Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/Shutterstock/Instagram/buducnostsrbijeav

Cipele od 1.800 evra, sakoi od 700.000 dinara, trenerke od preko 170 evra... Iako ste verovatno pomislili da ovako počinju blogovi pojedinih influensera o tome šta su kupili u nekom tržnom centru, prevarili ste se. Ovo je samo manji spisak onoga što građani i pojedini opozicionari tvrde da nosi predsednik države, Aleksandar Vučić. "Skromni" predsednik, koji isključuje svoje frižiderče da bi štedeo, pa mu se ugreju koka-kola zero i flaširana voda, nikako da nam otkrije tajnu kako sa platom od oko 1.400 evra kupi sve to. Nek nam kaže da probamo i mi. Ili jednostavno da probamo preko fundusa?

Upravo dok se završavao tekst koji je pred vama, Republički zavod za statistiku objavio je da je prosečna plata u Srbiji 78.000 dinara. Nešto ranije saznali smo da predsednik zemlje ima platu oko 170.000 dinara, od kojih svakog meseca živi jer druge prihode nema.

E, sad, tu na scenu dolaze novinari, istraživači, ekonomisti, a zašto da ne i mađioničari, koji bi građanima mogli da pomognu istraživanjem ili kroz davanja saveta kako da se oblače kao predsednik, a zarađuju „samo“ upola manje od njega.

Predsednikove cipele, koje, prema pojedinim tvrdnjama, koštaju oko 1.800 evra, samo su vrh ledenog brega Vučičevog ormana u kojem izgleda ima svega – skupocenih cipela, sakoa, duskerica, trenerki, a možda je tu negde zaturen i odgovor na pitanje kako to kupiti sa tako skromnom platom?

U cipelama od 1.800 evra zabrinut za Kosovo

Presednik Srbije poznat je, prema sopstvenim tvrdnjama, kao ljubitelj mode iz fundusa, pa stoga nije retkost videti ga u džemperima od po nekoliko stotina evra, skupocenim sakoima i cipelama.

U ponedeljak na konferenciji za medije, gde je tema bila sporazum sa Kosovom i pritisci na Srbiju, Vučić se pojavio u cipelama koje su korisnici društvenih mreža odmah pronašli u jednom onlajn šopu, a cena je prava sitnica – svega 1.860 evra.

Foto: Printscreen

Velika zainteresovanost javnosti privukle su fotografije na kojima se vide kakve cipele nosi predsednik, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor Vučića – nosi li on stvarno cipele od 1.800 evra?

Za šetnju po gradilištu komplet dukser i trenerka od 160 evra

Prilikom nedeljnog obilaska gradilišta u Beogradu na vodi, predsednik se na društvenim mrežama pohvalio da je obišao radove, ali korisnicima društvenih mreža “za oko” je više pala njegova odevna kombinacija.

Za podignutim palcem, uz kiseo osmeh, predsednik je pozirao na gradilištu. Na prvi pogled, u pitanju su obični dukser i trenerka, ali iza svega se krije kombinacija čije je cena takva da prosečan građanin o tome može samo da mašta.

“Abercrombie and Fitch, komplet oko 160 dolara. Za laganu šetnju po gradilištu“, napisala je jedna tviterašica, uz komentar da mu „ama baš ništa ne stoji“.

Da li mu stoji ili ne, to je stvar ukusa, a definitivno je stvar neukusa da za “skromnu” platu koju ima Vučić može da nosi ovakve modne proizvode.

Neki drugi građani tvrdili su da košta 830 evra, ali u svakom slučaju minimalna cena “crno-bele” kombinacije košta oko 20.000 dinara.

Kao što je Nova ranije objavila, ukoliko se poruči preko interneta, cena je ipak malo “pristojnija”.

Ukoliko je naručio preko interneta, direktno sa sajta Abercrombie and Fitch, model njegovog duksa košta 69 dolara, dok je donji deo trenerke 59 dolara, ali je trenutno na sniženju i košta 41.30 dolara.

Dejan Bulatović tvrdio da Vučić nosi sako od 700.000 dinara, on odgovorio – to je iz fundusa

U avgustu 2020. godine, narodni poslanik Dejan Bulatović rekao je na konferenciji za medije da Vučić nosi sako od 700. 000 i da treba da objasni narodu odakle mu novac.

„Njegov sako košta 700.000 dinara, odakle ti, gde ti je čast? A narod u Srbiji gladuje! On promoviše da živimo što skromnije, a sa druge strane se bahati. I zato ga pitamo – odakle ti patike? Moderiraš se sa predsednikom Albanije, ideš sa njima u šopinge. Zna Srbija odakle ti, ali važno je da nam ti kažeš objasni narodu!”, rekao je Bulatović.

„Ja sam im jako zahvalan što su pokrenuli su važnu temu, zahvalan sam njihovim medijima. Lagali su da mi džemper košta 400 evra, a košta 55. Meni sakoe daju iz fundusa, ili mi sašiju, pošto sam gabaritan. Ne koštaju koliko kažu, nego mnogo manje“, rekao je Vučić.

Patike od 60.000 dinara, a Vučićev odgovor – sakoe mi šalju iz fundusa

Da li je zaista predsednik pazario ove skupocene cipele ili su i one deo fundusa u kom se nalaze „jeftini“ komadi garderobe i jeftina obuća, zna samo Vučić.

Njegove omiljene „Zegna“ patike koštaju tričavih 60.000 dinara, dok su sakoi višestruko skuplji. Na jednom javnom nastupu nedavno je nosio jaknu identičnu onoj marke “Loro Piana” koja se ne može kupiti ispod 2.500 dolara.

I neretko, u nastupima Vučić koristi objašnjenje da on garderobu nabavlja iz fundusa i da ni ne zna koliko to košta, ali da je svakako laž da je tolika cena u pitanju.

Bonus video: Kad je Vučić postao vuk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare