Boban Stojanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić rekao je večeras nakon sednice Predsedništva SNS, da je predložio ujedinjenje SNS i Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandra Šapića, što je jednoglasno prihvaćeno. Politički analitičar Boban Stojanović za Nova.rs kaže da je pitanje ujedinjenja suludo, te da može samo SPAS da se utopi u SNS.

„Želim da vam kažem da sam danas podneo predlog Predsedništvu koje je ono jednoglasno prihvatilo da formiramo radnu grupu koja će krenuti u razgovore sa SPAS-om Aleksandra Šapića oko ujedinjavanja u jednu političku stranku i mi ćemo, koliko sutra, uputiti poziv Šapiću na razgovore i prvim razgovorima prisustvovaću lično“, kazao je Vučić.

Aleksandar Vucic
Alekasandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić izjavio je večeras da je raspoložen da prihvati predlog predsednika Aleksandra Vučića o ujedinjenju SNS i SPAS, dodajući da se nada da će dogovor o tome biti postignut i da već, možda, od juna dve stranke budu deo zajedničke organizacije.

Aleksandar Šapić Foto: Ivan Dinić/Nova S
Aleksandar Šapić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Boban Stojanović kaže da Vučić sve odluke donosi jako proračunato, te da mu zbog toga nije jasno zašto mu Šapić donosi više u stranci, nego kao pouzdan koalicioni partner.

„Iskreno, ne znam šta se krije iza ovakve najave. Prvo, pitanje ujedinjenja je suludo, može samo SPAS da se utopi u SNS. Drugo, znam da Vučić sve odluke donosi jako proračunato, kao gospodar cost-benefit analize i toga šta mu donosi više koristi nego troškova i zato mi nije jasno zašto mu Šapić donosi više u stranci, nego kao pouzdan koalicioni partner (što je obezbedio kroz republičku vladu). Jer, verujem da i oni koji glasaju u Beogradu za Šapica, nisu bas blagonakloni ka Vučiću i siguran sam da je Šapić izgubio značajan broj glasača iz 2018 upravo zbog toga. Tako da ja makar tu korisnost za Vučića ne vidim veću u odnosu na to da mu je Šapić siguran partner koji može na izborima u Beogradu da osvoji solidan broj glasova (svakako iznad cenzusa)“ kaže Stojanović za Nova.rs.

Naš sagovornik dodaje da Vučić ovim rešava unutar-partijski sukob u Beogradu.

Boban Stojanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Jedino što mogu da vidim kao opcije su to da Vučić ovim rešava unutar-partijski sukob u Beogradu i uvođenjem novog čoveka možda sprečava politički rat uživo između odbora koje kontrolise Stefanović i koji su Vučićevi. I da je ideja da se ovako smeni Stefanović na neki način sa mesta predsednika Beogradskog odbora SNS-a. Druga opcija je da je sada ovo neka dodatna igra, koju će Šapić da odbije pa da proba da osvoji nešto više glasova jer kao ‘ipak nije Vučićev’. Treća opcija je da SNS stoji značajno lošije u Beogradu nego ’18 i da se ovim utapanjem Šapića to pokuša prikazati kao manji pad. Ali sam najbliži opciji da je ovo na neki način rešavanje sukoba unutar gradskog odbora SNS-a ili da od ovog uopšte neće biti ništa. Ne vidim korisnost za Vučića u izbornom smislu, a znam da je njemu to najvažnije i zato objašnjenje treba tražiti u nečemu drugom“ zaključuje Stojanović.

Sudeći po današnjoj izjavi lidera SPAS-a, koji je potvrdio da se nada da će uspeti da napravi dogovor sa Aleksandarom Vučićem i SNS, te da budu deo zajedničke organizacije, on je promenio svoje mišljenje, stavove, a čini se i postao „Vučićev satelit“ iako je taj komentar odbacivao.

Podsećanja radi, Aleksandar Šapić je nekoliko puta do sada negirao da će sarađivati sa Srpskom naprednom strankom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare