Aleksandar Vucic i Aleksandar Sapic
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Vesna Lalić

Lider SNS-a Aleksandar Vučić saopštio je večeras da će svog imenjaka Šapića iz SPAS-a pozvati da se ujedine i tako postanu jedna politička opcija. Šapić je ovu vest raspoloženo prihvatio i poručio da dogovor očekuje već u junu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Šapić je večeras možda raspoložen i oduševljen, ali do nedavno nije ispoljavao slična osećanja.

Pred izbore 2018. godine tadašnji predsednik opštine Novi Beograd samouvereno je u nedeljniku „Vreme“ poručio da „ne postoji ni jedan posto šanse da sa SNS može da napravi bilo kakav dogovor oko zajedničkog upravljanja Beogradom“. Kako bi dodatno istakao svoju poentu, slikovito je kazao „mogu da budem Sveti Petar, ne gradonačelnik, tu dogovora više nema“.

Večeras se, izgleda, Sveti Petar javio i kroz lidera SPAS-a poručio: Raspoložen sam za ujedinjenje sa Srpskom naprednom strankom!

Šapićev put od opozicije do pozicije bio je kratak i već nakon parlamentarnih izbora prošle godine počeo je da razmišlja o saradnji sa SNS-om. Dogovor dva Aleksandra desio se nakon ulaska Šapićevog SPAS-a u Skupštinu Srbije. Ručkovi u restoranima i razgovori na terasi zgrade Predsedništva Srbije urodili su plodom, pa sa jedne strane imamo apsolutnu podršku Vučića, a sa druge poziciju gradonačelnika Beograda.

Aleksandar Vučić je večeras odlučio da nagradi odanost svog imenjaka, pa predložio predsedništvu svoje stranke konačno ujedinjenje sa Šapićem. Kako je saopštio, predlog je prihvaćen jednoglasno i uskoro će sesti da porazgovaraju na ovu temu. I jedan i drugi Aleksandar očekuju ceremoniju ujedinjenja u junu.

Ipak, jedan od njih je pre samo tri godine imao drugačije planove, izjave, postupke…

„Svaka dva dana izlaze saopštenja kako SNS-a, tako i njenih najviših funkcionera, koja govore da sam najgori pljačkaš, hohštapler, siledžija, batinaš i ni sam ne znam više kakve sve vrste najprostačkijih uvrede iznose, koje ni jedan iole pristojan i dostojanstven čovek istrpeo ne bi. Radi se o ljudima koji promovišu tu vrstu ponašanja koju čine klevete, mržnja, optužbe, najgnusnija vređanja… Ne govorim o tabloidima, to je posebna priča, niti o bilo čemu što može biti sumnja, ne govorim ni o lecima gde se ja vređam, a koji su nepotpisani, ni o tome kad neko obije prostorije u nekoj zgradi pa potpiše mene, ne govorim ni o lažnim sajtovima koji su govorili najgnusnije laži o meni, ne govorim dakle o tome: jer to se kao ne zna ko je. Govorim o onome ispod čega su se ljudi jasno potpisali i rekli: to smo mi, SNS, mi kažemo da je Šapić pljačkaš, hohštapler, dripac, siledžija..“, ispričao je Šapić nedeljniku „Vreme„.

Isti čovek, tri godine kasnije kaže:

„Mi danas jako dobro sarađujemo, zajedno smo na nacionalnom nivou u koaliciji, ukoliko predsednik Vučić bude odlučio da se kandiduje ne postoji nijedan razlog da ga ne podržim“.

Okret od 180 stepeni nije promakao brojnim analitičarima, pa je Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd prvi podsetio na nekadašnja obećanja predsedsednika opštine Novi Beograd, a veruje se, budućeg gradonačelnika Beograda.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da Srpska napredna stranka u Beogradu ima znatno ispod 40 odsto, a da SPS stoji vrlo loše“. Vukadinović smatra da je Šapić jedina nada SNS- a za uspeh u srpskoj prestonici.

Da li je predsednik Vučić svestan ove situacije, pa zato zove bivšeg vaterpolistu u pomoć, ili jednostavno želi da pokaže svoju moć, čak i kada je pripajanje drugih stranaka u pitanju.

Opozicija ima najveće šanse za uspeh u Beogradu, u kojem je SNS slabiji za bar 10 odsto u odnosu na ostatak Srbije, rekao je ranije danas za Nova.rs Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli. To pokazuje istraživanje NSPM, po kome opstanak vlasti oko Srpske napredne stranke u Beogradu podržava 39,2 odsto građana, dok se 37,2 odsto zalaže za promene.

Vučiću je Šapić očigledno potreban za predstojeće izbore, a Šapić je rešio da ipak može da podnese sendvič SNS- a i sa njima popije pivo koje im je od prva preporučio (ne tako) davne 2017. godine.

Nećemo dugo čekati da vidimo hoće li SPAS za SNS imati učinka i kako će izgledati Beograd pod vladavinom dva Aleksandra, umesto jednog Gorana.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare