Marko Đurić, Momčilo Babić, Marko Blagojević i Nebojša Rodić
Marko Đurić, Momčilo Babić, Marko Blagojević i Nebojša Rodić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/mfa.gov.rs/EPA/PAWEL SUPERNAK

Momčilo Babić, bivši ambasador Srbije u Slovačkoj koji je bio blizak porodici Slobodana Miloševića, dobio je jednu od ključnih diplomatskih funkcija - fotelju ambasadora u Rusiji. On je samo jedan u nizu spornih kadrovskih rešenja ove vlasti, koja je, osim školovanih diplomata, na ambasadorske pozicije postavljala partijske kadrove, tapšače, vozače, bivše direktore BIA…

Novi ambasador Srbije u Moskvi Momčilo Babić iza sebe ima mnogo godina provedenih u zdravstvu. Doktorirao je na Beogradskom univerzitetu, usavršavao se u SAD i Rusiji, bio je direktor KBC Bežanijska kosa, a vodio je i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Delu javnosti poznat je po bliskosti porodici Slobodana Miloševića, u čije vreme je bio funkcioner SPS. Po tom osnovu postavljan je na različite funkcije – bio je beogradski sekretar za zdravstvo i poslanik, kao i predsednik Saveta Beogradskog univerziteta.

Nakon pada Miloševića napustio je stranku i dugo nije bio politički aktivan.

U fokus javnosti vratio se 2011, kada je brinuo o zdravlju tadašnjeg predsednika SNS Tomislava Nikolića, u vreme kada je štrajkovao glađu. Mediji su preneli da se nedugo posle toga učlanio u SNS.

Babić je bio i deo tima od tri lekara (uz francuskog i ruskog) koji je posećivao lidera radikala Vojislava Šešelja 2016. godine, kada je štrajkovao glađu u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Momčilo Babić Foto: Jutjub/Serbia-Slovakia Relations
Momčilo Babić Foto: Jutjub/Serbia-Slovakia Relations

On je tada izjavio da je zdravstvena nega u Hagu katastrofalna i da su zbog takvog ophođenja mnogi ljudi izgubili život.

Po dolasku naprednjaka na vlast, postavljen je za direktora RFZO-a, a na toj poziciji zadržao se godinu dana. Za ambasadora u Slovačkoj postavljen je 2018, a sa te pozicije otišao je nedavno.

Đurić – ambasador u SAD i još devet zemalja

Vlast SNS imala i niz drugih spornih rešenja na ambasadorskim pozicijama. Tako Srbiju u SAD predstavlja Marko Đurić, koji je prethodno bio na funkcijama direktora Kancelarije za KiM, šefa pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom, a savetovao je i predsednika Srbije.

U njegovoj biografiji na sajtu Ambasade se, između ostalog, navode detalji njegovih zaduženja u SNS. Pa tako piše da je primao građane u prvim prostorijama stranke u Čika Ljubinoj ulici u Beogradu, učestvovao u akcijama, štandovima, lepljenju stranačkih plakata…, te da je idejni tvorac (zajedno sa ambasadorom Aleksandrom Ristićem) „Natalijine ramonde”.

Marko Đurić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Javnost ga pre svega prepoznaje kao nekog ko bespogovorno podržava Aleksandra Vučića, a neretko se na društvenim mrežama dele video snimci na kojima se vidi kako predvodi tapšanje predsedniku Srbije, bilo na konferencijama za novinare ili u Skupštini Srbije. Ne zaboravljaju se ni njegovi “spontani” poklici Vučiću – “Aco, Srbine”.

Osim u Americi, Đurić u isto vreme obavlja ambasadorsku funkciju u još devet zemalja, poput Svete Lucije, Kolumbije, Surinama, u Belizeu i Komonveltu Dominici, kao i u Sent Kitsu i Nevisu… Sve to iz fotelje u Vašingtonu.

Vozač, rezervista JSO, ambasador

Srbiju na Kipru predstavlja Marko Blagojević, koji je brzinom svetlosti napredovao u svetu diplomatije. Mediji su pisali da je radio kao vozač direktora Uprave carina, te da je bio deo rezervnog sastava Resora državne bezbednosti u okviru JSO.

Objavljeno je i da je bez dana iskustva u diplomatiji, imenovan je za posebnog savetnika ministar spoljnih poslova Ivana Mrkića, a zatim i za generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova.

Marko Blagojević, ambasador Srbije na Kipru
Marko Blagojević, ambasador Srbije na Kipru Foto: mfa.gov.rs

U njegovoj zvaničnoj biografiji piše da je radio u Upravi carine, ali kao šef Grupe za borbu protiv organizovanog kriminala, terorizma i pranja novca, kao i da je bio poslanik u trajanju od pola godine.

Navodi se i da je završio dva fakulteta – Fakultet za menadžment malih i srednjih preduzeća i Fakultet političkih nauka, kao i master studije politikologije.

Blagojević se našao u centru pažnje javnosti nakon što je Nova.rs otkrila da je za dva meseca na reprezentaciju potrošio čak 9.000 evra.

Iz BIA u ambasadore

Na ambasadorske funkcij otišla su i dva bivša direktora Bezbednosno informativne agencije. Jedan od njih je Nebojša Rodić, koji je posle promene vlasti 2012. došao na čelo BIA. Na toj poziciji se zadržao svega godinu dana, potom je još toliko proveo na funkciji ministra odbrane.

U njegovoj biografiji piše i da je završio Pravni fakultet, kao i da je imao stalno zaposlenje u Ministarstvu spoljnih poslova sa zvanjem ambasadora od 2000. godine.

U oktobru 2014. odlazi u Azerbejdžan kao ambasador Srbije, a trenutno obavlja tu funkciju u Austriji.

Nebojša Rodić
Nebojša Rodić Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Nakon Rodićevog odlaska iz BIA, u fotelju direktora seo je Aleksandar Đorđević, advokat iz Čačka. Za razliku od svog prethodnika, u njoj se zadržao tri godine, da bi potom otišao na ambasadorsku funkciju u BiH.

Mediji su pisali da je sa Aleksandrom Vučićem dobar prijatelj, da su zajedno studirali, kao i da dele zajedničku ljubav prema Crvenoj zvezdi.

Đorđević je bio član UO FK Crvena zvezda, a pre odlaska na mesto šefa BIA i član UO PTT Srbije.

BONUS VIDEO Marina Abramovič i Marko Đurić – dodela nagrade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare