Momčilo Babić Foto: Jutjub/Serbia-Slovakia Relations
Momčilo Babić Foto: Jutjub/Serbia-Slovakia Relations

Novi ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji je Momčilo Babić, koji je do skoro bio ambasador Srbije u Slovačkoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je ukaz o postavljenju Momčila Babića za ambasadora Srbije u Moksvi, objavljeno je u Službenom glasniku.

Babić je diplomirao 1976. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, magistrirao u Moskvi 1979. godine kao stipendista Svetske zdravstvene organizacije, a doktorirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Tu je bio i redovni profesor, a usavršavao se na univerzitetima Džons Hopkins i Džordžtaun u SAD, a kasnije i u Moskvi.

Bio je direktor Sektora za razvoj Kliničkog centra Srbije, načelnik Službe za organizaciju zdravstva u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja, direktor Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“ i predsednik Saveta univerziteta. Takođe, bio je direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje došao je u februaru 2013. godine.

Kako je objavio Istinomer, Babić je poznat i po bliskosti porodici Slobodana Miloševića 90-tih godina. Bio je i član Glavnog odbora SPS, a posle pada Miloševića napustio je stranku. Dugo nije bio politički angažovan, ali se pojavljivao kao lekar Vojislava Šešelja, dok je štrajkovao glađu u Hagu.

U fokus javnosti vratio se zahvaljujući tome što je brinuo o zdravlju Tomislava Nikolića, kada je ovaj u aprilu 2011. štrajkovao glađu. Član je Srpske napredne stranke.

Prethodno je u Moskvi ambasador bio Miroslav Lazanski, koji je iznenada preminuo u avgustu prošle godine.

BONUS VIDEO Vučić i Dačić prelomili: SNS i SPS izlaze odvojeno na izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare