Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Nikola Malbaša, stoprocentni vlasnik firme "Jadran", koja je u poslednje vreme postala rekorder po broju dobijenih poslova od države, javnih preduzeća i institucija, ima zanimljiv angažman van sveta biznisa.

I dok su svi obraćali pažnju na „Milenijum tim“ i „Novi Pazar put„, dve od ko zna koliko firmi za koje bi se moglo reći da su u milosti vlasti, sudeći po količini poslova koje dobijaju na državnim tenderima, nekako na mala vrata u ligu „velikih igrača“ ušetao je „Jadran„. Po podacima sa sajta Agencije za privredne registre, ta kompanija trebalo bi da se bavi završnim radovima u građevinarstvu, antikorozivnom zaštitom, spoljnom i unutrašnjom trgovinom.

Impresivan je, međutim, broj poslova koje je ova firma dobila tokom 2022. godine. Tako je u samo jednom mesecu dobila čak devet ugovora, a u jednom danu ugovorila je četiri posla. Na tenderima učestvuje uglavnom u konzorcijumima, neretko kao jedini ponuđač, a na prvi pogled čini se da rade gotovo sve – od seče trave i rastinja, preko izgradnji, sanacija i održavanja puteva.

Poslovi Jadrana

Čak četiri ugovora 31. avgusta prošle godine “Vojvodina vode” dodelile su „Jadranu“ koji je na tim tenderima nastupao zajedno s firmom „Tamiš Dunav“. Reč je o radovima na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Ugovori su sklopljeni za opštine Kovin, Kovačicu, Alibunar i Plandište, a njihova vrednost kreće se između 9,6 miliona dinara do 18,8 miliona.

U novembru 2022. „Jadran“ na tenderima dobija još sedam poslova. Ukupna vrednost najvrednijeg, koji su dobili u konzorcijumu s „Milenijum timom“ i firmom „Telesec“, iznosi oko 5,3 milijarde dinara (oko 45 miliona evra).

Vredan ugovor u istom mesecu ta kompanija sklopila je i s EPS-om. Na tenderu za nabavku materijala i zamenu vatrostalnog ozida i skelarsko izlaterske radove na kapitalnom remontu bloka A5 TENT-a „Jadran“ je učestvovao u grupi s još tri ponuđača – “Pro tentom”, “PDV Inženjeringom” i kompanijom “IZO Ekomont”, a određene su i tri firme kao podizvođači. Ukupna vrednost tog posla iznosila je oko 840 miliona dinara bez PDV-a (oko 7,1 miliona evra).

PROČITAJTE JOŠ:

EPS je “Jadranu” dodelio posao i 31. oktobra u vrednosti od oko 2,9 miliona dinara bez PDV, kao i 24. avgusta u vrednosti od oko 800.000 dinara. Tokom prošle godine ista firma od Elektroprivrede Srbije dobila je 10 poslova u konzorcijumima. Najvredniji je sklopljen u grupi ponuđača s kompanijama “Energotehna Južna Bačka”, “Hidro Tan” i “Securiton”, i to za “napajanje ODG sistema sabirnica 21KV B1 i B2”. Ukupna vrednost ovog posla je 526.995.624 dinara sa PDV-om (oko 4,5 miliona evra).

Samostalno ili u konzorcijumima „Jadran“ je dobijao ugovore i od Elektromreže Srbija, a vrednost ugovora kretala se od oko 61 miliona do 373 miliona dinara. Najvredniji ugovor sklopljen je za AKZ radove u martu prošle godine, a zanimljiva je visina sume koju je „Jadran“ dobio za košenje trave. Ta usluga EMS je koštala čak 221,7 miliona dinara s PDV-om (oko 1,9 miliona evra). Slično je i sa sečenjem rastinja, koju je ista državna kompanija platila 199,6 miliona dinara (oko 1,7 miliona evra).

Sportski angažman

Na prvi pogled, nema veza „Jadrana“ s istaknutim strukturama vlasti. Ipak, zanimljiva je činjenica da je pomenuti Nikola Malbaša, vlasnik „Jadrana“, ujedno i predsednik vaterpolo kluba Novi Beograd u kojem „vedri i oblači“ gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Tokom prošle godine, na zvaničnom sajtu plivačkog i vaterpolo kluba Novi Beograd, objavljeno je da je pomenuti klub „proširio krug sponzora i s ponosom predstavio svoje nove partnere“. Tom prilikom, ispred Šapićevog kluba oglasio se upravo Malbaša sledećim rečima:

„Veliko mi je zadovoljstvo da vaterpolo klub Novi Beograd krupnim koracima ide napred, i to na svim poljima. Na sportskom planu, odnosno rezultatski, beležimo ubedljive pobede, ali uspešni smo i van bazena, u organizacionom i poslovnom smislu. Dokaz tome je i to što širimo krug naših sponzora i partnera“, rekao je, između ostalog, predsednik VK Novi Beograd Nikola Malbaša.

Malbaša za Nova.rs: Poziv sam prihvatio sa velikim ponosom

Na pitanje Nova.rs kako je postao predsednik VK, Malbaša odgovara da njegova firma se bavi društvenim razvojem i da on lično razume koliko je sport važan za psihofizički razvoj mladih.

Odgovor direktora „Jadrana“ prenosimo u celosti:

„Kada je davne 1950. godine osnovana kompanija Jadran, naš osnovni posao bili su molersko-farbarski radovi, a danas, sedam decenija kasnije, zahvaljujući predanom trudu i radu svih zaposlenih, postali smo generalni izvođač koji klijentima pruža kompletnu uslugu – od projektovanja do same izgradnje objekata, na šta smo veoma ponosni. Upravo iz tog razloga, kao i svaka velika kompanija u našoj zemlji, osetili smo potrebu da sa našim razvojem, pomažemo i razvoj društva u kojem poslujemo, na taj način iskazujući zahvalnost. Fokus našeg društveno-odgovornog poslovanja stavili smo na razvoj sporta, jer kao otac četvoro dece, najbolje mogu da razumem koliko je sport važan za psihofizički razvoj naših mališana. Iz naših društveno odgovornih projekata, proizišli su razni vidovi pomoći brojim sportskim klubovima iz raznih delova naše zemlje, od kojih su samo neki FK Novi Pazar, OK Vojvodina, OK Tent, KK Radnički, FK Zemun, hokejaški klub Crvena zvezda i drugi. Jedan od tih klubova, čiji je kompanija Jadran bila redovan donator je i VK Novi Beograd, što je i razlog zašto sam, od sezone 2020/21, pozvan da budem njegov deo u ulozi predsednika. Poziv sam prihvatio sa velikim ponosom, ali i sa osećajem odgovornosti, na koju sam spreman, da svojim delovanjem dalje doprinosim razvoju srpskog sporta. Da sam u toj misiji za sada na dobrom putu, pokazuje činjenica da je VK Novi Beograd igrao Kup i prvenstvo Srbije u sezoni 20/21 bez osvojenih nagrada, dok je u sezoni 21/22 osvojeno prvenstvo Srbije i regionalna liga. Pored toga, VK Novi Beograd je u istoj sezoni igrao u Ligi šampiona i osvojio je drugo mesto“, rekao je Malbaša.

VIDEO: Šapića smo uhvatili u najopasnijoj laži od kad je gradonačelnik: Ovo su dokazi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare