Aleksandar Martinović, Maja Gojković, Jadranka Joksimović, Goran Rakić, Žarko Obradović, Novak Nedić
Foto: Arhiva/Fonet/Ministarstvo kulture i informisanja/TANJUG/TARA RADOVANOVIC/Kancelarija za javnu komunikaciju/ Ministarstvo za zajednice i povratak/N1/Srdjan StevanovicStarsportphoto©

Ministarke Maja Gojković i Jadranka Joksimović nisu jedine visoke državne funkcionerke koje su “ušle” u uprave fakulteta i univerziteta u Srbiji. Iako bi na te pozicije kao predstavnici države trebalo da budu postavljene istaknute ličnosti “iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede”, Vlada je za članove saveta imenovala i generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića, pomoćnika ministarke pravde Čedomira Backovića, ali i poslanika Aleksandra Martinovića, visoke funkcionere Srpske liste, a funkciju na jednom fakultetu dobio je i socijalista Žarko Obradović.

Još nema obrazloženja zašto je Vlada Srbije na prošloj sednici odlučila da ministarku kulture Maju Gojković i ministarku za evrointegracije Jadranku Joksimović postavi za članice Saveta Fakulteta političkih nauka, koji je organ upravljanja na FPN i koji odlučuje o najvažnijim pitanjima o funkcionisanju fakulteta – od izbora dekana, preko donošenja finansijskog plana, investicijama, do odlučivanja o visini školarine.

Takvu odluku Vlada je donela, iako Zakon o visokom obrazovanju ne predviđa da članovi saveta visokoškolskih ustanova mogu da budu ministri ili neki drugi visoki državni i partijski funkcioneri. U Zakonu jasno piše da Vlada imenuje predstavnike države u savete visokoškolskih ustanova, čiji je osnivač Republika, ali “iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede”.

Ispostaviće se, međutim, da Gojković i Joksimović nisu jedine državne funkcionerke koje su postale deo uprava domaćih fakulteta i univerziteta.

Među njima je i Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Srbije i funkcioner SNS, koji je član Saveta Pravnog fakulteta u Beogradu.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Nedić je inače diplomirao na tom fakultetu i kao advokat radio je u kancelariji svog oca, a već dugo se dovodi u vezu sa nedavno uhapšenim Veljkom Belivukom, koji je osumnjičen za najteža krivična dela, među kojima su ubistva i otmice.

I pomoćnika ministarke pravde Čedomira Backovića takođe je postavila Vlada za člana Saveta Pravnog fakulteta. I on je diplomirao na tom fakultetu, a kako se navodi u njegovoj biografiji, kao advokat je radio u Americi, a u Srbiji se od 2008. bavio advokaturom.

Čedomir Backović Foto:N1

Funkciju u savetu u novembru 2019. dobio je i poslanik Aleksandar Martinović, ali na Univerzitetu u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji finansira država Srbija. Uporedo s političkim angažovanjem on već 18 godina radi i na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a zaposlen je i kao profesor na Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji.

Aleksandar Martinović Foto:FoNet/Marija Đoković

Martinović se prethodnih meseci “isticao” napadima na KRIK, organizaciju Crta, ali i navodima da će kritičari vlasti biti prebijeni u džaku.

Na istom univerzitetu članstvo u Savetu dobio je i Goran Rakić, novi ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi i predsednik Srpske liste, kao i Ivan Todosijević, predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan.

Foto:N1

U savetu Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici je Dalibor Jevtić, još jedan funkcioner Srpske liste, koji je bio ministar za zajednice i povratak i zamenik premijera u vladi Ramuša Haradinaja.

Foto: Screenshot Insajder Video

Za člana Saveta Fakulteta bezbednosti uskoro će biti izabran Žarko Obradović, dugogodišnji poslanik SPS i bivši ministar.

Žarko Obradović Foto: N1

On je nedavno zatražio dozvolu od Administrativnog odbora da obavlja i tu funkciju “iz redova zaposlenih” (ne predlaže ga država), a na tom fakultetu je zaposlen kao profesor od 2018. godine.

Nije poznato da li je članstvo u savetima visokoškolskih ustanova plaćeno, a ove funkcije nema u imovinskim kartama koje su pomenuti državni funkcioneri prijavljivali Agenciji za sprečavanje korupcije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare