Dragan Marković Palma Foto:printscreen/PINK/magazinIN; Jutarnji Program TV HAPPY

Od trenutka kada su u javnost iznete optužbe o podvođenju maloletnih devojaka na žurkama lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, televizije sa nacionalnom frekvencijom su o ovom slučaju izveštavale mahom na vrlo neutralan način, pokazuju podaci Biroa za društvena istraživanja. To, prema mišljenju izvršnog direktora BIRODI Zorana Gavrilovića, pokazuje da prorežimski mediji imaju za cilj da "ceo slučaj prođe ispod radara i ode u zaborav".

Navode o seksualnom zlostavljanju i podvođenju maloletnih devojaka na „bunga bunga žurkama“ Dragana Markovića Palme, u javnost je iznela potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Marinika Tepić
Marinika Tepić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Šema je uvek ista. Proslava nečega, uz estradne zvezde poput Cece, Lukasa, Đanija, jer su oni mamac za studente i mlađe ljude. Nakon toga, oko ponoći, na scenu stupaju animir dame. One putuju sa tom delegacijom, neke su iz Jagodine, a među njima neke rade i u javnim preduzećima…”, deo je izjave svedoka koji je rekao da je reč o školskom primeru elitne prostitucije, a koju je pročitala Tepić.

Negativno o Palmi svega jedan minut 

Marković je na ove optužbe odgovorio svim raspoloživim sredstvima – kontraoptužbama i pretnjama zatvorom, mahom sa ekrana televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Gostovao je gotovo svakodnevno u jutarnjim programima, političkim, ali i emisijama zabavnog karaktera. Pod ovako teškim optužbama, nije se libio ni da zaigra u studiju.

Dragan Marković Palma Foto:printscreen/PINK/magazinIN

Međutim, ono što najviše zabrinjava jesu izveštaji o ovom slučaju u dnevnicima televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Marković je u jeku afere, tačnije u periodu od 17. do 29. aprila, u dnevnicima na RTS, Pinku, televiziji Hepi, Prvoj i B92 na kritički način predstavljen svega 59 sekundi ukupno, pozitivno 30, a neutralno 7,94 minuta.

Jedinu značajnu kritiku imao je na televiziji N1 – ukupno 15,33 minuta.

Guranje celog slučaja pod tepih

Objašnjavajući rezultate sprovedenog monitoringa Zoran Gavrilović u razgovoru za portal Nova.rs kaže da se na ovaj način praktično ceo slučaj pokušava gurnuti u zaborav.

Foto: Medija centar Beograd

„Centralne informativne emisije su ogledalo uređivačke politike nekog medija. Dnevnici su dominantni način informisanja građana o nekom događaju. Svaki događaj dobije političku dimenziju tek kada se objavi u dvevniku i građani imaju prilike da čuju šta o tome misle i vlast i opozicija. Ono što se može zaključiti na osnovu podataka monitoringa dnevnika televizija sa nacionalnom frekvencijom, od trenutka kada je sve ovo oko Palme obelodanjeno, jeste da se ceo slučaj pokušava marginalizovati, kroz izveštavanje koje je malo i neutralno. Osim televizije N1 koja to sagledava kritički“, kaže Gavrilović i dodaje:

„Meni to govori da postoji ideja da ceo slučaj prođe ispod radara i ode u zaborav“.

SNS-u ne odgovara još jedan Jutka u vlasti 

Objašnjava da ovakav vid izveštavanja ima veliki uticaj na javnost.

„Kad se o ovakvim stvarima radi dva su faktora koji odlučuju. Prvi je postupanje tužilaštva, a trenutno vidimo da ono ne postupa, a drugi je pritisak javnosti koji se pojačava kad tužilaštvo ne reaguje. A na stavove javnosti utiču mediji koji o nečemu izveštavaju. U slučaju Palma očito je da mediji nastoje da celu priču gurnu pod tepih. Očito je i to da vlasti ne odgovara da ta priča dobije epilog, jer iako Palma nije deo SNS, on podržava SNS. A još jedan akter poput Jutke, sa sličnom vrstom delikventnog ponašanja, mogao bi kod birača da stvori negativnu sliku o funkcionerima stranaka iz vlasti“, zaključuje Gavrilović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare