Dželjalj Svečlja Foto: N1

"Heroj struktura koje su ga vodile", ovako je čelnik kosovskog MUP-a, Dželjalj Svećlja, u još jednom, sada detaljnjijem saopštenju, nazvao juče uhapšenog M.B. iz Zubinog Potoka.

On je, tvrdi danas Svećlja, dajući pune informacije o krivičnim delima koja je juče nabrojao, između ostalog, osumnjičen i za ubistvo pripadnika misije Euleks.

Za manje od nedelju dana, izgorelo je 10 putničkih automobila u privatnom vlasništvu u sve četiri opštine na Severu Kosova. Većina ih je registrovana na RKS tablice. Prethodnu noć su izgorela tri automobila u Zvečanu a noć ranije takođe tri – dva u Kosovskoj Mitrovici i jedan u Zvečanu, prenosi Kossev.

Međunarodni zvaničnici listom su se oglašavali sa osudama. Međunarodne diplomate zatražile su ranije ove nedelje brzu istragu, a Kosovska policija je potom pozvala i građane da sarađuju u istrazi.

Juče je usledilo i prvo hapšenje. U pitanju je pripadnik Civilne zaštite M.B. (’87), koju je kosovski ministar unutrašnjih poslova okarakterisao kao „kriminalnu strukturu“, premda su pripadnici ove formacije još od pre nekoliko godina integrisani u kosovska ministarstva i agencije. Šef kabineta kosovske predsednice smatra da će svi „Radoičićevi nasilnici“ biti privedeni pravdi.

Radoičićevim i to bliskim saradnikom ga je danas nazvao i Dželjalj Svećlja, u čemu je uspeo, tvrdi prištinski zvaničnik – „zbog veština pokazanih u kriminalnim radnjama“.

Kako je juče ovaj kosovski ministar kazao, osim što je M.B. uhapšen u vezi sa paljenjem automobila na Severu, on se tereti i za „ubistvo u pokušaju“, „stvaranje opšte opasnosti“ i „napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti“.

Danas je dao pune detalje o tome u kojim je sve, kako on kaže, krivičnim delima M.B. bio učesnik:

„Osim što je palio automobile na Severu, ranio pripadnike Kosovske policije, oštetio je našu kritičnu infrastrukturu, ilegalno je prelazio granicu, tukao je Srbe, iznuđivao i palio lokalna preduzeća, učestvovao je i u napadima na kuće i imovinu srpskih pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga, a osumnjičen je i za ubistvo pripadnika EULEX“.

Iznevši ove svoje tvrdnje, Svećlja smatra da bi se svako ljudsko biće, a kamoli javni i politički funkcioneri, distanciralo od „aktivnosti za koje se M.B. tereti“, ali, dodaje, ne i Srpska lista i srpske institucije. Naprotiv:

„U stvari, čini se da je njegovo hapšenje i suđenje uzdrmalo temelje Srpske liste i takozvane Kancelarije za Kosovo. Kao što se juče videlo, javno koriste preteće reči. Čak pozivaju na pobunu i neposlušnost zbog hapšenja zločinca recidivista“.

Na to što su čelnici Srpske liste u jučerašnjim saopštenjima i u današnjim obraćanjima, najavljivali mogući poziv na opštenarodni ustanak Srba na Severu, Svećlja poručuje:

„Pozivanje na ustanak i otpor je teško krivično delo u Republici Kosovo“.

Posebno mu je „neprihvatljivo“ to što takvi pozivi dolaze od političkog subjekta čiji se poslanici još uvek nalaze u kosovskom parlamentu, za šta je zatražio uključivanje Centralne izborne komisije – „kako bi proverili njihovu podobnost u odnosu na naš ustavni poredak“.

„Sinoć su, nakon ovih njihovih poziva, šok bombama napadnuti pripadnici Kosovske policije u Severnoj Mitrovici“, tvrdi Svećlja.

Pozvao je Beograd i Srpsku listu, da se pre nego da ovako „pokazuju izuzetnu revnost u odbrani zločinaca“ – izjasne i pozicioniraju oko delovanja „Civilne zaštite“ i „Severne brigade“.

I danas poručuje da kosovske institucije, ni na koji način neće dozvoliti da bezbednost građana na severu bude ugrožena:

„Da se oni od bilo koga uplaše ili da ih terorišu“.

Ponavlja da će se svaka „kriminalna i organizovana grupa“, bez obzira na etničku pripadnost i bilo koje druge razlike – suočiti sa zakonom i to, naglašava, bez ikakvog kompromisa.

„Bezbednosne institucije, uprkos stalnoj opasnosti i napadima, nastavljaju sa posvećenošću u borbi protiv svake vrste kriminala, zaštiti građana i garantovanju reda i mira. Svi očekujemo od institucija pravde da reaguju što pre, bez dileme i oklevanja. Naša republika će biti zaštićena na svakom ćošku i nema zločinačke organizacije koja može da izazove zvaničnike naše zemlje“.

Kaže da, koliko god pojedine grupe „imaju elana za destabilizaciju i pretnju“, isto je toliko „nemerljiva i bezrezervna volja institucija da zaštite javni red“.

***
BONUS VIDEO – Marš podrške Tačiju u Prištini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar