Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Lider socijalista Ivica Dačić je u podeli karata nakon aprilskih izbora prošao više nego dobro. Dobio je mesto potpredsednika vlade, u narednim danima saznaćemo i koji će resor voditi, a postavljen je i za koordinatora službi bezbednosti, umesto ministra Nebojše Stefanovića. Na ovaj način Dačić je “nagrađen” za dobar rezultat na izborima, ali i primoran da deli odgovornost sa Aleksandom Vučićem i SNS, za sve ono što dolazi, kaže sagovornik lista Nova.rs.

“Što se tiče Ivice Dačića, moram da kažem da će on imati značajnu ulogu i funkciju u državnom aparatu. Dačić će, pored važnog ministarskog mesta, mesta potpredsednika Vlade Srbije imati i funkciju koordinatora službi bezbednosti. To je ono što već sad mogu da vam otkrijem”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je otkrio da će i ovog puta za mandatar za sastav nove Vlade Srbije biti Ana Brnabić.

Mnogi će reći – očekivano.

Uprkos tome, nakon izbora je jedna od glavnih tema bila koju će poziciju dobiti Dačić. Sudeći prema nazivu Izborne liste SPS- JS “Dačić za premijera”, lider socijalista je otvoreno pokazao ambicije prema mestu predsednika vlade, međutim, tokom pregovora sa Vučićem do javnosti je došla informacija da se lideru SPS nude tri pozicije – vojska, policija ili diplomatija.

„Uskoro će započeti nova runda razgovora između socijalista i naprednjaka, pošto je rešeno pitanje mandatara. Ivica Dačić će svakako dobiti važno ministarstvo, a njegova stranka će imati veću ulogu u vladi nego što je to bio slučaj u prethodnom sazivu“, navodi naš sagovornik.

Kako su sarađivali socijalisti i naprednjaci

SNS i SPS su već godinama u koaliciji. Dačić se nije kandidovao za predsednika Srbije i tako olakšao Vučiću da odnese pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora. Pored toga, socijalisti su na ovim parlamentarnim izborima osvojili oko 100.000 glasova više nego na prethodnim, a s obzirom da je SNS prošla znatno lošije, lider SPS je imao više prostora za pregovore.

Rezultati su takvi da prvi put od 2014. godine Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića nije mogla samostalno da formira vlast ni u republici, ni u Beogradu. Koalicioni partneri ovog puta nisu bili samo stvar dobre volje, već preka potreba.

Zato i ne čude Dačićeve postizborne izjave, a osnovu kojih se može zaključiti da ni u jednom trenutku nije sumnjao da će opet biti u vlasti sa SNS.

Iako ga Vučić u izbornoj noći nije spominjao.

Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Uveren sam da će SNS uspeti da drži krmu i pramac broda, a da ne zastrani u desnu stranu jer to nosi svoje probleme. Imaćemo veoma stabilnu i veoma čvrstu Vladu, da li ćemo biti sami, znaćemo za pola-sata sat. Sa Savezom vojvođanskih Mađara imamo najbliže odnose“, rekao je tada Vučić, ni jednom rečju ne pomenuvši SPS.

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović za novine “Nova” kaže da je povratak Dačića u vladu, za Vučića u ovom trenutku dobitna kombinacija.

Dragan Popović, gost, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Dragan Popović Foto: Nova S

“Mislim da je Vučiću važno da SPS i Dačić budu u vladi i da imaju visoke funkcije iz dva razloga. Činjenica je da Vučić godinama unazad uvlači SPS u vladajuću garnituru, na taj način da je sve teže razlikovati ovu stranku od SNS. Ukoliko se tako nastavi, Dačić bi vrlo lako mogao da doživi sudbinu Aleksandra Šapića i bude usisan u vladajuću stranku. Druga stvar je to što Vučić na ovaj način želi da podeli odgovornost za sve ono što se dešava u Srbiji, a s obzirom na to da je Dačić postavljen za koordinatora službi bezbednosti, dakle za sve bezbednosne probleme koje imam i koje ćemo imati. U zemlji u kojoj je kriminal ušao u sve sfere društva, nike loše da neko drugi bude na čelu pomenute službe. Mislim da je to “vin vin” situacija za Vučića”.

Na pitanje da li je Dačić i ovim pokazao da je u srpskoj politici “neuništiv” Popović kaže:

„Nisam siguran da je neuništiv, već je SNS nešto lošije prošla na ovim izborima nego što su očekivali. Mislim da je Vzčić mogao ad formira vladu bez Dačića, ali zašto bi takvu stranku gura u opoziciju. Možda ga je malo i nagradio ovog puta, ali nema sumnje da su i nož i pogača i dalje u Vučićevim rukama”, zaključuje Popović.

BONUS VIDEO: Igrica koju Aleksandar Vučić godinama igra sa Ivicom Dačićem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare