Goran Trivan i Zorana Mihajlovic
Goran Trivan i Zorana Mihajlović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Ministarstvo rudarstva i energetike

Bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručio je ministarki energetike i rudarstva Zorani Mihajlović da se tri godine bavio ispravljanjem njenih grešaka, te da je upravo ona odgovorna za nekontrolisanju izgradnju malih hidroelektrana.

Pročitajte još...

Podsetimo, nedavno je Mihajlović navela da „nema potrebe da bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan javnosti objašnjava svoje dobre namere, jer o njegovom radu govore rezultati koje je ostavio iza sebe“.

„Da je sproveo bar nešto od onoga o čemu je govorio dok je bio ministar, danas ne bismo imali brojne loše primere u gradnji malih hodroelektrana (MHE) i ne bismo došli u situaciju da kroz zakone iz oblasti energetike zabranjujemo izgradnju hidroelektrana svih tipova u zaštićenim područjima“, navela je, između ostalog, u svom saopštenju ministarka Mihajlović.

Odgovor bivšeg ministra zaštite životne sredine prenosimo u celosti:

Gospođo Mihajlović,

U Vašem maniru, a suprotno istini, opet ste pokušali da izvršite zamenu teza i pri tom ste izbegli da odgovorite na moja pitanja. Razumem i zašto.

Ipak, zarad javnosti,a nikako usled potrebe da polemišem sa Vama, moram da Vas podsetim nasledeće:

Vi ste bili ministar upravo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i u tom mandatu doneli propise kojima ste omogućiliizgradnju 293 MHE bez ograničenja i istovremeno Zakonom o zaštiti prirode niste onemogućili izgradnju MHE u zaštićenim područjima. Zašto niste tada doneli i sva prateća akta koja sada spominjete ? Odgovor je jasan -nije Vam odgovaralo. Toliko o stvarnim nadležnostima i odgovornosti, i
potrebi da to uradite.

Dakle gospođo, tri godine se bavim ispravljanjem Vaših grešaka koje meni spočitavate. Jedan od načina da to ispravimo je bio i novi Zakon o zaštiti prirode koji sam predložio, a na koji ste dali negativno mišljenje koje vama i javnosti mogu dostaviti na uvid ukoliko ste, stiče se utisak, na to zaboravili.Unekoliko, štete koje ste napravili su nenadoknadive.

Nakon što ste omogućili izgradnju MHE po ubrzanom postupku, i uveli fid-intarife, buknula je njihova izgradnja. Pri tom ste ekologiju i interese građana marginalizovali u tom procesu, stavljajući procenu uticajana životnu sredinuposle izdavanja lokacijskih uslova i građevinske dozvole. Pitam

Vas da li ste tada kontrolisali zakonitost njihovih dozvola, tok izgradnje, štetu koja time nastaje? Ja u svom mandatu
jesam.

Tokom 2019/20. Inspekcijaza zaštitu životne sredine je nekoliko putaizdavalanalog za uklanjanje cevi iz korita reke u Rakiti, ali inspekcija Ministarstva građevine, čega ste podsećam Vas, Vi bili ministar, nije postupala u skladu sa svojim nadležnostima.

Radi razjašnjenja, MHE su energetski i građevinski objekti. Кljučne nadležnosti i obavezne jasne iz samog naziva !!!

Jedino se slažem sa Vama u oceni rada Zavoda za zaštitu prirode. Sadašnji direktor, a Vi ste ga postavili ( a čiji je mandat isticao 2017. godine ?!) je uz Vas najodgovorniji za katastrofalno stanje u vezi sa MHE. Još 2017. godine sam zahtevao njegovu promenu.

I formalno i suštinski, najvažnija činjenica je da je Vrhovni sud Srbije u slučaju „Pakleštica“ presudio u korist Ministarstva zaštite životne sredine i
građana. Dakle, zabranio je izgradnju minihidroelektrane ceneći i pridajući veći značaj zaštiti prirode nego izgradnji MHE ! Time je svaka dalja rasprava o tome suvišna i završena.

To bi svi trebalo da razumeju i poštuju, pa i Vi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare