Stoltenberg i Hoti: Dijalog jedino rešenje za Zapadni Balkan

Politika 08. sep. 202018:13
Podeli:
Jens Stoltenberg, Avdulah Hoti kombo
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia, EPA-EFE/SHAWN THEW

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u razgovoru sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem pozdravio je najnoviju rundu razgovora između Beograda i Prištine, koja je, uz posredovanje Evropske unije, u ponedeljak održana u Briselu, ističući da je dijalog jedini put da se ostvari dugotrajno političko rešenje za Zapadni Balkan.

Stoltenberg se sastao sa Hotijem u sedištu NATO u Briselu, što je, kako je saopšteno iz Alijanse, bio njihov prvi susret.

U razgovoru je bilo reči i o sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, postignutom u Vašingtonu. Stoltenberg je naglasio da je NATO čvrsto opredeljen za stabilnost na Zapadnom Balkanu kroz mirovne snage KFOR, u kojima je 3.500 vojnika.

On je naglasio da će mandat KFOR ostati nepromenjen, a to je da čuva bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

Povodom koronavirusa, Stoltenberg je pozdravio što su saveznici iz NATO i partneri već obezbedili značajnu medicinsku podršku da pomognu institucije na Kosovu i što je KFOR takođe pružio direktnu pomoć distribuciji opreme.

Dodao je da NATO sada gleda kako da dalje pomogne Kosovo u borbi protiv korona virusa, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar