Toma Nikolic, Dragica Nikolic
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Najmanje 1,8 miliona evra iz državnog budžeta u poslednje četiri i po godine izdvojeno je za Kancelariju za saradnju sa Rusijom i Kinom, a da niko zapravo ne zna na šta se taj novac troši i šta ona radi. Ta kancelarija funkcioniše pod okriljem Saveta na čijem je čelu bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji i dalje živi u predsedničkoj rezidenciji na Dedinju koju finansiraju građani Srbije.

U jeku pandemije tokom prošle, a i ove godine, ni Saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom ni njegove Kancelarije nije bilo nigde kada su srpski zvaničnici sa kolegama iz te dve države intenzivno komunicirali zbog nabavke tada preko potrebne medicinske opreme i vakcina protiv kovida 19. To je bila prilika da Nikolićev Savet i Kancelarija pokažu da nisu oformljeni samo da bi se bez preke potrebe trošio novac građana i zadovoljila sujeta bivšeg šefa države, koga SNS nije želela za predsedničkog kandidata 2017.

Na sajtu Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom zabeleženo je da su u poslednje dve godine održavani sastanci sa predstavnicima pojedinih kineskih kompanija. Objavljene su vesti o učešću Nikolića na dva foruma koja su se održavala u Kini, donacijama Saveta i kineskih kompanija u vidu hiruških maski, zaštitnih odela bolnicama u Srbiji…

Upadljive su i vesti o pismima zahvalnosti i čestitkama, na primer, kineskog predsednika Si Đinpinga, a zbog podrške kineskom narodu u borbi protiv korone. Tu je i informacija o čestitki Vladimiru Putinu, povodom njegovog rođendana, vest da se Putin na tome zahvalio, zatim novogodišnja čestitka predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i slično…

Iako je, sudeći prema informacijama na sajtu, reč o Kancelariji za pozdrave i čestitke i po neku donaciju, ova institucija građane Srbije zaključno sa ovom godinom koštala je oko 1,8 miliona evra.

Živi od predsedničke penzije?

Imovina Tomislava Nikolića više ne može da se vidi na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije. Od ranije se zna da prima predsedničku penziju u iznosu od 97.282 dinara (podatak iz aprila 2020), kao i stan u Beogradu, kuću u Bajčetini, hektare njiva i pašnjaka… Imajući u vidu da se javnim funkcionerom smatra svako koga je imenovala Vlada, imovina Tomislava Nikolića mora da bude javna.

Tako je pre četiri godine za Kancelariju iz budžeta izdvojeno 38 miliona dinara, 2018. oko 50 miliona, 2019. 42,3 miliona dinara, a prošle godine 42,4 miliona dinara. U ovoj godini iz državne kase u te svrhe biće izdvojeno ukupno 41,5 miliona.

Nema dostupnih informacija koliko Kancelarija ima zaposlenih i kakve su im plate, a poznato je da njen v.d. direktor Nedeljko Tenjović na toj funkciji mesečno zarađuje 147.100 dinara. U vidu naknada za odvojen život i troškove zakupnine Tenjović prima još 93.000 dinara mesečno.

Ne prima platu, ali mu plaćamo vilu 3.400 evra mesečno

Sa druge strane, Tomislav Nikolić kao predsednik Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom ne prima platu i radi volonterski.

Ipak, građane Srbije skupo košta njegov boravak u nekad predsedničkoj vili u Užičkoj 23 na Dedinju, iz koje se do danas nije iselio. Prema pisanju Insajdera, građani Srbije plaćaju troškove održavanja tog luksuznog objekta u iznosu od približno 400.000 dinara ili oko 3.400 evra.

vila Tomislava Nikolić Foto:googlemaps

„U te troškove spada redovno održavanje objekta, spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi, kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje“, rekli su za Insajder u Vladi u novembru 2018.

Prema Vladinoj Uredbi o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, luksuzni objekat u kome Nikolić živi bio je predsednička rezidencija u kojoj je živeo kada je bio na funkciji šefa države.

Za razliku od ostalih visokih državnih funkcionera, koji su se po odlasku sa funkcija iseljavali iz državnih vila, Nikolić je želeo da na Dedinju ostane, iako je u svom vlasništvu imao luksuzni stan na Novom Beogradu, kuću u Bajčetini, ali i nelegalne vikendice na Savi, koje se zvanično vode na njegove sinove.

Godinu dana pošto mu je istekao predsednički mandat, Vlada je Uredbu promenila i vila u Užičkoj, umesto za šefa države, određena je za rezidenciju predsednika Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare