Boban Stojanović
Foto: print screen Probudi se

Ime mandatara uprkos dominantnoj i ubedljivoj pobedi Srpske napredne stranje na parlamentarnim izborima 21. juna, juče je konačno je plasirano javnosti, čitavih 106 dana nakon izbora. Zašto je nakon tolikog premišljanja izbor pao na dosadašnju premijerku Anu Brnabić i kakvu vladu možemo očekivati, u emisiji "Probudi se" ovoga jutra su govorili politikolog Boban Stojanović i sociolog Vladimir Vuletić.

Sociolog Vuletić kaže kako njega nije iznenadila odluka da Brnabić postane premijerka i objašnjava zbog čega bi on, da je na mestu predsednika doneo istu odluku.

„Ako se najavljuje vlada u kojoj ćete imati iznenađenja, ako će biti potpuno drugačija raspodela ministarskih mesta, onda vam je potrebno da imate i neku tačku kontinuiteta, a ta tačka je, pre svega onaj ko je na čelu vlade“, kaže on.

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tvrdi da bi se u suprotnom poslala poruka da se nije bilo zadovoljno radom prethodne vlade, a s obzirom na rezultate izbora, nema razloga za to.

Povezane vesti:

„Druga stvar, kod nas je još uvek bitno to što je Brnabić žena, a žena na mestu premijerke je nešto što je važna poruka. Na žalost kod nas se još uvek tako posmatra, jer još ne postoji ravnopravnost „, objašnjava on.

Brnabić, je kako kaže, do sada pokazivala potpunu lojalnost, ali nije izgubila svoj identitet, u smislu prepoznatljivosti.

Stojanović naglašava da je imenovanje mandatara, koje se desilo sinoć, moralo da se desi još u prvoj polovini jula.

„Ja sam prilično siguran da mi ne čekamo sve ovo zato što se nije ranije znalo ko će biti premijer i ko će činiti vladajuću većinu“, kaže on i dodaje da je sve što se dešavalo do sada, samo „mrcvarenje javnosti“.

Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Kako kaže, mi još uvek ne znamo da li će SPS i SPAS biti deo vlade.

Povezane vesti:

Što se tiče izbora Brnabić za premijerku, kaže da time nije iznenađen.

„Mislim da je odluka da Brnabić za premijerku ide ka tome da je ona najava ponovnih izbora za godinu i po dana vrlo verovatno istinita. Mogu da tvrdim da ćemo gotovo sigurno imati nove parlamentarne izbore“, kaže Stojanović.

Vuletić kaže kako je suviše rano za prognoze vanrednih izbora, ali da to nije isključeno.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare