Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr, TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Da razotkrivanje brojnih političkih afera u Srbiji ne označava nužno i politički kraj njenih aktera već naprotiv, propusnicu i očigledno najbolju preporuku za dalji opstanak, pa čak i novu funkciju, dokazuju dvojica najkontroverznijih ministara iz prethodnog saziva Vlade, čiji su se kabineti i resori danas zvanično zarotirali. Da su i tokom prethodnog mandata imali afinitet prema ovom drugom, obojica su javno signilazirali - Aleksandar Vulin svojom odlučnom borbom za sprečavanje šverca novca iz inostranstva, a Nebojša Stefanović nesebičnim zalaganjem za pospešivanje proizvodnje i izvoza vojnog programa valjevskog Krušika. Njihovo rotiranje zbog toga gotovo da ima prizvuk "ostvarenja dečačkih snova".

Za razliku od Stefanovića, Vulin je odmah po dolasku u Ministarstvo odbrane bio suočen s konstantnim spočitavanjem i osudama znatnog dela javnosti, koja je s pravom dovodila u pitanje njegovu stručnost da se nađe na takvom mestu.

Foto: TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / ANDRIJA GAVRILOVIC

Činjenica da u svoje vreme nije služio vojni rok bila je jedan od vodećih argumenata u svakom obračunu sa njim, ali i čitavom Vojskom, koju je znatan deo javnosti neretko optuživao da se svesno i bezuslovno ponižava. Vulin je međutim, sve to stojički podnosio tokom čitavog prethodnog mandata, a na optužbe o nestručnosti mahom je odgovarao sumanutim priznanjima kojima je odlikovan.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ni afera „tetka iz Kanade“ koju je razotkrio Krik, postavljajući pitanje odakle Vulinu stan u centru Beograda u vrednosti preko 200.000 evra, nije uspela da ga istrese iz fotelje ministra odbrane, kao ni njegovo frapantno objašnjenje o pozajamici i prenosu novca u Srbiju. Konstantne nastupe u javnosti koristio je isključivo za propagandu lika i dela predsednika Aleksandra Vučića, što je, prema mišljenju javnosti, bio i njegov glavni adut za novi mandat.

Foto: N1arhiva

Sa druge strane, Stefanovićeve afere ozbiljno su potresale čitav MUP, što je prema komentarima brojnih analitačara na kraju i dovelo do njegovog „sklanjanja“. Od lažnih diploma i doktorskih teza, studiranja u Sava centru i na nepostojećem fakultetu, do porasta kriminala, broja likvidacija, sprege sa navijačima, koruptivnih načelnika….

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ipak, afera koja je u potpunosti uspela da izbaci Stefanovića iz ravnoteže bila je ona koja je potekla od uzbunjivača iz „Krušika“ Aleksandra Obradovića, koji je javnosti predstavio dokaze da je Stefanovićev pokojni otac učestvovao u posredničkoj prodaji oružja iz te fabrike.

Pročitajte još:

U medijima su se pojavile informacija da je zbog toga došlo do prvog ozbiljnog sukoba na relaciji Stefanović-Vučić, kao i njegovog misterioznog izostanka sa naprednjačkog postizbornog „korona partija“.

Obojica su to nebrojano puta demantovali, ali činjenica je da ga Vučić više nije video na mestu prvog čoveka policije, i sada je to više nego očigledno.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare