Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Za predsednika Srbije Aleksandra Vučića gotovo da ne postoji oblast za koju nije nadležan, slučaj u koji se nije umešao i događaj koji nije prokomentarisao. Da krupne stvari u državi ne mogu da prođu ispod radara Vučićevog “svevidećeg oka”, mogli smo da vidimo i na primeru afere “Doljevac”, gde je šef srpske države bio među retkima koji su videli kompletan snimak nesreće, kao i u priči oko navodnih atentata, kad je tačno znao “kome je smetao”. Isto se ponovilo i u slučaju nestanka Splićanina Mateja Periša, kad je Vučić rekao da on ima određene informacije, ali da će pustiti policiju da radi svoj posao.

Prestonicu i čitavu Srbiju potresla je, prvih dana januara, vest o nestanku mladića iz Splita, Mateja Periša. Već danima se ređaju informacije o njegovom kretanju u noći kad je nestao, pojavili su se i snimci, MUP se oglašavao u više navrata, porodica mladića danima apeluje da im se pomogne u potrazi i da je svaka informacija dobrodošla… Na kraju, svoj sud je dao i predsednik Vučić, napominjući da i on poseduje određene informacije.

“Jutros sam dobio informacije i sad čekam nove. Sad tu ima detalja, ali bez veze mi je da govorim detalje, to će policija da vam saopštava. Suštinski nemamo rešenje još uvek“, rekao je Vučić novinarima u Pančevu.

Ljuti se kad ne dobije informaciju

Potreba da se prvi čovek države lično informiše o ovom slučaju i raspolaže informacijama ne iznenađuje ako imamo u vidu da već godinama sistem u Srbiji funkcioniše na identičan način – sve mora da počne od Vučića i da se završi sa njim.

Zato je razumljiva njegova ljutnja kad mu je (još uvek) odlazeći v.d. direktor EPS-a Milorad Grčić nije obavestio o manjem požaru u TENT B1.

“Što mi nisi javio da si imao manji požar, ne treba da čujem od BIA, već od tebe”.

O ovom neobičnom slučaju, gde se predsednik ljuti na Grčića zbog toga što ga nije obavestio o požaru, u intervjuu za dnevni list „Nova“ je govorila i profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Danica Popović.

„Za mene je bilo strašno dok sam gledala kako on pred televizijskim kamerama viče na Grčića i ljuti se što ga ovaj nije obavestio da je izbio neki požar. To nije samo zanemarivanje Ustava, već i zdravog razuma. Čoveče, ti si predsednik države, svih građana ove zemlje. Evo, mene je juče bolela glava, da li je trebalo da ga zovem da mu to kažem“, zapitala se ona.

Znao da će ubica Jelene Marjanović biti uhapšen

U smiraj izborne kampanje 2016. godine, tadašnji premijer Aleksandar Vučić najavio je da će se ubica pevačice Jelene Marjanović naći iza rešetaka u roku od 48 sati. Od pomenutog obećanja prošlo je praktično šest godina, a lider naprednjaka do danas nije objasnio odakle mu informacije o ubici, ko mu je dao podatke i zašto se ubica na kraju nije našao iza rešetaka.

Znao unapred da je spreman snajper pred otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji

Nakon otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji krajem januara 2021. godine, kroz prorežimske medije protutnjala je vest o tome da je predsednik Srbije bio u ozbiljnoj opasnosti na Savskom trgu i da se pripremao atentat na njega. Mediji naklonjeni vlasti su do detalja opisali planove zaverenika, koji je navodno trebalo da izvrše atentat, a naposletku se u priču uključio i sam predsednik sa pričom kako je postojao snajper koji je trebalo upotrebiti tokom ceremonije.

„Govore da im je nedostajalo 48 sati, zato smo imali najveći broj naših snajperista na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji. Nisam imao pancir i nikada neću da ga nosim. Mene ne interesuje procedura. Vulin se tresao od straha, ja sam izašao i pročitao svoj govor. Falilo im je 48 sati, ali da li sam ja bio meta ili neko drugi, nemam dokaz.

Kažu da im je veoma malo nedostajalo da preuzmi svu vlast u Srbiji.

Izuzev nagađanja i suđenja putem medija, javnost je ostala uskraćena za saznanje odakle predsedniku informacija da je neko planirao da upotrebi snajper tokom otkrivanja spomenika, ko su zaverenici i zašto je, ako je sve tačno, uopšte prisustvovao viskorizičnom događaju.

Jedini video snimak nesreće na naplatnoj rampi Doljevac

Misterija o nedostajućih dva minuta nesreće sa naplatne rampe Doljevac ni do danas nije rešena. Za ovu saobraćajnu nesreću na kraju je na četiri i po godine osuđen Dejan Stanojević, nekadašnji vozač bivšeg direktora „Koridori Srbije“, Zorana Babića.

Međutim, pomenuti slučaj obeležile su brojne nelogičnosti koje do danas nisu razjašnjene, poput one da li je Babić bio za volanom.

Sumnje su pojačane kad je tokom istrage u javnost procurela informacija da na snimku nesreće, koji su dostavili “Putevi Srbije”, nedostaju ključna dva minuta, koji bi trebalo da rasvetle čitavu nesreću. Nakon toga oglasio se i MUP koji je tvrdio da je dostavljeni snimak autentičan, kao i da se na njemu jasno vidi da Babić nije upravljao automobilom.

Naplatna rampa Doljevac, saobracajna nesreca
Saobraćajna nesreća Doljevac Foto:Nova.rs

Dodatnu zabunu uneo je lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da je video sporni snimak, ali da zbog uznemirujućeg sadržaja ne preporučuje porodici Stanike Gligorijević da ga pregleda.

Ipak, iako je porodicu pozvao da im on lično pokaže snimak, to se do danas nije desilo. Vučić, naravno, nije objasnio odakle njemu snimak, ko mu je dopustio da ga pogleda i zašto isti nije dostavljen nadležnom tužilaštvu.

„Ja ću da molim kao predsednik Republike nadležne organe da pokažu to i da vidite kako ste svi lažima služili svih predhodnih meseci“, rekao je on pre dve i po godine u intervjuu za Glas Amerike.

Podsetimo, tragedija se desila 31. januara 2019. godine kad je optuženi Dejan Stanojević, upravljajući službenom “škodom”, udario u “opel astru” koja je bila u traci za naplatu putarine, nakon čega se ona odbila i zakucala u zadnji deo folksvagena koji je napuštao rampu.

Pročitajte još...

Na licu mesta poginula je Gligorijevićeva, dok je pet osoba lakše i teže povređeno. Teške povrede zadobio je funkcioner SNS Babić, kao i Mirjana Aleksić (48), sestra nastradale Stanike.

Jedini imao informacije o istrazi za oružje u Jajincima

Priča o navodnom atentatu na Vučića preplavila je medije i krajem oktobra 2016. godine. Tada je u blizini porodične kuće šefa srpske države u Jajincima pronađen “megan” sa arsenalom oružja, a prorežimski mediji su odmah izašli sa detaljima da su zaverenici hteli da ga “raznesu zoljom”.

Kao po običaju, u priču uključio Vučić i to sa informacije da policija napreduje u istrazi, da je upoznat sa detaljima i da će u “narednom periodu biti veoma zanimljivo kad se sve bude saznalo”.

„Nisam očekivao da će policija da napreduje, ali su napredovali. Očekivao sam da se nikada ništa neće naći. To bi budala pomislila da neko baca bombe kao jabuke i kruške. Došlo je do iskaza pojedinih lica koja su prošla detektor laži, a jedna osoba je potvrdila i u pisanoj formi“, napomenuo je Vučić, dodajući da će dalje o tome govoriti državni organi.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Stvari su ozbiljnije nego što smo mislili, ali videćemo. I videćemo ko je i koliko novca dobio. Mislim da sam malo preterao što sam ovo rekao“, rekao je Vučić narednog meseca na RTS-u.

Uprkos najavama i bombastičnoj naslovima, priča o atentatu u Jajincima nije dobila sudski epilog, a šef srpske države ni ovog puta nije objasnio kakve informacije poseduje i ko je dobio novac za atentat u Jajincima.

BONUS VIDEO: Ko bolje ispunjava želje, Deda Mraz ili Vučić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare