Dragan Marković Palma, Ivica Dačić Foto: Goran Srdanov

Dok su u javnost puštane fotografije Dragana Markovića Palme i Ivice Dačića na motoru, kada je lider Jedinstvene Srbije govorio da je predsedniku SPS kupovao papuče za plažu ili se prisećao da na početku karijere socijalista nije imao poštene pantalone, javnost je bila vrlo zabavljena. Sada kada se Dačićevo ime dovodi u vezu sa Palminim "bunga bunga" žurkama, posle kojih je po saznanjima potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić, bilo podvođenja maloletnih devojaka, nikome više ništa nije ni zabavno ni smešno. Dačiću, možda i ponajmanje. Prema mišljenju sagovornika portala Nova.rs ukoliko "padne" Palma, može se desiti da sa sobom "povuče" i Dačića.

 

Pišu: Nataša Latković i Jelena Jelovac

Koalicija Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića i Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme traje godinama. Pored očiglednog razumevanja po pitanju političkih ciljeva, vezuje ih i prijateljstvo. Retki su slučajevi da Marković u svojim javnim izlaganjima, bilo da su to izjave za novinare, gostovanja u televizijskim emisijama ili nastupi u Skupštini Srbije, ne spomene Dačića. Uvek po dobru i uvek kao „najsposobnijeg političara u Srbiji“.

Mamac za sklapanje poslova

Pored toga, odavno je opšte poznata stvar da gotovo da nema proslave, manifestacije ili putovanja koje organizuje Palma, a da se tu ne pojavi i lider socijalista. Neretko i drugi viđeni članovi SPS, kao što je bivši ministar Aleksandar Antić. Koliko je prisustvo Dačića na tim proslavama bilo važno, Palma nikad nije krio.

Foto: Nova.rs

„On je jedan od najveselijih političara i izuzetan čovek. Svojim gestovima je oduševljavao sve strane delegacije i ja sam ga lično nekoliko puta zvao kada su kod mene u Jagodinu dolazili investitori. Njemu nije bio problem da zapeva, a taj gest bio je presudan za sklapanje poslova od izuzetnog značaja za građane Srbije“, govorio je Palma.

Beskrajno su javnosti bili zabavni i njegovi opisi Dačićeve skromnosti.

„Ivica Dačić je skroman čovek. Da vam kažem, on je na moru bio za ovih 12 godina pet puta i to sam ga ja vodio u Grčku, gde je najjeftinije u Paraliji. gde svi jedu giros! Ivica i ja jedemo giros sa ljudima. Dok nije postao ministar inostranih poslova imao je jedne pantalone, odnosno dva para. Jedne one što nose električari pa stavljaju šrafciger u džep i onda je bila kritika njegovih savetnika da kažu, „ej, bre, čoveče ne predstavljaš ti samo sebe“. Jedva smo ga naterali da kupi tri odela!“, ispričao je Palma ne tako davno.

Sve je to javnosti bilo vrlo simpatično, dok se nisu pojavili navodi o seksualnom zlostavljanju i podvođenju maloletnica, na Markovićevim afterpartijima.

Posle zatišja SPS krenuo u odbranu

Po objavljivanju optužbi na račun njihovog koalicionog partnera, socijalisti su nekoliko dana mudro ćutali, a zatim je krenula odbrana u Skupštini.

Socijalista Đorđe Milićević „probio je led“ i rekao da je u Jagodini „opozicija vršila pritisak na pravosuđe kroz navodnu brigu o žrtvama“.

„Da se brinu o žrtvama, najpre bi sa svedocima otišli kod tužioca, ponudili dokaze, a ne započeli jednu prljavu kampanju protiv Dragana Markovića Palme i to baš juče kada iz Brisela stižu sjajne vesti za građane Srbije“, rekao je Milićević pre nekoliko dana u Skupštini.

Stojanović: Moraju da ga brane 

Politikolog Boban Stojanović navodi za Nova.rs da je vrlo verovatno da bi Dragan Marković Palma mogao da povuče za sobom i Ivicu Dačića, te da su se socijalisti zato odlučili na njegovu odbranu.

Boban Stojanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

„To je trenutno jedan od Palminih najvećih aduta odbrane. Zato što koalicioni partneri, pre svega ljudi iz SPS, koji su pomenuti u optužbama, sada moraju da ga brane i da mu pomažu, jer vrlo lako može da ih povuče sa sobom. Očekujem da će slično da se desi sa SPS-om u narednim danima i nedeljama, u zavisnosti koliko to bude ozbiljno i koliko će biti svedoka“, kaže Stojanović.

On dodaje da je Palma dobio priliku da se samostalno brani po televizijama, da ga u Skupštini brane njegovi poslanici i koalicioni partneri, kao i tabloidi koji napadaju Mariniku Tepić.

„Ako zatreba ja sam siguran da će on ukazati na to da mu je potrebna pomoć i samog SNS. Sigurna sam da ima keca u rukavu i za njih. Može se očekivati jedna totalna odbrana Palme od ovih optužbi“, zaključuje Stojanović.

Gavrilović: SPS zavisi od Palme

Sociolog i izvršni direktor Birodija Zoran Gavrilović kaže za Nova.rs da je problem što mi nemamo tužilaštvo, koje bi trebalo da postupi po službenoj dužnosti, pokupi informacije i radi svoj posao.

Foto: Medija centar Beograd

„Ko tu koga može da povuče sfera je političkih interpretacija, a meni je jako stalo da ovde imamo vladavinu prava. Nje bez tužilaštva i suda nema. Ko bi sad tu koju ulogu imao u eventualnom sudskom postupku, to je druga stvar. Prva stvar je da tužilac postupi po zakonskoj obavezi, a to je da po službenoj dužnosti pokrene postupak i utvrdi ono što je izneto u javnost“, smatra Gavrilović.

Upitan da li bi Ivici Dačiću politički mogla da našteti ova afera, on kaže da je SPS sebe toliko urušio da u velikoj meri zavisi od Palme i njegovih sigurnih glasova u Jagodini i okruženju.

„Sa političke strane SPS je nažalost saradnjom sa SNS izgubio biračko telo u velikoj meri. Postao je praktično frakcija unutar SNS, tako da u velikoj meri zavisi od Palminih glasova, koji su tvrdi glasovi. Sa te političke strane SPS u velikoj meri zavisi od Palme, što je žalosno“, zaključuje Gavrilović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare