Foto: Shutterstock

Leskovac je jedna od 64 lokalnih samouprava u kojoj je raspuštena skupština i uveden je Privremeni organ na čijem je čelu dosadašnji gradonačelnik Goran Cvetanović, ali među članovima ovog organa, iako to zakon propisuje, nema predstavnika opozicione Grupe građana "Za Leskovac zajedno" koja je bila deo lokalnog parlamenta, prenose "Južne vesti".

Privremeni organ ima predsednika i četiri člana, a Vlada pri formiranju, kako stoji u Zakonu o lokalnoj samoupravi, treba da vodi računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave.

Iako je Grupa građana „Zajedno za Leskovac“ imala odbornike u sada raspuštenoj skupštini, nema člana u Privremenom organu.

Privremeni organ u Leskovcu čine, pored predsednika i gradonačelnika u ostavci Cvetanovića, naprednjaci i članovi gradskog veća Stefan Kitanović i Brankica Stamenković, član SPS-a i doskorašnji predsednik Skupštine Aleksandar Đurović i narodni poslanik i gradski lider Jedinstvene Srbije Nenad Filipović.

Predsednik odborničke grupe građana „Zajedno za Leskovac“ Nebojša Cakić ističe da je njima pripadalo jedno mesto na osnovu rezultata na prošlim izborima.

„Mi smo na prošlim izborima bili treća izborna lista po rezultatima i nama je, po zakonu, pripadalo to jedno mesto u privremenom organu Grada Leskovca. Po svim parametrima, do sada važećima, nama je to pripadalo. Koliko znamo, jedino je u Leskovcu doneta takva odluka“, ističe Cakić, pišu „Južne vesti„.

Smatra da je razlog za ovakvu odluku pokušaj da im se onemogući pristup dokumentima i uvid u odluke koje donose.

„Sada će oni moći uoči izbora da rade bez ikakvog nadzora, a sada se deli novac, počinju radovi, polažu kameni temeljci i slično. Nećemo znati šta se dešava i moći će sve da im prođe i da rade jednostavno šta hoće“, kaže Cakić.

Šta će biti njihov naredni korak još uvek nisu sigurni.

„Videćemo šta ćemo preduzeti. Bilo bi logično da Upravnom sudu uložimo prigovor, ali moramo razmisliti jer to može izazvati prolongiranje izbora, što nam ne bi odgovaralo“, objašnjava Cekić.

U svim opštinama na jugu zemlje u kojima su raspuštene skupštine za predsednike privremenih organa izabrani su dosadašnji gradonačelnici i predsednici opština, pišu „Južne vesti“.

BONUS VIDEO – „Uzurpira nadležnosti Vlade, krši Ustav“: Vučić „trči“ s televizije na televiziju, crta, obećava…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar