Foto:instagarm BUDUCNOSTSRBIJEAV; arhiva

Kako je potvrđeno za Nova.rs, sutra će oko 17 sati biti održana sednica Predsedništva SNS na kojoj se očekuje da predsednik Vučić saopšti stranačkim kolegama svoje predloge za ministre u budućoj Vladi Srbije. Tako ispada da će predsednik Vladu birati baš na - 5. oktobar.

Sastav Vlade čeka se od izbora 21. juna, kada je SNS odneo ubedljivu pobedu, koja je stala nadomak 50% podrške svih izašlih na izbore.

Kako je Nova.rs u više navrata pisala, sastanci Predsedništva i Glavnog odbora SNS biće ključni za odabir ministara i mandatara nove Vlade.

Prethodnih  meseci spekulisalo se i o ličnim izborima za ministre ali i za premijera. Ubedljivo najviše šansi daje se aktuelnoj premijerki Ani Brnabić, uprkos činjenici da nije bila nosilac liste SNS, na čelu koje se nalazio aktuelni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je, inače, jedan od retkih ministara čiji se ulazak u novu Vladu praktično ne dovodi u pitanju. Uz njega, novi angažman mogu očekivati i ministri Siniša Mali i Nebojša Stefanović, premda se za Stefanovića ne zna da li će mu pripasti sadašnji sektor (policija) ili onaj u koji ga smeštaju mediji (vojska).

maja gojkovic ana ilic
Maja Gojković i Ana Ilić, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Tanjug/Dragan Kujundzic

O imenima novih ministara u Vladi takođe se uveliko spekuliše. Čini se da je, prema glasinama, Maja Gojković definitivni izbor za ministarku kulture, premda je u igri za tu poziciju i savetnica premijerke Ana Ilić. Nejasna je budućnost ministra Aleksandra Vulina, ali i Zlatibora Lončara, koji je izneo mogućnost da se vrati na posao u Urgentni centar. O ministru privrede se takođe spekuliše – najviše se priča o angažmanu Marka Čadeža, aktuelnog predsednika Prviredne komore Srbije.

Najveće je pitanje, ipak, ko će biti partneri SNS u novoj Vladi – da li će u igri biti samo SPS, samo Šapićev SPAS, ili ce Vlada biti koncentraciona i u njoj će biti, osim pomenutih, i manjine. Od toga zavisi i budućnost Ivice Dačića, koji će, verovatno, ostati na trenutnoj poziciji. Biće interesantno videti i koliko će resora SPS dobiti (dva ili tri kao i do sada) i hoće li zdržati „srcu blisko“ ministarstvo energetike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare