Foto: V, RTS,Mikhail MetzelKremlin Pool Zuma Press Profimedia, REUTERSJorge Silva

Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz dana u dan govori o ogromnim pritiscima kojima je naša država izložena zbog rata u Ukrajini, stava prema Rusiji i nedvosmislenih poruka Zapada da se od nas očekuje da uvedemo sankcije Moskvi, srpski šef diplomatije Nikola Selaković ima preča posla - otišao je u posetu Bangladešu. Ova poseta na sajtu Ministarstva spoljnih poslova opisuje se kao istorijska, verovatno kao i one prethodne Malagi i Indoneziji…

“Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Daki sa ministrom inostranih poslova Bangladeša Abdulom Momenom, a događaj je ocenjen kao istorijski, budući da u ovoj godini dve države obeležavaju pola veka odnosa i da je ovo prvi put da jedan srpski šef diplomatije posećuje Bangladeš”, piše na sajtu ministarstva, a zatim se navodi i Selakovićeva izjava.

“Ne samo da je ovo naša prva ministarska poseta u pola veka, ne samo da proslavljamo 50 godina odnosa, već smo i kroz postignute dogovore i potpisane sporazume pokazali snažnu želju da mnogo više radimo u budućnosti na tome da naši odnosi i prijateljstvo budu efektivniji“, izjavio je Selaković na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

U isto vreme na tlu Evrope besni rat, u Beogradu se smenjuju zvaničnici Evropske unije i strane diplomate, koji jedan po jedan donose poruke da se od Srbije očekuje da se usaglasi sa spoljnom politikom EU i uvede sankcije Rusiji. Sa njima ne razgovara srpski ministar spoljnih poslova, već predsednik države.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Ne učestvuje mnogo šef diplomatije ni u pregovorima sa Rusijom oko novog ugovora za gas i naftu. I to pregovara predsednik. Vučić je danas obavestio javnost da će o tome razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u nedelju u 11 sati.

I to nakon što je tvrdio da će sa Putinom pričati u sredu ili četvrtak, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da za sad ovaj razgovor nije planiran.

Vratimo se na Selakovića.

Letimičnim pogledom preko novosti objavljenim na sajtu Ministarstva spoljnih poslova da se primetiti i da je ministar nedavno bio u poseti Malagi, gde je prisustvovao međunarodnoj konferenciji o borbi protiv terorizma. Tamo je imao značajnih razgovora, recimo sa državnom ministarkom za spoljne poslove Indije Minakši Leki ili ministrom spoljnih poslova, afričke saradnje i marokanskih iseljenika Naserom Buritom.

Usledio je odlazak u Brisel gde je razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Bugarske i Mađarske, a ona je usledio i odlazak u Indoneziju.

Selaković je rekao da je to bila prva poseta ministra spoljnih poslova Srbije posle više od decenije i prilika da se još jednom afirmiše podrška Indonezije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Od drugih aktivnosti ministra izdvajaju se informacije o tome da je Selaković čestitao Dan Afrike, da se upisao u knjigu žalosti povodom smrti predsednika UAE ili da smatra da treba intenzivirati političku saradnju Srbije i Iraka…

Jedino što srpski šef diplomatije ne propušta u letu između svojih važnih sastanaka jeste odbrana predsednika Srbije.

Na primer, povodom izjave potpredsednik „Mosta“ Nikole Grmoje koji je predložio da Hrvatska podigne optužnicu protiv predsednika Srbije, kao odgovor na postupak koji je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četiri visoka hrvatska oficira koji su naredili napade na srpske izbeglice na Petrovačkoj cesti.

“U Republici Hrvatskoj u toku otvorena i brutalna politička i medijska kampanja protiv predsednika Srbije zbog toga što je zauzeo jedinu moguću poziciju kada je reč o zločinima počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda”, napisao je iumeđu ostalog Selaković.

BONUS VIDEO: Selaković: EU prioritet spoljne politike

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare