Marko Blagojević, ambasador Srbije na Kipru
Marko Blagojević, ambasador Srbije na Kipru Foto: mfa.gov.rs

Tokom cele 2020. godine ambasada u Nikoziji na troškove reprezentacije potrošila 26.730 evra, dok za januar i februar 2021. godine troškovi iznose 9.089 evra.

Pročitajte još...

Ambasador Srbije u Nikoziji Marko Blagojević tokom januara i februara ove godine potrošio je više od devet hiljada evra na troškove reprezentaciju, saznaje „Nova“.

Kako saznajemo, ovaj podatak začudio je Odeljenje za finansijske poslove Ministarstva spoljnih poslova koje je izvršilo kontrolu trošenja.

„Uvidom u finansijsku dokumentaciju iz januara i februara ove godine utvrđeno je da su angažovana sredstva za troškove reprezentacije znatno veća od prosečnih troškova za ovu namenu uporednih diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije“, navodi se telegramu.

Kako pravilnikom o finansijsko-materijalnom poslovanju diplomatsko-konzularnih i drugih predstavništava Srbije od 9. juna 2009. godine iznos navedenih sredstava nije limitiran, do ovih podataka se došlo na osnovu analitičke evidencije Odeljenja za finansijske poslove MSP-a.

U telegramu ovog sektora se navodi da je tokom cele 2020. godine ambasada u Nikoziji na troškove reprezentacije potrošila 26.730 evra, dok za januar i februar 2021. godine troškovi iznose 9.089 evra što je više od prosečnih troškova.

Tokom korone drugi su trošili manje

Stupili smo u kontakt sa nekoliko ambasadora Srbije koji su nam rekli da je reč o enormnim troškovima, posebno kada je na snazi štednja.

– Bila je korona, vanredno stranje, manje kontakata je bilo, manje sastanaka, susreta, mi smo trošili mnogo manje nego inače – kaže za „Novu“ jedan od ambasadora koji je insistirao da ostane anoniman.

Jedan konzul nam je poverio da troškovi reprezentacije ne prelaze 500-600 evra.

– Ne mogu tačno da vam kažem, ali to je okvirno suma. Tu je nekoliko ručkova u restoranima i eventulno neki poklon – navodi naš sagovornik.

Ako uzmemo da su troškovi i hiljadu evra, dolazimo do zaključka da je Blagojević višestruko prelazio tu sumu. Takođe, zaključujemo da nije bio naročito racionalan ni u prethodnoj godini kada je potrošio skoro 27.000 evra.

– Meni je neverovatno da je bilo kome odobreno da u jednoj godini potroši 27.000 evra na reprezentaciju. Baš me zanima na šta se potroše tolike pare, kako je to pravdao i čiju dozvolu je imao. Bez odobrenja Ministarstva na jedan račun ne sme da se potroši više od 200 evra. Znači da je on to odobrenje morao da traži i dobije mnogo puta – kaže jedan od naših sagovornika i dodaje da je to posebno zanimljivo u godini korone koja je po svemu bila specifična.

Vozač nije mogao da izdrži obim posla

Da troškovi nisu opravdani govori i to da je prethodnh godina smanjen broj naših ljudi po amabasadama i kozulatima, jer nema novca za plate, štedi se, ne ulaže se u rezidencije, organizovanje prijema je moguće samo uz odobrenje Ministarstva spoljnih poslova…

Uprkos tome, Blagojević je odrešio kesu i čašćavao goste po restoranima novcem građana.
Vozač Marka Blagojevića nedavno se vratio u Srbiju jer nije mogao da podnese količinu posla, odnosno enormnu kilometražu. On je, navodno, prelazio neverovatnih 80.000 kilometara godišnje.

– On je u MSP-u kao obrazloženje naveo velike kilometraže koje je tamo prelazio i da to više ne može da izdrži. Mislim da ni taksisti toliko ne prelaze – kaže naš sagovornik i dodaje da ne zna kuda se Blagojević tačno vozio, ali da deluje da nije izlazio iz automobila.

Inače, kako nezvanično saznajemo, Marko Blagojević se hvalio po Beogradu da ima usmeno obećanje ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića da će uskoro biti imenovan za ambasadora u Atini.

– Dosadašnjem ambasadoru Dušanu Spasojeviću ističe mandat i njega će, kako se priča, naslediti Blagojević – navodi naš izvor.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare