Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/Milan Maricic/Milos Tesic/A.K./ATAImages

Počeo je s Milanom Stamatovićem, vratio je Tomislava Nikolića, a “šlag na tortu” bio je Vojislav Šešelj. Aleksandar Vučić vratio je u igru radikalske političke veterane od kojih se ograđivao, ubacio pojedine opozicionare, aktivirao i sportiste… Iako se očekivalo da će na predstojeće izbore izaći s narodnim pokretom za državu, Vučić nije uspeo da ga formira.

Intenzivnu predizbornu kampanju predsednik Aleksandar Vučić ovog puta nije započeo “izbacujući” u javnost imena nestranačkih ličnosti koje su ga podržale ili će se naći na njegovoj izbornoj listi.

Umesto toga, u igru je vratio Tomislava Nikolića, bivšeg predsednika Srbije i nekadašnjeg lidera SNS, koji je svih prethodnih godina spavao u državnoj vili na Dedinju. I to je bilo iznenađanje, naročito ako se ima u vidu da se upravo zahvaljući Vučiću Nikolić sklonio sa političke scene.

Godinama ga nije bilo u javnosti, nije viđen ni na rođendanima niti slavi naprednjaka. Međutim, posle šest godina “u ilegali”, Vučić je odlučio da ga iskoristi u predstojećoj kampanji. Kako je najavio, on će se pojavljivati na mitinzima naprednjaka.

“Tomislav Nikolić je čovek koji voli SNS kao ja. Kad nismo predsednici, mi smo uz SNS… Kažem mu, Tomo, sad ću da te pomenem ako budeš hteo, ako budete hteli da zajedno idemo na dva – tri mitinga. Čovek prihvati. Kaže, podrazumeva se Aleksandre, gde hoćeš, kako hoćeš“, ispričao je Vučić.

Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Možda još veće iznenađenje bio je Vučićev dogovor sa Vojislavom Šešeljom da na izbore u Beogradu idu zajedno. Na taj način će nekadašnji radikalski trio – Šešelj – Nikolić – Vučić ponovo biti zajedno, bar na nekom izbornom nivou. Lider radikala, koji je pravosnažno osuđen za zločine protiv čovečnosti, otkrio je da ta koalicija važi samo za Beograd i lokal.

„Naši predstavnici će biti zastupljeni na kandidatskim listama i učestvovaćemo posle izbora u izvršnoj vlasti (u opštinama i gradovima)“, smatra Šešelj.

Vojislav Šešelj Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Ukoliko bude bilo potrebe, Šešelj i Vučić biće zajedno i na nivou Republike.

“Ako bude nephodna šira koalicija na republičkom nivou, ako naprednjaci sami ne budu mogli da formiraju vladu ili ne mogu zajedno sa socijalistima, mi smo onda jedino spremni sa njima da uđemo u vladu”, obećao je on.

Stamatović, Vučić i Gondola

Aleksandru Vučiću i SNS-u su prišli i pojedini opozicionari, za koje se već neko vreme sumnjalo da su “njegovi”.

Veliki protivnik dugo vremena mu je bio Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije, protiv kog se borio za vlast u Čajetini. Stamatović je bio i jedan od lidera od osnivača opozicionog Saveza za Srbiju, a sa vrhom srpske vlasti imao je problem i oko dozvola za gondolu.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“

Ipak, on je izašao iz SzS, a potom i na izbore u vreme kada ga je opozicija bojkotovala, a već sledeće godine sa Aleksandrom Vučićem provozao se zlatiborskom gondolom. Tvrdio da je da neće ući u Srpsku naprednu stranku.

Gojković prvo ušao u Telekomovu firmu, a onda u SNS

I zaista, nije. Ipak, dve i po godine kasnije prave koaliciju.

Ali, Stamatović nije jedini političar koji je promenio stranu. To je slučaj i sa Žikom Gojkovićem, bivšim liderom POKS-a, koji je dugo govorio da je opozicija, a javnost je sumnjala u to. Zapravo, maska je pala kada je otkriveno da je član Odbora direktora “Mtela” u Crnoj Gori, ćerke firme “Telekoma Srbije”.

Ta funkcija je veoma dobro plaćena i na nju nesumnjivo ne bi mogao da dođe da nije blizak SNS-u, odnosno da nije Vučićev. I sada su stvari potpuno jasne – nedavno je i formalno potpisao pristupnicu SNS-u, a taj trenutak ovekovečen je fotografijom objavljenom na Tviteru.

Kena hteo da se zakune da nije Vučićev

Naprednjake je podržao i Radoslav Milojičić Kena, nekadašnji lider DS u Smederevskoj Palanci i bivši predsednik Izvršnog odbora demokrata. I ne samo što je potpisao listu „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, već se i nalazi na njoj i to na 46. mestu, koje ga verovatno vodi nazad u skupštinske klupe.

Milojičić je izbačen iz stranke u avgustu 2020. sa obrazloženjem da je prekršio Statut i Etički kodeks partije.

Radoslav Milojičić Kena Foto: Milan Maricic/ATAImages

Bio je deo ekipe u redovima DS koji su nazivani “pučistima” i tražili su smenu Zorana Lutovca.

Milojičić je uslikan kako potpisuje listu SNS, a nije poznato da li se i učlanio u SNS.

Ipak, ostala je zabeležena njegova poruka Draganu Đilasu iz avgusta 2020:

“Predlažem Đilasu da izabere crkvu ili manastir na čijem oltaru ćemo obojica da se zakunemo da nikada nismo i nećemo sarađivati sa Vučićem. Ja sam spreman to odmah da uradim“.

BONUS VIDEO Vučić potpisuje listu SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare