Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Posle sinoćnjeg privođenja sveštenika SPC zbog molebana koji su održani u manastiru Ostrog, a potom i u Nikšiću, reagovao je Episkopski savet, koji traži momentalno puštanje na slobodu Episkopa Joanikija i nikšićkih sveštenika.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, slava mu i milost, veliki je saborni dan naroda u celoj Crnoj Gori – vekovima. Na taj dan svih prethodnih godina održavane su višednevne svečanosti u gradu Nikšiću, koje su okupljale veliki broj građana. Naročito je uvek bio masovni (možda kao nigde u pravoslavlju) molitveni hod koji je, toga dana, ulicama Nikšića, predvodilo sveštenstvo od 1996. godine. I ove godine, po navici i običaju – baš na taj dan, narod se okupio spontano, najpre u manastiru Ostrog, a potom i u Nikšiću, po blagoslovu Svetog Vasilija, bez poziva vladika i sveštenstva.

Juče je, sveštenstvo, u dogovoru sa Mitropolitom Amfilohijem i Episkopom Joanikijem, rešilo da, zbog zdravstvenih mera, bude samo održan moleban u hramu, bez molitvenog hoda, međutim, zbog naroda, koga je bilo u tolikom broju da nije sav mogao stati u crkvu već se izlio oko hrama i na ulice, krenulo se spontano u tradicionalni hod, kome – ni pred Bogom ni pred ljudima – nije bilo alternative. Iako je prethodna odluka i procena mesnog sveštentsva bila da se odsluži moleban u bogomolji, narod je – u ogromnom broju – tražio drugo. Sveštenstvo je ostalo sa narodom upravo zbog brige da narod ne ostane na ulici, prepušten sam sebi i mogućim zloupotrebama.

Bio je to dostojanstven, miran i duhovan čin. Bez prizvuka bilo čega svetovnog i političkog. A onda je, po završetku molitvenog verskog obreda – nastupila policija.

U maniru svog dosadašnjeg postupanja, dvostrukih aršina – tokom celog trajanja epidemiološke krize – vlast sa svojom policijom se i sinoć stavila u službu političkih i ideoloških progona Crkve. Na neprimeren način, neosnovano i nezakonito – u gluvo doba noći privedeni su i pritvoreni Episkop Joanikije i sveštenici. Ovakvim postupanjem državnih organa ugrožena su prava Crkve, tako da ona nije krivac – već žrtva. Ta prava Crkva nisu ugrožena naredbama i zdravstvenim merama, koje Crkva svakako poštuje, već njihovom selektivnom primenom. U tome je nezakonito postupanje nadležnih državnih organa.

Dakle, Crkva nije protiv primene naredbi i mera, nego protiv selektivnosti u njihovoj primeni, što predstavlja akt diskriminacije prema Crkvi i njenim vernicima.

Zapanjeni ovakvim postupkom Uprave policije tražimo da se privedeni sveštenici na čelu sa vladikom momentalno puste na slobodu. Jasno je svima da se njihovim zadržavanjem stvara atmosfera progona i da država demonstrira golu silu, podstičući građanske sukobe, narušavajući dostojanstvo slobodnog građanina i verujućeg čoveka. Mi u ovom momentu, kao i sav narod, nemamo druge misli ni želje, nego da svi pritvoreni budu na slobodi. Samo tako će biti moguće život ljudi i vernog naroda vratiti u normalne tokove i uspostaviti dijalog sa vlašću.

Pozivamo sav verujući narod i sve ozlojeđene na ovakav vandalski čin državne vlasti – da se pomolimo Bogu. Saborno, za umnoženje ljubavi, za pomirenje i očuvanje mira među braćom, za iscjeljenje od svih virusa, posebno od ovog virusa bogomržnje i bratomržnje, kao i za puštanje na slobodu nepravedno pritvorenih. Biće to ujedno naša saborna molitva Gospodu za okončanje epidemije koronavirusa kao i virusa bezakonja i nepravde.

Nema sumnje da će se i ovog puta pokazati kako su istina i pravda na strani naroda sabranog oko Hrista i Njegove Crkve.

Episkopski savet, po ko zna koji put, upozorava i poziva sve političke lidere da se uzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba Crkve.“

Komentari

Svi komentari (2)