litiju, kakve su se viđale po gradovima Crne Gore, pre proglašenja pandemije, a koje su organizovane zbog nezadovoljstva usvojenim Zakonom o slobodi veroispovesti. 

 

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Njima se na teret stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jer su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mestu i organizovali vršenje verskog obreda-litije ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana“, navodi se u saopštenju koje je potpisao državni tužilac Crne Gore Stevo Šekarić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare