Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Skoro sedam meseci po okončanju izbora, formirana je Vlada Srbije. Dok se čekalo na novi kabinet Ane Brnabić nizale su se najave i obećanja koja će biti ispunjena odmah pošto novi ministri polože zakletvu i stupe na dužnost. Jedno od obećanja dao je glavni kadrovik kabineta u Nemanjinoj 11, Aleksandar Vučić, kojeg, ako se bude držao date reči, od sredine narednog meseca nećemo gledati na čelu SNS. Međutim, sve su prilike da se ni ovog puta neće držati svog obećanja.

Više od 10 puta u poslednjih pet godina Aleksandar Vučić obećao je da će se povući sa mesta lidera naprednjaka, ali to obećanje do danas nije ispunio. Datume je zakazivao, pa uvek iznova pomerao, pravdajući to kriznim situacijama u kojima se država u tom trenutku nalazi.
Poslednji put je ovo obećanje dao uoči aprilskih izbora, kad je rekao da će otići nakon što se formira Vlada Srbije. Izvršna vlast više nije tehnička, tako da je na potezu sad prvi čovek države.

Pročitajte još...

“Deset godina na čelu stranke je dug period, to je period u kojem Srpska napredna stranka nigde nije izgubila, to je neverovatno, i vreme je da se neko drugi tome posveti“, rekao je Vučić za list Politika.

Odluku je opet pomerio – priprema li se potapanje Šapića

Da neće doći do promena na čelu SNS odlučeno je na poslednjoj sednici Predsedništva ove partije. Prema ranije objavljenim saznanjima našeg portala, lider ove partije je svojim najbližim saradnicima preneo poruku da ne planira da napušta kormilo stranke makar do maja naredne godine.

„Prvi razlog za takvu odluku su opšti izbori koji će početkom godine održati u Srpskoj naprednoj stranci“, rekao je naš sagovornik, dodajući da će lider SNS biti nosilac liste te partije kad dođe do ponavljanja izbora u Beogradu.

„On će predvoditi SNS, jer želi da osigura pobedu partije na izborima. Prethodni izbori su pokazali koliko je njegov rejting veći od rejtinga partije i on ne želi da se kocka sa mogućnošću da opozicija napravi bolji rezultat u prestonici“, naglasio je naš sagovornik iz vrha SNS.
Kako je on rekao, strah od neuspeha na izborima nije jedini razlog zbog čega Vučić odlaže povlačenje sa čela stranke.

„Pokazalo se da Aleksandar Šapić želi veću autonomiju u odnosu na stranku i druge funkcionere. To je do te mere postalo problematično da je Vučić u nekoliko navrata morao da opmene Šapića. S obzirom na to se njegovo ponašanje ne menja i da ne postoji naznaka da će se prilagoditi stranci, Vučić će morati da preuzme ključnu ulogu na narednim izborima u prestonici“, podvukao je naš sagovornik.

Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

O povlačenju govorio i na sastanku sa opozicijom

O povlačenju sa mesta predsednika Vučić je govorio i konsultacijama sa parlamentarnim strankama oko formiranja vlade, o čemu je u javnosti pričao i lider SSP Dragan Đilas.

“On je i decidno potvrdio da će otići sa čela SNS. Tokom jeseni će napustiti mesto predsednika SNS, danas je to opet ponovio“, rekao je Đilas 18. jula ove godine.

Vučić je nešto slično ponovio i 25. jula.

“Značajno je da se povučem sa čela SNS, koja je uprkos slabostima „najbolja politička organizacija“. Posle nekog vremena morate da razumete da niste večiti i da drugima date prostor“, rekao je Vučić u Šapcu na svečanosti povodom spajanja mosta preko Save.

Formalno, Vučiću je mandat predsednika stranke istekao pre dve godine, jer je na ovu poziciju poslednji put izabran 28. maja 2016. godine.

S obzirom na to da statut SNS-a predviđa da mandat predsednika traje četiri godine, a da funkcija prestaje istekom mandata, to bi značilo da Vučić formalno nije više predsednik SNS.

Na Skupštini stranke u novembru prošle godine naprednjaci su jednoglasno na svim nivoima, od mesnih do opštinskih odbora, odlučili da predsednik Aleksandar Vučić bude jedini kandidat za predsednika stranke. On je to odbio.

BONUS VIDEO Jugović: Vučić se poslednji put kandidovao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare