Foto:E-Stock/Petar Jovanović

Episkopski savet Mitropolije crnogorsko primorske sastaće se tokom dana i doneti odluku o daljim koracima Crkve i naroda nakon noćašnjeg privođenja i policijskog zadržavanja vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika nikšićkog Sabornog hrama.

Kako za „Blic“ kažu u Eparhiji budimljansko nikšićkoj još uvek nisu saslušani svi sveštenici i okončanje ovog postupka se očekuje do podneva. Vladika, koji je prvi saslušan i privedeni sveštenici noć su proveli u policijskoj stanici. U Eparhiji kažu da bi oni danas trebalo da budu izvedeni pred sudiju, ali i kako se nadaju pušteni jer bi svako drugo rešenje bilo provociranje vlasti i namerno izazivanje nereda.

Episkop Joanikije i sveštenstvo privedeni su jer su kako navode crnogorski bezbednosni organi prekršili zabranu okupljanja. Molitva na jučerašnjoj večernjoj službi na praznik Svetog Vasilija ostroškog u nikšićkom Sabornom hramu, praktično se potom pretvorila u litiju, kakve pamtimo po gradovima Crne Gore, pre proglašenja pandemije.

Ubrzo posle litije nadlženi organi su došli u parohijski dom da bi se naknadno ipak sve „pretvorilo“ u priviođenje.

U Eparhiji budimljansko-nikšićkoj trenutno nema okupljanja naroda jer je vladika „pred hapšenje sve pozvao da se u miru raziđu“.

„Međutim, narod će poslušati svog vladiku, ali napeto je. Od jutros svi zovu, ne mire se sa svim što se dogodilo“ kažu iz Eparhije.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Zadržavanje 72 sata

Vladiki Joanikuju i nikšićkim sveštenicima sinoć je određeno zadržavanje do 72 sata. Epsikop i sveštenici su dovedeni u Osnovno državno tužilaštvo oko dva sata iza ponoći gde im je nakon više od dva sata saslušanja određen pritvor.

Kako je saopštila Eparhija budimljansko-nikšićka „veliki broj policijskih službenika u maricama došli su da privedu vladiku i sveštenstvo nakon jučerašnje litije, koja nije bila planirana, niti je vladika ili bili ko od sveštenika pozvao narod koji se samoinicijativno okupio u velikom broju pred Sabornom crkvom Svetog Vasilija Ostroškog“.

Oko dva sata iza ponoći, iz Centra bezbednosti, vladika i sveštenstvo su privedeni u nikšićko ODT. Pre privođenja vladika se obraztio okupljenom narodu i poručio da budu mirni.

„U pravu ste što kažete svi. Mi smo svi bili na litiji. Nema ovde krivice. Ako mislite da nam pomognete nama ne odgovara da pravite bilo kakav incident“ poručio je episkop Joanikije i zamolio građane okupljene ispred eparhijskog doma da dostojanstveno proslave praznik Sv. Vasilija.

„Postoje ove mere koje je država zavela. Кoliko su zakonite ili ne, ali one postoje. Postoji problem sa zdravljem ljudi. Sve mi razumemo i državu i službe. Međutim pojedini ljudi nisu dobro razumeli šta za narod znači litija Sv. Vasilija u Nikšiću“ rekao je vladika dok su mu građani aplaudirali i skandirali „Ne damo svetinje“ i „Ne damo vladiku“.

Foto: Video/Nova.rs

Ne beže od zakona

Vladika je poručio okupljenima da nema potrebe za incidentima jer policajci koji su došli samo rade svoj posao.

„Mi ćemo civilizovano otići i dati izjave. Mi ne bežimo od zakona. Mi smo potpuno ispoštovali Ustav Crne Gore i sve zakone. Hvala vam. Imaćemo mi kad ovu našu borbu za pravdu, istinu i zakon za položaj crkve u Crnoj Gori nastaviti. Nije ovo jedan momenat. Ovo će dugo da traje“ poručio je vladika Joanikije čiji su govor sve vreme prekidali povici „Svi, svi“, „Ne damo svetinje“ i „Ne damo vladiku“.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću u saopštenju su naveli da se privedeni sumnjiče da su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mestu i organizovali vršenje verskog obreda-litije ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana“, navodi se u današnjem saopštenju.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću. Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

Iako su Joanikije i sveštenici predložili da se u policiju jave danas, a ne sinoć u kasnim večernjim satima, policijski službenici nakon konsultacije sa nadređenima rekli su im da moraju odmah u Centar bezbednosti.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Odstupili od propisa

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivica Stanković saopštio je sinoć da je posle ublažavanja mera, obavljanje verskih obreda omogućeno isključivo uz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) i naredbi Ministarstva zdravlja.

„Okupljanjem u Nikšiću odstupilo se od propisa nadležnih državnih organa i zato poručujem da će svi oni za koje se, nakon prikupljenih obavještenja, podataka i dokaza od strane policije i nadležnog državnog tužilastva, utvrdi da su svojim postupanjem prekršili donijete propise krivično odgovarati zbog toga“ istakao je Stanković u izjavi za medije.

On je svima koji svesno krše mere i naredbe nadležnih organa poručio je da će na taj način izazvati odlučnu reakciju Tužilaštva, jer je „zakon jednak za sve“.

Nacionalno koordinaciono telo je sinoć pozvalo Tužilaštvo da hitno reaguje zbog dešavanja u Nikšiću i saopštilo da je taj grad posle masovnog okupljanja i kršenja mera u epidemiološkom riziku.

Komentari

Svi komentari (1)