Foto: Profimedia.rs

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podnelo je treću optužnicu za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, a kako za Nova.rs kažu advokati odbrane, u njoj se kao početak delovanja kriminalne grupe koja stoji iza ubistva Ivanovića, a čije su vođe osumnjičeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, sada navodi 2014. godina. Takođe, kako dodaje jedan od advokata, osim do sada poznatih imena, u optužnici piše da se još dve osobe sumnjiče da su bili članovi te kriminalne grupe, ali se u tom dokumentu ne navodi ko su oni.

Na spisku optuženih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića i dalje su četvorica nekadašnjih pripadnika Kosovske policije Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Rade Basara i Žarko Jovanović, a okrivljena je i Silvana Arsović, sekretarica pokojnog Ivanovića, kao i Marko Rošić, koji je prema optužnici, pratio svaki korak ubijenog lider GI SDP.

U optužnici se i dalje kao vođe kriminalne grupe pominju Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, za kojima su raspisane međunarodne poternice. Oni nisu optuženi, jer nisu saslušani, što je obavezno prema kosovskim zakonima.

Dobrica Lazić, advokat sekretarice pokojnog Ivanovića – Silvane Arsović, kaže da se u novoj optužnici pominje da su još dva lica osumnjičena da su članovi kriminalne grupe koja stoji iza ubistva Ivanovića, ali da se ne navode njihova imena.

„Verovatno zbog istrage“, kaže on.

Lazić za Nova.rs dodaje da je i sada tužilaštvo zatražilo kućni pritvor za njegovu klijentkinju, kao i prilikom podnošenja prethodne dve optužnice, ali da sud takvu meru do sada nije prihvatio.

„Ona je morala do sada jednom nedeljno da se javlja u policiju. Ova optužnica je još gora nego prve dve i verujem da će biti odbijena“, kaže Lazić.

Njegova klijentkinja, inače sekretarica Olivera Ivanović, Silvana Arsović optužena je da je deo kriminalne grupe, te da je kao jedina osoba u sedištu stranke u Mitrovici isključila struju, tako da kamere nisu radile. Ona je prema optužnici nakon ubistva aktivirala kamere u kancelarijama GI SDP, ispred kojih je Ivanović ubijen.

Foto: Profimedia.rs

Nedeljko Spasojević optužen je da je sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima da izvrše ubistvo Ivanovića, da im pomogao, kao i da im je omogućio da da se kreću službenim vozilom policije. On je, kako piše u optužnici, službenim vozilom marke „golf“ odvezao nepoznatu osobu do vozila „opel astra“, iz kojeg je sutradan pucano na Ivanovića.

„U optužnici su samo pretpostavke, ništa precizno nije navedeno. Ni vreme, ni mesto sa kojeg je navodno moj klijent prevezao službenim automobilom odvezao počinioce ubistva“, kaže Spasojević.

Foto: Profimedia.rs

Mahumt Haljimi, advokat Marka Rošića, kaže da po pitanju njegovog klijenta nema nikakvih promena. On navodi da je u optužnici promenjeno vremensko ograničenje izvršenja dela.

„U prethodnoj optužnici pisalo je da je kriminalna grupa delovala od 2011. do ubistva Ivanovića, 16. januara 2018. Sada se kao početak njenog delovanja navodi 2014. godina“, dodaje Haljimi.

Prema rečima naših sagovornika, u optužnici se više ne pominje krivično delo prepravljanje dokaza, koje se stvaljalo na teret Dragiši Markoviću, koji je, kako je ranije rečeno, bio optužen da je je nakon ubistva uzeo čauru sa lica mesta i stavio je u džep.

Ni ova optužnica nije dala odgovor ko je ubio Olivera Ivanovića niti ko je nalogodavac tog zločina.

Zbog optužbi da su umešani u ubistvo lider GI SDP, u pritvoru se trenutno nalazi Marko Rošić, Rade Basara i Nedeljko Spasojević. U bekstvu su potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, kao i Željko Bojić, koji se takođe sumnjiči da je član organizovane kriminalne grupe.

Oliver Ivanović, lider GI Sloboda, demokratija, pravda ubijen je ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici 16. januara 2018. godine. U optužnici se navodi da je ubijen sa šest metaka iz vozila „opel astra“ sa zatamnjenim prozorima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar