Foto: N1, Vesna Lalić/Nova.rs

Nova Vlada Srbije izglasana je 28. oktobra skoro konsenzusom u Narodnoj skupštini. Mandatarka je iznela ekspoze, u njoj naglasila šest osnovnih ciljeva Vlade, ali je zaboravila da napomene šta je temeljac novog/starog sastava Nemanjine 11. U pitanju je, svakako, "Aseko".

Suština je u tome da su, dok su građani Srbije čekali da se formira nova Vlada, mehanizmi ustanovljeni u vreme prethodne neometano funkcionisali. Kako je Nova.rs pisala, firma Aseko, gde je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Srbije, nastavila je da sklapa ugovore sa državnim preduzećima.

Poslednji put, od Elektromreža Srbije (koju je nekada predvodio Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića) u vrednosti od gotovo 27 miliona dinara. „Asekov“ meteorski rast pratio je uspon premijerke Brnabić. Zato je Igor pravi garant kontinuiteta Anine Vlade.

Nije to ni prvi ni poslednji put da Aseko posluje sa Vladom sestre njegovog direktora.

Septembar 2018: Aseko + Republički geodetski zavod=773.000 evra

Republički geodetski zavod (RGZ) sklopio je 2018. godine ugovor sa „Asekom“, IT firmom čiji je jedan od direktora brat premijerke Ane Brnabić, za posao izrade softvera za Zavod u vrednosti od 773.000 evra. Ovo je još jedan od lukrativnih poslova koje je „Aseko“ dobio za mandata Vlade Ane Brnabić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kraj 2019: Aseko + Kancelarija za IT=1,5 miliona evra

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (Kancelarija za IT) sklopila je krajem 2019. godine ugovor sa firmom Asseco South Eastern Europe, čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Srbije. Reč je o javnoj nabavci u vrednosti od 1,5 miliona evra, kojom je Brnabićeva firma zadužena za izradu softvera za centralni registar stanovništva.

Septembar 2019: Aseko + Ministarstvo pravde=30 miliona dinara

Kompanija Aseko, čiji je direktor brat premijerke Igor Brnabić, pored milionskog posla sa vladinom Kancelarijom za IT, je tokom 2019. godine sklopila posao i sa Ministarstvom pravde u vrednosti od preko 30 miliona dinara. Da stvar bude interesantnija, ovo je samo jedan od ugovora koji je Aseko od 2017. godine, od kad je Ana Brnabić šefica vlade, sklopio sa ovim ministarstvom, od kojeg je prihodovao preko 100 miliona dinara.

Jul 2020: Aseko + EMS=27 miliona dinara

U ugovoru do kojeg je došao portal Nova.rs, stoji da je ponuda Aseka bila jedina, te da je odluka o dodeli ugovora doneta 21. jula, a da je isti zaključen 25. avgusta. Cena usluge bez obračunatih troškova pdv-a iznosi 26.976.000,00 dinara, a kao okolnosti koje predstavljaju osnove za izmenu ugovora, navodi se – “viša sila”.

Ukupno: Aseko + Srbija=55 miliona evra

Multinacionalna kompanija „Aseko“ prihodovala je u periodu od 1. januara 2019. do 31. decembra iste godine 881 milion poljskih zlota, od čega 250 miliona iz Srbije (preko 55 miliona evra), što zapravo znači da više od četvrtine godišnje zarade ove firme dolazi iz naše zemlje – 28 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar