Momčilo Babić, Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić
Momčilo Babić, Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić Foto: mfa.gov.rs/Nemanja Jovanović/Nova.rs/Zoran Lončarević

Momčilo Babić, kadar SNS koji je postavljen za novog ambasadora Srbije u Rusiji, iza sebe ima mnogo godina provedenih u srpskom zdravstvu, a deo radnog veka proveo je i kao politički funkcioner. Bio je član SPS, blizak porodici Slobodana Miloševića, a ostalo je zabeleženo da je bio lekar Tomislavu Nikoliću i Vojislavu Šešelju u vreme kada su štrajkovali glađu.

Novi srpski ambasador u Moskvi bio je politički aktivan devedesetih godina. Javnost ga pamti po bliskosti bivšem predsedniku Slobodanu Miloševiću i njegovoj porodici, a u to vreme bio je i član Glavnog odbora SPS.

Po tom osnovu postavljan je na različite funkcije. Bio je zamenik, a potom i Gradski sekretar za zdravstvo u Skupštini grada Beograda osam godina, a potom i poslanik.

Kako je pisao Danas, bio je i predsednik Saveta Beogradskog univerziteta, a na to mesto ga je delegirao SPS, samo nekoliko meseci pre usvajanja Zakona o univerzitetu, zbog koga su dve nedelje štrajkovali studenti.

Ostaće upamćena njegova izjava da „univerzitet mora da sarađuje sa državom, a ako se bude stalno postavljao kao opozit državi, to vise neće biti opštenacionalni i državni univerzitet, već jedna politička asocijacija“.

Posle pada Miloševića, napustio je stranku i dugo nije bio politički aktivan.

U fokus javnosti vratio se 2011, kada je brinuo o zdravlju tadašnjeg predsednika SNS Tomislava Nikolića, u vreme kada je štrajkovao glađu.

Babić je tada medije obaveštavao o zdravstvenom stanju u kome se nalazio Nikolić.

Takođe, bio je deo tima koji je posećivao lidera radikala Vojislava Šešelja, 2016. godine u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Šešelj je ukupno 27 dana štrajkovao glađu. Babić je bio jedan od tri lekara koji su ga tada obilazili. Kako je prenelo „Vreme“, on je tada izjavio da je zdravstvena nega u Hagu katastrofalna.

Rekao je da se o pritvorenicima brinu jedan doktor opšte prakse i dve medicinske seste, kao i da su zbog takvog ophođenja mnogi ljudi izgubili život.

Po dolasku naprednjaka na vlast i on se vraća u žižu javnosti. U februaru 2013. postavljen je za direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a neopozivu ostavku na tu funkciju podneo je u decembru 2014.

Ostavku je obrazložio „ličnim razlozima“.

Momčilo Babić rođen je u Peći. Kako je preneo Istinomer, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a magistrirao je u Moskvi kao stipendista Svetske zdravstvene organizacije.

Doktorirao je 1985. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Bio je redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Usavršavao se na Univerzitetu Džons Hopkins, u Centrima za kontrolu bolesti – Atlanta i Nacionalnom institute za zdravlje Betesda Md, kao i na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu.

Obogaćivao svoje znanje u Karolinskom institutu u Stokholmu i Institutu usavršenstvovania vračej u Moskvi.

Bio je direktor Sektora za razvoj Kliničkog centra Srbije, načelnik Službe za organizaciju zdravstva u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja i direktor Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“.

Pre postavljenja na ambasadorsku funkciju u Moskvi, bio je ambasador Srbije u Slovačkoj.

BONUS VIDEO Tihomir Stanić o „rejverki“ Ani Brnabić, političkom angažovanju glumaca i očekivanjima od izbora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar