Foto: N1/Ministarstvo kulture i informisanja/BETAPHOTOMILAN OBRADOVIC

Ministarke Maja Gojković i Jadranka Joksimović izabrane su pre nekoliko dana za članice Saveta Fakulteta političkih nauka, iako ne spadaju u red istaknutih ličnosti “iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede”, kako to predviđa zakon. Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta, navodi za Nova.rs da izbor Gojković i Joksimović vidi kao pritisak na FPN, jer ne mali broj zaposlenih sa tog fakulteta u svojim javnim istupima govore ono što vlasti ne žele da čuju.

Zanemarujući Zakon o visokom obrazovanju, Vlada Srbije je pre nekoliko dana za članove Saveta FPN izabrala visoke državne i stranačke funkcionerke Maju Gojković i Jadranku Joksimović.

U pomenutom zakonu se navodi da Vlada bira članove Saveta visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika, ali “iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede”.

Profesor na FPN Zoran Stojiljković, koji je ranije bio predsednik Saveta na tom fakultetu, za Nova.rs navodi da ovo nije prvi put da državni funkcioneri budu imenovani na te pozicije. On kaže da je to i ranije bila praksa, ali da se “uvek gledalo da neko od kandidata, odnosno kandidatkinja, ima veze sa fakultetom, utoliko što je i studirao na tom fakultetu”.

“Svojevremeno kada sam ja bio predsednik Saveta, pre par godina, član je bio Branko Ružić, ne znam da li je svojevremeno bio i Ivica Dačić. Bili su ljudi koji su bili u prostoru politike iz raznih orjentacija, koji su imali neku kopču i vezu sa fakultetom. Jadranka Joksimović je isto završila FPN. To je nešto što je neka vrsta prakse ukoliko to naravno ne zadire u autonomiju Fakulteta, a teško može pošto su oni nisu nikakva većina u Savetu. Prilikom odlučivanja većina je uvek na strani kolektiva”, navodi Stojiljković.

Zoran Stojiljković Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Upitan zašto onda Vlada ima potrebu da imenuje ministre na te pozicije, ako nemaju uticaj i ne čine većinu, Stojiljković kaže da je to pitanje za njih i njihova je procena.

“To se dešava za jedan broj, uslovno rečeno, važnih fakulteta koji kreiraju taj prostor javnih politika, koji imaju vezu sa ovim procedurama u oblasti društvenih nauka. Oni su uvek imali interes da delegiraju svoje ljude i to dosta visoko iz redova političkih struktura i po pravilu to nije nikakav izuzetak”, dodaje on.

Sudeći po podacima Fakulteta političkih nauka, u Savetu je 15 predstavnika FPN, četiri predstavnika Studentskog parlamenta Fakulteta, osam predstavnika osnivača, odnosno države.

Svih osam Vlada je imenovala na sednici 8. aprila, a među njima i Gojković i Joksimović.

Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta, podseća u izjavi za Nova.rs da prema Zakonu država u upravljački organ fakulteta čiji je osnivač delegira osam članova, a da u njemu piše da “predstavnike osnivača imenuje Vlada, iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede, vodeći računa o zastupljenosti pripadnika oba pola”.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Pitanje koje se prvo postavlja je po kom osnovu su pomenute ministarke istaknute ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede. Drugo, očigledno nije vođeno računa o zastupljenosti pripadnika oba pola s obzirom da su od delegiranih osam članova, samo dve žene. Dakle, ovaj izbor vidim kao pritisak na FPN jer se na tom fakultetu nalazi ne mali broj zaposlenih koji u svojim javnim istupima govore ono što vlasti ne žele da čuju”, navodi Radonjić i dodaje da “ostaje nejasno u kojoj meri se FPN otvorio vlastima za ovu vrstu pritiska organizovanjem pregovora između vlasti i opozicije tokom letnjih meseci 2019”.

Na velikoj većini drugih fakulteta u okviru Beogradskog univerziteta gotovo da nema tako visokih državnih funkcionera koji su postavljeni za članove saveta.

Izuzetak je donekle Savet Pravnog fakulteta, u kome sede Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Srbije, i Čedomir Backović, pomoćnik ministarke pravde. Takođe, nedavno je Administrativni odbor Skupštine odobrio funkcioneru SPS Žarku Obradoviću da uz vršenje poslaničke funkcije obavlja i funkciju člana Saveta Fakulteta bezbednosti iz redova zaposlenih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar