Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da "nema potrebe da bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan javnosti objašnjava svoje dobre namere, jer o njegovom radu govore rezultati koje je ostavio iza sebe".

„Da je sproveo bar nešto od onoga o čemu je govorio dok je bio ministar, danas ne bismo imali brojne loše primere u gradnji malih hodroelektrana (MHE) i ne bismo došli u situaciju da kroz zakone iz oblasti energetike zabranjujemo izgradnju hidroelektrana svih tipova u zaštićenim područjima“, navela je ministarka u saopštenju.

Istakla je da je „do situacije koju danas imamo dovelo, između ostalog, nesprovođenje nadzora Trivanovog ministarstva nad zakonitošću rada Zavoda za zaštitu prirode, koji je menjao izdate uslove za gradnju MHE na istoj lokaciji, kao i višegodišnje nedonošenje Pravilnika o minimalnom održivom protoku koji je predvidjen Zakonom o vodama“.

„Neki od primera MHE koje danas prepoznajemo kao problem i zbog kojih imamo s pravom nezadovoljne meštane, ne bi se ni dogodili da je izmenjena Uredba o režimima zaštite kojom je dozvoljena izgradnja MHE do pet megavata u režimu zaštite drugog stepena ili da je doneta nova Uredba sa listama projekata kojom bi se za sve MHE zahtevala procena uticaja, bez davanja diskrecionog prava lokalnim samoupravama da same odlučuju o tome kad je MHE snage manje od dva megavata“, rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da se „Goran Trivan kao ministar javno zalagao za zabranu MHE, ali da ministarstvo koje je vodio nije izmenilo nijedan propis koji reguliše tu oblast“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Danas, kad Trivan pokušava da odgovornost prebaci na druge, treba podsetiti i da se tadašnje Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje sam vodila, više puta obraćalo Ministarstvu zaštite životne sredine, tražeći izmedju ostalog, da se jasno definišu kriterijumi za izgradnju hidroelektrana, kao i da se zakonima iz nadležnosti Trivanovog ministarstva precizno definišu zone u kojima bi bila zabranjena gradnja MHE“, navela je Mihajlović.

Kako je ocenila, „da je bar nešto od svega toga urađeno, danas ne bi bilo potrebe da bivši ministar uverava bilo koga u svoje dobre namere i naknadno se ‘priseća’ opstrukcija i nerazumevanja o kojima nije govorio dok je obavljao dužnost ministra“.

„Jedino za šta je u pravu, to je da sam uvek smatrala da su MHE dobar izvor energije i koristi se u celom svetu, a koji je nažalost u Srbiji došao na loš glas, zbog nesavesnih investitora, ali i nemara i nesavesnog rada institucija iz resora koji je on vodio. Takođe, ekologija jeste, kao što kaže, postala ‘stalno prisutna i najvažnija tema’, ali on kao bivši ministar nema nijedan razlog da se time ponosi, jer je nezadovoljstvo građana pojedinim MHE, koje je opravdano, posledica upravo toga što Ministarstvo i institucije koji su nadležni za životnu sredinu nisu radili svoj posao“, istakla je Mihajlović.

Trivan je rekao da je „Mihajlović još 2013. godine kao ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, omogućila davanje 293 lokacije za gradnju MHE, te da se kao ministarka građevine oglušila o mnogobrojne zahteve da stavi van snage protivzakonito izdate građevinske dozvole ili one kojima je istekao rok“.

„Nakon tri godine opstrukcije, nerazumevanja i antikampanje vođene protiv mene, nije mi više moguće lojalno i strpljivo trpeti napade onih koji se u zaštitu životne sredine najmanje razumeju, pokušavajući da neistinito i manupulisanjem zadobiju još jedan mizerni politikantski poen“, naveo je Trivan.

Tagovi

Komentari

Svi komentari (5)