Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET/EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Sednica Glavnog odbora SNS, novo zasedanje Skupštine Srbije, biranje njenog predsednika, formiranje Vlade i moglo bi se reći čitav politički život u Srbiji na čekanju je do završetka sastanka u Vašingtonu, koji je zakazan za 2. septembar. Kako nezvanično saznaje Nova.rs iz redova naprednjaka, u stranci je trenutno potpuno zatišje, sve što je planirano za kraj avgusta prolongirano je do povratka delegacije Beograda iz Vašingtona.

Politički analitičari su podeljeni u mišljenjima, pa ono varira od toga da je ovakvo odlaganje potpuno besmisleno i čisto poigravanje sa živcima građana Srbije i potencijalnih koalicionih partnera SNS, do toga da od rezultata sastanka u Vašingtonu mogu zavisiti kadrovska rešenja u novoj vladi, pa se zato čeka.

„Ništa se ne dešava, ništa još ne znamo. Trebalo je da se sastanemo na stranačkim organima krajem avgusta, ali evo danas je 20, a niko nas ni o čemu ne obaveštava. Koliko znamo, sve će biti odloženo dok se ne završi sastanak u Vašingtonu. Ne verujem da će biti iznenađenja u međuvremenu“, kaže za Nova.rs sagovornik iz SNS.

PROČITAJTE JOŠ...

Govoreći o krajnjim datumima za formiranje vlade predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić poslednjeg dana jula je rekao:

„Vlada bi trebalo da bude formirana do 25. avgusta, na sednici Predsedništva SNS razgovarali smo o tome ko treba da bude koalicioni partner i pojavile su se četiri moguće opcije. Da idemo sa socijalistima i manjima, sa (Aleksandrom) Šapićem i manjinama, sa socijalistima, Šapićem i manjinama i sami sa manjinama“, rekao je Vučić posle sednice Predsedništva SNS, objasnivši kako je svaki od tih predloga dobio po 20 ili 30 odsto podrške i da su opcije kao „pata-karte“, ali da će odluka biti usaglašana, okvirno, oko 15. avgusta.

U međuvremenu taj datum je već prošao, a evo približava se i 25. avgust, koji je nametnut kao poslednji rok.

Politički analitičar Boban Stojanović kaže da naša unutrašnja pitanja nemaju nikakve veze sa sastankom u Vašingtonu.

Opravdanja

„To je samo iskorišćeno kao nekakvo opravdanje. Primereno bi bilo da je obrnuto, da novoizabrana Vlada koja vodi politiku (pa naravno i spoljnu) ide i na sastanak i naravno vodi ti istu politiku. Ovako se Vučić i dalje igra sa svima, drži na udici SPS i SPAS koji gledaju da li će im Vučić nešto udeliti i častiti ih, zamajava javnost, baca i nama kosku da diskutujemo o svemu ovome“, navodi Stojanović.

On dodaje da ko god bio u vladi, možemo je zvati koalicionom, koncentracionom, kako god, ona je u suštini jednopartijska jer jedna partija ima svu moć da donosi apsolutno sve odluke.

Foto: Medija centar Beograd

„Svi ostali su potpuno nerelevantni, bili u vladi ili ne. Sastanak u Vašingtonu je samo izgovor da se sve prolongira i samo dodatno pokazuje neodgovornost jer je vlada ovde morala da bude formirana bukvalno par dana nakon izbora, a ne da se koriste mehanizmi predviđeni za stvarne pregovore kako bi se formirala većina. A posebno iz razloga što smo suočeni sa zdravstvenom, ekonomskom i političkom krizom u zemlji, a dodatno jer imamo tehničku Vladu kojoj je suštinski istekao mandat pre skoro tri meseca. Neodgovorno prema državi i podređivanje svih institucija partiji i jednom čoveku“, objašnjava Stojanović.

Foto: TANJUG / RADE PRELIC / an

Nema vremena za sve

Sa druge strane direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“ Vladimir Pejić smatra da za odlaganje svih odluka za posle sastanka u Vašingtonu postoje dva moguća razloga.

„Vučiću je verovatno između formiranja Vlade, biranja predsednika Skupštine i odlaska u Vašington premalo vremena za sve. On ima običaj i voli da bude tu u vreme svih tih važnih političkih događaja, da učestvuje u izlaganju i obraćanju javnosti. Pripreme za put, sa druge strane, takođe mu oduzimaju puno vremena. Drugi razlog može da bude neizvesnost onoga što će biti u Vašingtonu. u smislu toka razgovora i predloga koji mogu doći. U slučaju nepredviđenih okolnosti, može doći i do promene Vučićevog mišljenja i promena u koncepcijskom i personalnom sastavu vlade“, zaključuje Pejić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare